Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘Comfort food zonder schuldgevoel’

Birte Govarts
10 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Comfort food zonder schuldgevoel’, het allereerste kookboek van de Limburgse foodblogster Laurence Bemelmans aka As cooked by Ginger, te delen.

‘Wees een sappige croque in een wereld vol toast.’ Dat staat op de achterflap van het eerste kookboek van Laurence Bemelmans, de Limburgse foodblogster die wij al jaren volgen. ‘Comfort food zonder schuldgevoel’ is een boek over écht lekker eten. Of het nu lekker licht, lekker vettig of lekker zoet is. In de keuken van Laurence kan en mag alles, maar is een goede balans van groot belang. Dat vertaalt zich in maar liefst 72 recepten waar je helemaal vrolijk van wordt. Zoals deze drie!

1. Snelle noedelsoep

Tasja Van Rymenant

Laurence: ‘Iedereen die gek is op noedelsoepjes, moet deze variant écht geproefd hebben. Het is romig zonder room. Vreugde in een diepe kom. Samen slurpen aan tafel. Het is oeh-, aah- en hmmm-geluidjes maken. Elkaar uitlachen omdat een van jullie niet met stokjes kan eten. Meer pindanootjes dan nodig toevoegen, gewoon omdat het kan. Kortom, het is genieten, keihard genieten.’

Benodigdheden voor twee personen

• 400 ml kokosmelk uit blik
• 80 g pindakaas
• 60 ml sojasaus
• 2 el vissaus
• 2 tl rode currypasta
• 2 el rietsuiker
• 1 l kippenbouillon
• 150 g shiitakes
• 1 rode paprika
• 3 cm verse gember
• 1 kipfilet
• 2 eieren
• 120 g rijstnoedels
• sap van 1 limoen
• 200 g spinazie
• 2 stengels lente-ui
• pindanoten
• sesamolie

Bereidingswijze

• Neem een grote pot en doe er de kokosmelk, pindakaas, sojasaus, vissaus, currypasta en rietsuiker in. Meng los met de garde en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook.

• Snijd ondertussen de grotere shiitakes in stukjes, laat de kleintjes in hun geheel. Snijd de paprika in dunne reepjes en rasp de gember. Wanneer de soep kookt, voeg je deze ingrediënten samen met de kipfilet toe. Zet het vuur middelhoog en laat 15 minuten pruttelen.

• Kook de 2 eitjes half hard in 7 minuten.

• Haal de kipfilet uit de soep en trek in reepjes met twee vorken. Voeg terug toe aan de soep, samen met de noedels, het limoensap en de spinazie. Laat koken tot de noedels gaar zijn.

• Dien op en werk af met de eitjes, ringetjes lente-ui, pindanoten en een paar druppels sesamolie.

TIP

Als je de soep graag op voorhand wil klaarmaken, laat de noedels er dan uit. Wanneer je de soep wilt eten, breng je hem opnieuw aan de kook en gaar je er dan pas de noedels in.

2. Kalkoen-krokant-burger met spiegelei en guacamole

Tasja Van Rymenant

Laurence: ‘Als je het woord ‘comfortfood’ googelt, zou er een foto van deze lekkernij op je scherm moeten verschijnen. Gewoonweg verrukkelijk lekker! Twee dingen die ik nog wil meegeven en die belangrijk zijn voor de full experience: 1) bak je burger in veel boter, écht véél boter en 2) vergeet niet te prikken in het eigeel, zodat het zeker en vast een heerlijke kliederboel wordt. Dat laatste is zelfs van levensbelang, dixit de dramatische auteur.

Benodigdheden voor twee personen

• 1 tl kippenkruiden
• 60 g paneermeel
• 2 kalkoenlapjes
• 2 el bloem
• 1 ei
• 1 avocado
• Sap van 1⁄2 limoen
• 2 burgerbroodjes
• 2 eieren
• 4 blaadjes kropsla
• peper, zout
• olijfolie
• boter

Bereidingswijze

• Verwarm de oven voor op 180 °C.

• Voeg de kippenkruiden toe aan het paneermeel en meng. Wrijf de kalkoenlapjes in met de bloem, haal ze vervolgens door het ei en dan door het paneermeel. Verhit een flinke klont boter in een braadpan en bak er de kalkoenlapjes in aan. Korst aan op een hoog vuur tot ze een mooi goudbruin korstje krijgen en laat vervolgens verder garen op een laag vuur.

• Maak ondertussen de guacamole. Prak de avocado met een vork en voeg limoensap, peper, zout en een scheutje olijfolie toe.

• Snijd de burgerbroodjes in twee en leg met de binnenkant naar boven ongeveer 7 minuten in de oven.

• Verhit een klontje boter in een andere pan en bak 2 spiegeleitjes, die je kruidt met peper en zout.

• Neem de twee onderste helften van de burgerbroodjes en leg 2 blaadjes kropsla op elk broodje. Leg daarop de kalkoenburger en verdeel er de guacamole over. Eindig met het spiegelei en de bovenste helft van het broodje.

• Prik in het eigeel en zet je tanden in deze heerlijke lekkernij.

EXPERIMENTEERTIP

Serveer met aardappelwedges. Snijd enkele aardappelen in wedges en besprenkel met olijfolie. Kruid met je favoriete kruiden en zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Natuurlijk is dit ook lekker met gewone frietjes.

3. Aardbeilasagne

Tasja Van Rymenant

Laurence:Lasagne, dat is altijd lekker. Als we daar een dessert van maken, dan durf ik het woord ‘hemels’ al eens in de mond te nemen. Een heerlijk romig gebakje boordevol aardbeien en zandkoekjes. Een zomers dessert waarmee je op ieders gezicht een glimlach tovert.

Benodigdheden voor negen tot twaalf personen

Voor de korst:

• 80 g boter
• 200 g petit-beurres

Voor de vulling:

• 400 ml volle room
• 70 g bloemsuiker
• 1 zakje vanillesuiker
• 650 g aardbeien
• 40 g witte hazelnoten
• 80 g amandelen
• 30 g amandelschilfers
• 60 g suiker
• 150 g petit-beurres

Bereidingswijze

• Bekleed een vierkante bakvorm van 23 x 23 cm met bakpapier.

• Smelt de boter. Mix de koekjes in de blender tot fijne kruimels. Voeg hier de gesmolten boter aan toe, meng goed en doe in de bakvorm. Druk goed aan met je handen en zet in de koelkast.

• Klop de volle room op met de bloem- en vanillesuiker. Snijd de aardbeien in schijfjes.

• Rooster de hazelnoten, amandelen en amandelschilfers in een droge pan. Laat afkoelen en hak grof.

• Verhit de suiker in een pan en smelt tot karamel. Haal van het vuur en voeg de noten toe. Meng meteen heel goed, stort het geheel op een vel bakpapier en laat afkoelen. Breek nadien in kleine stukjes.

• Neem de bakvorm en leg een laagje aardbeien op de koekjesbodem. Spatel daarover een laagje room, gevolgd door de nootjes en een laagje petit-beurres. Druk alles lichtjes aan en begin opnieuw met een laagje aardbeien. Ga op die manier verder tot alles op is en eindig met een laagje nootjes.

• Breek als laatste nog enkele petit-beurres in stukken en steek ze willekeurig tussen de nootjes in de room.

• Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast, verwijder de bakvorm en dien op.

EXPERIMENTEERTIP

Eindeloos variëren is mogelijk. Andere koekjes en/of ander fruit, andere nootjes, een beetje amandelextract bij de room … Laat je fantasie de vrije loop!

Win 5 exemplaren van ‘Comfort food zonder schuldgevoel’

Borgerhoff & Lamberigts, € 24,99

Heb jij grote honger gekregen van deze recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts vijf exemplaren wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in jouw boekenrek te mogen plaatsen? Je leest het hier. Succes!

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…