Gember recepten en thee worden in China en India al jarenlang gekweekt en bewaart omdat het goed is voor vele medicinale eigenschappen, de gezonde voordelen zijn immens. Het is een inheemse plant afkomstig van tropisch Azië en worden op dit moment ook in China, Guatemala, India, Japan, Nigeria en Jamaica gekweekt. Gember wordt meestal gebruikt als specerij en heeft een scherpe maar toch zoete smaak.
Gember bevat verder heel wat medicinale stoffen zoals gingerol, lineol, zingibain, zingibereen, zingiberol en shogaol. Ook is gember een bron van onder andere magnesium, kalium, vitamine B6 en krachtige antioxidanten. Deze medicinale stoffen zorgen voor heel wat voordelen.
Voordelen van gember
1. Vermijd misselijkheid en braakneigingen
Gember helpt tegen misselijkheid en braakneigingen. Dat is te wijten aan de gingerol die in gember terug te vinden is. Deze stof helpt tegen verschillende vormen van misselijkheid. Zo kan gember onder andere reisziekte tegengaan, misselijkheid na een operatie verminderen en de kans op misselijkheid tijdens chemotherapeutische behandelingen en bij dyspepsie verkleinen. Om de misselijkheid en braakneigingen tegen te gaan, consumeer je het best gember in de vorm van een thee of rauw.
2. Ontstekingsremmend en antibacteriële werking
Heel wat studies tonen aan dat gember een natuurlijke ontstekingsremmer is. Hierdoor wordt gember veel gebruikt om keelpijn te vermijden. Het werkt niet alleen ontstekingsremmend, maar het lost ook slijmen op, werkt koortswerend en stimuleert het immuunsysteem. Gember blijkt ook goed te helpen tegen ontstekingen aan de dikke en dunne darm. Het vermindert daarnaast ook de kans op kanker aan de dikke darm.
Anderzijds heeft gember ook een anti-bacteriële en anti-virale werking. Hierdoor kan je griep sneller doen genezen.
3. Goed voor spijsvertering
Gember helpt niet alleen tegen misselijkheid en braakneigingen, maar het helpt ook de spijsvertering goed te laten werken. Eerst en vooral beschermt gember het maag- en darmslijmvlies en verhoogt het de aanmaak van het spijsverteringsenzym zoals lipase, sucrose en maltase. Deze enzymen zorgen voor de afbraak van vetten en suikers. Daarnaast verhoogt gember ook de maagcontracties waardoor de maaginhoud sneller naar de darm vloeit.
4. Versnelt het metabolisme
Kan je afvallen met gember? Jazeker, wanneer je de extracten uit gember neemt, meer bepaald de gingerolen, zal je metabolisme gaan versnellen. Gember kan er dus voor zorgen dat je de nadelige effecten van vetrijke voeding kan verminderen. Daarnaast bevat gember amper calorieën.
5. Bloedverdunner
Gember is een natuurlijke bloedverdunner en het voorkomt bloedklontering. Dat zorgt ervoor dat het risico op een trombose verlaagt wordt, waardoor de kans op een hartinfarct, beroerte, longembolie, trombosebeen etc. zal afnemen.
6. Pijnstillend
Het eten van gember kan helpen om pijn te verlichten. Wanneer je een extract van 500 mg gember inneemt, heeft dit hetzelfde effect als 400gr ibuprofen. Gember helpt niet alleen tegen de fysieke pijn, maar ook tegen mentale.
7. Verlaagt cholesterol
Gember verlaagt de LDL-cholesterol en de triglyceriden. Het remt dus de aanmaak van cholesterol en bevordert de uitscheiding ervan. Daarnaast voorkomt gember ook de oxidatie van de LDL-cholesterol en verlaagt namelijk de kans op hart- en vaatziekten.
Gember kan je in verschillende vormen en maten verkrijgen. Enkele voorbeelden zijn: verse gember, gedroogd gemberpoeder, gekonfijte gember, gemberextract, enzovoort. Je kan dus gember voor allerlei doeleinden gebruiken, zoals een gemberthee.
Recept Gemberthee
Ingrediënten
- 1 gemberwortel van 2cm
- 2-3 kopjes water
- Honing
Bereidingswijze
- Was de gember, pel ze en snij ze vervolgens in heel kleine stukjes
- Kook 2-3 kopjes water op een middelhoog vuur
- Voeg de gember toe aan het water
- Giet de thee in een kopje en doe er indien gewenst wat honing bij.
De thee is niet alleen lekker, maar het laat je genieten van een rustgevende ontspannen geur en het lost heel wat kwaaltjes op. Gekonfijte gember kan overigens ook gebruikt worden. Verse gember is uiteraard wel sterker van smaak.