Antibiotica is een uitstekend medicijn om bacteriële infecties te bestrijden. Het medicijn bestrijdt in principe alle bacteriën die in ons lichaam zitten. Alleen heeft ons lichaam niet alleen slechte bacteriën, maar ook een heel hoop goede bacteriën. Het nadeel van een kuur is dat dus niet alleen de slechte bacteriën gedood worden, maar ook de goede bacteriën. Dit heeft als resultaat dat er een aantal bijwerkingen kunnen op treden door het gebruik van een antibioticakuur. Naast bijwerkingen door het aanvallen van de goede bacteriën zijn er ook nog standaard bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden.
Overgevoeligheid door antibiotica
Een bijwerking die soms ontstaat door antibiotica is overgevoeligheid. Een reactie hierop is rode vlekjes op de huid in combinatie met jeuk en soms met koorts. Het is belangrijk dat je met zo’n reactie direct contact opneemt met de huisarts. Soms komt het voor dat je alleen overgevoelig bent voor een bepaalt soort antibiotica. De arts kan dan een ander soort voorschrijven waar je waarschijnlijk niet overgevoelig voor bent. Het is belangrijk om dit tevens in de computer te laten melden van je apotheek. Zo kan de apotheek nooit meer een tweede keer de verkeerde medicijnen voorschrijven waar je overgevoelig voor bent.
Lichtovergevoeligheid door antibiotica
Je kan niet alleen overgevoelig zijn voor een antibioticum, maar ook door licht. Door de werking van de medicijnen wordt je ineens gevoelig voor UV licht. Het gevolg hiervan is dat je veel sneller verbrand. Het is belangrijk om tijdens de kuur zo weinig mogelijk in de zon te zitten en dichte kleding te dragen. Bescherm tevens je hoofd met een pet en een zonnebril en smeer een hoge beschermingsfactor. Neem deze voorzorgsmaatregelen zelfs met bewolkt weer want bij lichtovergevoeligheid kan je zelf met bewolking last krijgen van UV straling. Mocht je er erg last van krijgen dan kan je contact opnemen met de apotheek. Soms wil een ander merk een andere bijwerking geven, waardoor je geen last van lichtovergevoeligheid krijgt.
Verandering in de darmflora
Onze darmflora werkt op basis van goede bacteriën. Een antibiotica is dan ook een aanslag op onze darmflora. Doordat niet alleen de slechte bacteriën worden gedood raakt onze darmflora van slag. De kans is hierdoor groot dat je last krijgt van diarree of dunne ontlasting. Natuurlijk hoeft dit niet altijd de situatie te zijn want het gebeurd natuurlijk dat de dunne ontlasting hoort bij het ziektebeeld waar de antibiotica voor is voorgeschreven. Het is altijd slim om na een kuur je darmflora te herstellen met microbacteriën deze kan je vaak kopen in de supermarkt.
Schimmelinfectie door antibiotica
Doordat niet alleen de slechte bacteriën worden gedood kan je last krijgen van een vaginale schimmelinfectie door het gebruik van antibiotica. Dit zorgt voor vaginale irritatie in combinatie met jeuk en vaginale afscheiding. De voornaamste oorzaak bij veel vrouwen is dat de weerstand verlaagt is door het gebruik van de medicijnen. De kans op een vaginale infectie is hierdoor een stuk groter en doordat de goede bacteriën ook nog eens gedood worden kan het lichaam de infectie niet bestrijden. Gelukkig kan de huisarts hiervoor medicijnen of een zalf voorschrijven, waardoor de infectie snel weer verdwijnt.
Antibiotica en de anticonceptiepil
Vroeger werd er gedacht dat bij iedere antibiotica de werking van de anticonceptiepil afneemt. Na wetenschappelijk onderzoek bleek dat bij de meeste kuren de werking niet minder wordt en de kans op een zwangerschap net zo groot is als zonder antibiotica. Alleen penicilline en tetracycline kan ervoor zorgen dat er een wisselwerking optreed, waardoor de anticonceptiepil minder veilig is. Eventueel kan je over de wisselwerking vragen stellen aan de apotheek of huisarts om hier zeker over te zijn.
De bijwerkingen van een antibioticakuur
- Overgevoeligheidsreactie met koorts en rode plekken
- Overgevoelig voor zonlicht, waardoor de huid verbrand
- De kans op een schimmelinfectie
- De anticonceptiepil is minder betrouwbaar
- Maagpijn
- Diarree
- Misselijkheid en braakneigingen
- Hoofdpijn
- Zweten
- In zeer zeldzame gevallen een allergische shock