Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De geneeskracht van Alfalfa

Olivier
5 min read

In het westen kennen we alfalfa voornamelijk als kiemgroente, maar ook de bladeren van het plantje zijn prima eetbaar. Zowel de ontspruitte zaden die we in het westen eten als de bladeren van de volwassen plant hebben een interessante geneeskracht en kunnen gegeten worden om de gezondheid te verbeteren door diverse lichamelijke problemen op te lossen. Meer weten over de geneeskracht van dit plantje? Lees dan meer over de gezonde effecten van het eten van alfalfa in dit artikel.

De gezonde voedingsstoffen in alfalfa

Voor we je meer vertellen over de geneeskracht van alfalfa, is het belangrijk om je meer inzicht te geven in de gezonde voedingsstoffen die je in alfalfa vindt. Alfalfa bevat namelijk diverse vitaminen en mineralen, zelfs meer dan menig andere plant. In de ontkiemde spruiten van de plant vind je de vitaminen B1, B2, B3, B6, B17, C, D, E, K en U, maar ook de mineralen kalium, magnesium, calcium, ijzer, seleen, zink, fosfor, borium, silicium, chroom, mangaan, natrium, aluminium en kobalt. Niet zomaar een plantje dus, maar een gezond plantje met vele vitaminen en mineralen.

Alfalfa en de geestelijke gezondheid

Alfalfa heeft niet alleen een positieve invloed op de lichamelijke conditie, maar ook op de geestelijke gezondheid. Zo wordt het plantje vaak voorgeschreven bij mensen die te maken hebben met vermoeidheid, lusteloosheid, zwakte, energieverlies, een verminderd prestatievermogen, geheugenzwakte, een verminderde alertheid, een verminderde schildklierwerking en een verhoogde prolactinespiegel. Je krijgt het plantje overigens niet zomaar voorgeschreven, maar voornamelijk als je al langer met deze klachten te maken hebt.

Alfalfa en het fysieke gestel

Omdat er zo veel vitaminen en mineralen in alfalfa zitten, vult het plantje ook prima eventuele vitaminen- en mineralentekorten aan. Door de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen in het kleine plantje, wordt alfalfa ook vaak voorgeschreven bij de volgende indicaties:

  • Een slappe huid of wonden.
  • Afbrekende of gespleten nagels, soms in combinatie met broze nagels.
  • Zwakke beenderen of kraakbeenslijtage.
  • Nachtblindheid.

Verder heeft het plantje een positieve werking op de productie van moedermelk, wat betekent dat het plantje ook vaak wordt gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven. Het plantje verhoogt niet alleen de productie van moedermelk, maar heeft ook een positief effect op de kwaliteit van moedermelk.

Alfalfa tegen bloedingen

Vitamine K, vitamine C en het mineraal calcium hebben een bloedstelpende werking en omdat er veel van deze vitamines en van dit mineraal in alfalfa zit, wordt het plantje ook vaak gebruikt als er sprake is van een bloeding. Verder zorgt het plantje door de aanwezigheid van vitamine K, ijzer en chlorofyl voor extra bloedaanmaak, wat betekent dat het plantje het hemoglobinegehalte van het lichaam verhoogt. Door deze werking van alfalfa, wordt het plantje vaak voorgeschreven bij bloedarmoede, bloedend tandvlees, een slechte bloedstolling, neusbloedingen en het herstel na bloedingen.

Alfalfa tegen reuma

Reumatische aandoeningen worden veroorzaakt door diverse schadelijke giftstoffen die zich opeenhopen in de vorm van vochtopstapelingen. Omdat alfalfa vochtafdrijvend werkt, helpt dit plantje erg goed bij mensen die met (diverse) reumatische aandoeningen te maken hebben. Reuma kan niet helemaal verholpen worden met het plantje, maar de klachten worden zeker wel minder als je regelmatig alfalfa eet als reumapatiënt.

Alfalfa tegen klachten in de menopauze

Overgangsklachten kunnen verminderen door gebruik te maken van fyto-oestrogeen. Dit is een bio-identiek hormoon dat gezonder is dan synthetische hormonen en vaker voorgeschreven wordt bij vrouwen die last hebben van de overgang. In alfalfa zitten maar liefst drie soorten fyto-oestrogeen, namelijk genisteïne, biocanine en coumestrol. Daar komt nog bij dat er veel mineralen in het plantje zitten, wat betekent dat het plantje nog beter helpt tegen overgangsklachten. Alfalfa werkt goed tegen klachten als:

Kortom: heb je te maken met overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten, dan kun je alfalfa eten om deze klachten langzaam maar zeker te laten verminderen.

Alfalfa tegen hart- en vaatziekten

Bijna iedere hart- en vaatziekte begint met een verkalking van de aderen. Chlorofyl, een gezond stofje dat je in alfalfa vindt, helpt te voorkomen dat calcium zich aan de wanden van de bloedvaten kunnen hechten. Dit betekent dat het eten van alfalfa kan bijdragen aan het verminderen van aderverkalking, wat weer betekent dat het regelmatig nuttigen van alfalfa kan voorkomen dat je met vervelende en gevaarlijke hart- en vaatziekten te maken krijgt. Alfalfa wordt dan ook vaak voorgeschreven bij mensen die last hebben van aderverkalking, een slechte bloedsomloop, een zwak hart en/of een verhoogde bloeddruk. Om te achterhalen of jij het plantje ook moet gebruiken om je klachten te verminderen, kun je een bezoek brengen aan een fytotherapeut.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…