Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een dagelijkse portie power in 30 minuten: 6 snelle én gezonde recepten van Claudia Van Avermaet

Birte Govarts
10 min read

In haar meest recente boek Een dagelijkse portie power in 30 minuten toont Claudia Van Avermaet je hoe je in dertig minuten tijd een lekkere én gezonde maaltijd op tafel kan toveren. Het resultaat? Een pak informatie over gezonde voeding, tips over food prepping en maar liefst negentig (!) gloednieuwe recepten. Wij geven jullie alvast een voorsmaakje!  

Amandel-vanillewafeltjes  

Benodigdheden voor 8 kleine wafeltjes

• 1 eetlepel kokosolie 
• 1 ei 
• 1 eetlepel olijf- of rijstolie 
• 2 eetlepels honing 
• 150 g amandelmeel  
• 1 theelepel arrowroot of maïzena  
• ½ theelepel bakpoeder 
• 100 ml water 
• een snufje zout 
• ½ theelepel vanille-extract  

Bereidingswijze 

• Verwarm je wafelijzer en vet het een beetje in met kokosolie.  
• Klopt het ei los in een grote kom en voeg er de olijfolie en honing aan toe.  
• Meng er het amandelmeel, de arrowroot en het bakpoeder onder en giet er als laatste het water bij. Roer alles goed met de klopper. Doe er nog een snufje zout bij en eventueel wat vanille-extract.  
• Schep telkens 1 eetlepel deeg in het wafelijzer. Laat de wafels na het bakken even afkoelen en serveer ze lauwwarm.  

Foodprep  
Je kunt deze wafels drie dagen bewaren in de koelkast. Steek ze in de broodrooster om ze terug op te warmen.  

Zoete aardappel-currysoep  

Benodigdheden voor 1 grote pot

• 1 teentje knoflook 
• 1 ui 
• 1 stukje gember 
• 1 theelepel kurkumapoeder 
• 2 theelepels currypoeder 
• 2 appels 
• 600g of 4 zoete aardappelen 
• 750 ml groentebouillon 
• peper en zout 
• 1 blik kokosmelk (250 ml)  

Voor de topping:  

• verse platte peterselie 
• walnoten  

Bereidingswijze 

• Neem een grote hoge kookpot en bak er kort de fijngesneden knoflook, ui en gember in aan. Voeg er het kurkuma- en currypoeder aan toe.  
• Schil en snijd de appel en de zoete aardappel in stukjes en bak ze mee aan in de pot. Voeg er de groentebouillon aan toe en kruid met peper en zout. 
• Laat de soep 10 minuten doorkoken. Voeg er de kokosmelk aan toe en pureer de soep met je staafmixer. Werk af met de platte peterselie en stukjes walnoot.  

Foodprep  
Maak een extra portie soep of vries de soep in.  

Power panzanella 

Benodigdheden voor 3 à 4 personen

• 3 eetlepels olijfolie 
• 3 teentjes knoflook 
• ½ theelepel mosterd 
• 1 rode ui 
• 500 g kerstomaatjes in verschillende kleuren 
• 150 g spekreepjes 
• 4 medjooldadels 
• een handvol vers basilicum  
• een handvol pecannoten 
• 150 g mini-mozzarella 
• peper en zout  

Bereidingswijze 

• Giet de olijfolie in een kom en laat samen met de knoflook, de mosterd en de fijngesneden ui even trekken.  
• Snijd de tomaatjes middendoor. Bak de spekreepjes krokant in de pan. Snijd de dadels in reepjes.  
• Doe de tomaatjes, de dadels, het basilicum en de pecannoten bij de rode ui en meng goed. 
• Doe er als laatste de mozzarella en de spekreepjes bij. Kruid met peper en zout.  

Foodprep  
Ideaal als meeneemlunch naar je werk; het kan van tevoren worden klaargemaakt.  
De spekreepjes kun je ook vervangen door ham- of kippenreepjes.  

Pasta met romige wortelsaus 

Benodigdheden voor 4 personen

• 100 g geweekte cashewnoten 
• 6 wortels  
• 2 rode uien 
• Een scheut olijfolie  
• 2 teentjes knoflook  
• 300 g volkorenpasta 
• 350 ml rijstmelk  
• 100 ml groentebouillon  
• peper en zout  
• 1 theelepel paprikakruiden 
• 1 theelepel kurkumapoeder (eventueel) 
• 1 theelepel verse bieslook (eventueel)  

Bereidingswijze 

• Kook de cashewnoten gedurende 15 minuten in water en giet af.  
• Schild de wortels en snijd ze in schijfjes. Pel de rode ui en snijd fijn. Plaats alles op een ovenschaal, giet er olijfolie over en leg er de knoflook bij. Rooster gedurende 10 minuten op 180°C. Kook intussen de pasta volgens de verpakking. 
• Mix alle groenten in de blender met de cashewnoten, de rijstmelk en de groentebouillon tot een gladde saus. Doe de saus in een steelpan en warm ze op, kruid ze met peper, zout en paprikakruiden en eventueel ook met kurkumapoeder en bieslook.  

Foodprep  
Deze saus kun je ook nog gebruiken voor andere gerechten. Maak een extra portie en vries gerust in.  

Power 
Ideaal ook als sportersmaaltijd, licht verteerbaar en veel energie.  

Kabeljauw puttanesca

Benodigdheden voor 4 personen

• 3 eetlepels olijfolie 
• 1 witte uit 
• 6 teentjes knoflook 
• 150 g ansjovis 
• 1 blik tomatenpassata met stukken (400 g) 
• 1 theelepel oregano 
• fijngemalen chilivlokken 
• peper en zout  
• 2 theelepels kappertjes 
• 100 g zwarte olijven, fijngesneden 
• 4 stuks kabeljauwhaasjes 
• 2 à 3 courgettes, in slierten  
• verse platte peterselie  

Bereidingswijze 

• Neem een grote pan en doe er de olijfolie in. Snijd de ui en de knoflook fijn en bak ze zachtjes in de pan. Voeg er de ansjovis aan toe. Blus met de tomatenpassata, kruid met oregano, chilivlokken, peper en zout. Laat zachtjes koken, voeg er de kappers en de olijven aan toe. Leg de kabeljauw in de saus en schep er de saus goed over. Kook de vis gaar gedurende 8 à 10 minuten.  
• Maak ondertussen de courgetti en bak ze kort aan in de pan.  
• Leg de vis op een bord met de courgetti en schep er de saus over. Snipper er de platte peterselie over.  

Foodintuïtie  
Eet minder bewerkte voeding en ga voor pure en volwaardige voedingsmiddelen die je lichaam energie geven. Lees je etiketten en weet wat je koopt!  

Chocolate swirl cupcakes 

Benodigdheden voor 6 cupcakes

Voor de bodem:  

• 6 muffinvormen 
• 5 medjooldadels 
• 80 g havermout (fijn) 
• 6 eetlepels water 

Voor de vulling:  

• 150 g (volle) Griekse yoghurt 
• 2 eieren 
• 4 eetlepels speltmeel 
• 1 eetlepel honing  
• 50 g pure chocolade 
• 1 theelepel kokosolie 

Bereidingswijze 

• Verwarm je oven voor op 170°C. 
• Ontpit de dadels. Mix de havermout, het water en de dadels in de blender. Neem je muffinvorm en duw er de havermoutbodem in met je vingers of met de achterkant van een lepel. Zet even opzij.  
• Doe de Griekse yoghurt in een kom en klop er de eieren en het speltmeel met de honing onder. Smelt ondertussen de chocolade met de kokosolie. Schep de chocolade bij de Griekse yoghurt en meng zachtjes met je lepel. Schep het beslag in je muffins. Plaats 20 minuten in de oven op 170°C.  

Foodprep 
Je kunt van dit recept ook gerust een extra portie maken en invriezen.  

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…