Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Herfstdipje? Met deze 20 tips krijg je terug energie in een-twee-drie

Nona Heremans
20 min read

De dagen worden terug korter en de zon is minder vaak aanwezig. Ons energiepeil kan dus wel een serieuze boost gebruiken. Met deze twintig tips helpen we je graag op weg!

1. Birte, hoofdredacteur

‘Ik doe regelmatig dansjes in de badkamer. Of in die ene hoek van mijn keuken waar niemand mij ziet staan – ik heb nogal veel en grote ramen, vandaar. Van hiphop over electro tot kinderliedjes als mijn zoon erbij is. Welk muziekgenre het is, maakt niet echt uit, zolang ik even helemaal los kan gaan, is het goed. En ik geef toe: héél stiekem waan ik me altijd even een professionele danseres. ’t Is de gedachte die telt, niet waar?!’

2. Nona, redacteur

‘Ik haal heel veel energie uit mijn kamerplanten. Het doet me vooral deugd wanneer ik ze zie groeien. Niets leuker dan meteen resultaat te zien en bevestiging te krijgen. Daarom geniet ik van ieder nieuw blad dat ontpopt of elke bloem die opengaat. Daarbij hoort steevast een klein vreugdesprongetje en de gedachte: yes, ik ben goed bezig. Oh ja, en de juiste pot voor de juiste plant uitzoeken, misschien is dat nog wel het leukst van al.’

3. Aimée, artdirector

‘Waar ik instant blij van word, is de telefoon nemen, mijn adressenboekje doorbladeren en dan een middagje vrienden en familie opbellen. Liefst met een drankje en een hapje erbij, om er een echte e-apero van te maken. Zo fijn en altijd bijzonder hoeveel je weer kunt bijkletsen. En voor je het weet plan je het weekend erna al een uitstap samen!’

4. Fien, campaign manager

‘Het klinkt waarschijnlijk heel cliché, maar wanneer ik ga joggen, voel ik me nadien altijd een pak fitter. Vroeger haatte ik lopen, maar met een goed schema en het idee dat ik nadien een chipske meer mag eten, lukt het mij om mezelf te motiveren. Een echte energieboost, for real!

5. Hella Van Laer, diëtiste                 

‘Ik krijg heel veel energie door mee te zingen met muziek die op dat moment bij mijn mood past. Van a capella-nummers uit de film Pitch Perfect, over Bach tot zelfs Pearl Jam, ik word er helemaal blij van!’

Lees ook:

Gezond aperitieven? Yes you can, met deze tips van diëtiste Hella Van Laer

De zin en onzin van voedingssupplementen volgens voedingsexperte Hella Van Laer

6. Sandra Bekkari, auteur en voedingsdeskundige            

Foto: Noortje Palmers

‘Wat mij telkens een enorme boost geeft, is de natuur opzoeken: uitwaaien aan zee, genieten van een fikse boswandeling, een rondje joggen. Mijn smartphone op vliegtuigmodus zetten en alles loslaten … heerlijk!’

Lees ook:

Sandra Bekkari gepassioneerder dan ooit: ‘Ik heb de touwtjes weer zélf in handen!’

RECEPT Tomaten met kabeljauw à la Sandra BekkariGezond aperitieven? Yes you can, met deze tips van diëtiste Hella Van Laer

7. Martine Prenen, happiness coach   

Foto: Marc Drofmans

‘Ik drink dagelijks golden milk, een oeroud Ayurvedisch drankje dat tjokvol voedingsstoffen zit die je weerstand en energie een duwtje in de rug geven.’

Lees ook:

10 dagelijkse rituelen waarvan je meer energie krijgt

8. Inge Declercq, neuroloog en slaapexpert                     

‘Wat voor mij heel goed werkt, is ’s ochtends licht drinken. Zodra ik opsta, ga ik op mijn terras of voor een open raam staan en neem ik het zonlicht in mij op. Heb je geen balkom of tuin? Dan is het belangrijk om je raam effectief open te zetten als je dit doet. De hoeveelheid licht die je binnen krijgt via een gesloten raam is namelijk veel kleiner.’

Lees ook:

Wat kan je doen om beter te kunnen slapen? Onze slaapexpert geeft tips

Zomer zonder zon: zo voorkom je een vitamine D-tekort

Een goede nachtrust begint overdag (en met deze vier factoren moet je volgens onze slaapexpert rekening houden)

9. Goedele Leyssen, wellnesscoach en yogainstructeur

‘Om 17u30 stop ik met werken en doe ik een half uurtje aan yoga. Soms doe ik ook een HIIT of high intensity interval training, waarbij ik korte periodes van intensieve training afwissel met rustmomenten. Nadien voel ik me altijd super. Bovendien kan ik later op de avond nog productief zijn als dat nodig is. Niks revolutionairs, maar voor mij werkt het echt.’

Lees ook:

Zen in een mum van tijd? Het kan, dankzij deze ademhalingsoefening van Goedele Leyssen!

10. Tom Teulingkx, sportarts              

‘Mijn tip: stel jezelf een doel. A goal is a dream with a deadline. Of je nu vijf kilometer wilt lopen, de Mont Ventoux wil beklimmen of vijf kilo wilt vermageren … Jezelf een haalbaar doel stellen en daar een concrete datum aan koppelen, maakt het veel makkelijker om je motivatie te vinden. Doe dit via een haalbaar schema op jouw maat, en indien nodig in samenspraak met een sportarts, trainer en/of voedingsdeskundige. Bewegen put je initieel uit, maar nadien zal je door die inspanning ontspanning en energie vinden. Vergeet trouwens ook niet om na je vooropgestelde datum een nieuw doel vast te leggen!’

Lees ook:

Sporthorloges worden steeds populairder (maar volgens de sportarts zijn er ook nadelen!)

11. Lynn De Merlier, osteopaat en voedingsdeskundige    

‘Hoe ik in no time mijn batterijen oplaad? Door naar mijn favoriete muziek te luisteren. Ik werk veel en hard, maar heb altijd iets opstaan op de achtergrond. Ik heb vooral een zwak voor muziek uit de jaren ’80. De nummers uit die periode katapulteren mij terug naar mijn kindertijd en maken me instant blij. Als ik een lange werkdag heb gehad, zet ik de radio in mijn auto vaak heel luid en brul ik mee met de songs die de revue passeren. Als ik dan thuiskom, ben ik helemaal opgeladen en vrolijk!’

Lees ook:

Je darmen in topvorm houden? De voedingsdeskundige en osteopaat legt uit hoe je dat doet!

RECEPT Quinoa-pops van onze voedingsexpert Lynn De Merlier

12. Elisabeth Van Lierop, vegan momblogger @plantbased.be

‘Ik probeer moetjes zoveel mogelijk te beschrijven als magjes, oftewel dagelijkse taken te beschouwen als activiteiten waar ik plezier uithaal. In plaats van dus te denken ‘ik moet straks nog naar de winkel en daarna de kinderen in bad en bed stoppen’, denk ik ‘ik mag iets lekkers kiezen’ en ‘wat leuk dat ik mijn zoon en dochter kan zien spetteren in het water’. Door dingen op een positieve manier te beschrijven, kan ik er meer van genieten. Dankbaar zijn voor alles wat ik heb geeft me dus goesting én energie om er elke dag het beste van het maken.’

Lees ook:

Elisabeth en haar gezin eten plantaardig: ‘Wij zijn écht geen geitenwollensokken-seuten of perfecte Instagrammodellen’

13. Dorien Draps, wandelblogger @opwandel

‘Door te wandelen kom ik in beweging, zowel fysiek als mentaal. Ik zie het als een makkelijke maar efficiënte vorm van lichaamsbeweging én meditatie. Twee vliegen in één klap, dus. Als ik mijn dagelijks moment in de buitenlucht niet heb gehad, heeft dat meteen effect op mijn lichaam en mijn gemoed. Op weekdagen maak ik ’s ochtends, ’s middags en/of ’s avonds een rondje. Op vrije dagen duik ik langer de natuur in.’

14. Michaël Sels, diëtist

‘Ik probeer mezelf elke dag opnieuw uit te dagen, bijvoorbeeld met de 500g a day-challenge, waarbij je 500 gram groenten en fruit per dag eet. Elke dag houd ik bij of ik mijn doelen haal, en door ze af te vinken, bouw ik aan een positieve mindset.’

Lees ook:

Gewikt en gewogen: diëtist Michaël Sels beoordeelt 6 populaire diëten

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Lekker lang leven 2’ van Michaël Sels + win 3 exemplaren

15. Elke Van Hoof, psychologe

Foto: Koen Bauters

‘Probeer eens iets compleet anders te doen dan anders. Hoe je dat het beste aanpakt? Maak een lijst van dingen die je nog wil uitproberen in je leven, zonder daarbij rekening te houden met beperkingen zoals tijd en budget. Selecteer uit die lijst de activiteiten die je direct kunt uitproberen, en besteed er ofwel drie keer per week een uur aan ofwel een halve dag. Je kunt jezelf ook laten verrassen door aan familieleden of vrienden te vragen om iets voor je te organiseren. Door iets nieuws uit te proberen, creëer je cognitieve reserve en ervaar je nieuwe perspectieven. Veel plezier!’

Lees ook:

Psychologe Elke Van Hoof over de mentale impact van de coronacrisis: ‘Door overbelasting zijn heel veel mensen nu vatbaarder voor burn-outs’

16. Filip Geelen, relatietherapeut en seksuoloog

‘Wat mij een boost geeft is koken met op de achtergrond m’n favoriete nummers die door de boxen knallen. Soms nét dat tikkeltje te luid. Ik heb op Spotify een playlist aangemaakt met allemaal leuke nummers die je luidkeels kunt meekwelen. Achteraf kan ik dan genieten van een lekkere maaltijd, zonder dat het koken te veel als een klus aanvoelde. Want geef toe, food is life. Maar koken net iets minder!’

Lees ook:

SOS gewoonteseks: de seksuoloog geeft 10 tips voor meer passie tussen de lakens

De gezondheidsvoordelen van masturberen: seksuoloog Filip Geelen legt uit waarom zelfbevrediging goed is voor je fysieke én mentale gezondheid

17. Nina Mouton, psychologe

‘Yoga doet me gronden en aarden. Even helemaal terug tot mezelf komen. Een dagelijkse yogasessie is de sleutel tot meer energie. Of het mij effectief lukt om het elke dag te doen? Nee, ik doe het vooral in perioden, maar als ik het doe, ben ik altijd enorm blij.’

Lees ook:

Ouders en kinderen in een bubbel: Nina Mouton deelt tips om de coronadruk zo laag mogelijk te houden

18. Laurence Bemelmans, foodblogger @ascookedbyginger

‘Mijn ultieme tip: een keer heel goed lachen. Wanneer ik het zwaar heb, moe ben of me down of futloos voel, omring ik me met mensen die me aan het lachen brengen. Een date met mijn man, een etentje met vriendinnen, spelen met de kindjes of langsgaan bij familie … Héérlijk. Niet meteen mensen rond je heen? Zet een toffe serie op of kijk grappige filmpjes op je favoriete social media. Van lachen word je vrolijk!’

Lees ook:

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Comfort food zonder schuldgevoel’ + win 5 exemplaren

19. Claudia van Avermaet, food-, mind- en body coach

‘Heb je last van een middagdip en wil je meteen de Starbucks induiken? Probeer dan eerst eens komkommer te eten. Het is zuivere brandstof voor je lichaam en geeft je daardoor een langere boost dan koffie.’

Lees ook:

INTERVIEW Claudia Van Avermaet: ‘Je kunt ouder worden niet tegenhouden, dus waarom zou je je druk maken?!’

Een dagelijkse portie power in 30 minuten: 6 snelle én gezonde recepten van Claudia Van Avermaet

20. Luc Swinnen, burn-outexpert

‘Mijn energiepijl loopt snel naar beneden wanneer ik pieker. Mijn piekergedachten wegwuiven, doe ik door op mijn ademhaling te letten. Ik adem bijvoorbeeld gedurende 4 tellen in en 6 tellen uit. Inademen doe ik door de neus, zoals bij het opsnuiven van de geur van een roos. Uitademen door de mond en zo blaas ik alle piekergedachten weg. Ik merk dat ik meteen rustiger wordt en ook dat de stress verdwijnt. Dat doe ik alle dagen een paar minuten, zowel ’s morgens als ’s avonds. Zo stop ik met piekeren en krijg ik meteen terug energie. Gegarandeerd.’

Lees ook:

SOS coronastress: wat is de polyvagaaltheorie en hoe kan jij ermee aan de slag?

De mythe weerlegd: waarom een warm bad nemen niét helpt om sneller in te slapen

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…