Urenlang naar een computerscherm staren, door Facebook en Instagram scrollen op je smartphone, een hele tijd achter je stuur in de file en dan nog een avondje tv-kijken: we eisen ontzettend veel van onze ogen vandaag de dag. “Er is op dat vlak veel te weinig aandacht voor preventie”, vertelt opticien Wim Withofs.
“Vroeger gebruikten we onze ogen op een andere manier”, legt Wim Withofs uit. “Onze voorouders schakelden hun kijkers vooral in om te overleven: voedsel zoeken en je familie en gezin beschermen, dat was het belangrijkste. Ook later dienden onze ogen vooral om die doeleinden te realiseren.”
“De laatste eeuwen en vooral decennia is daar verandering in gekomen. Handbewerkingen werden steeds technischer en we moesten steeds vaker lezen en schrijven om te kunnen slagen in het leven. De mens ging zich specialiseren en z’n ogen op een andere manier inzetten. Terwijl ze eerst vooral dienden om in de verte te zien, gingen we ze steeds meer gebruiken om taken van dichtbij uit te voeren. En met de intrede van televisies, computers en smartphones is dat alleen nog meer belangrijker geworden.”
Oogafwijkingen
“Terwijl onze samenleving razendsnel evolueert, krijgen onze ogen niet genoeg tijd om zich hieraan aan te passen. Gevolg: er ontstaan steeds meer oogafwijkingen. Meer en meer mensen moeten een bril dragen, en de correcties worden steeds hoger.”
“En hoewel we steeds meer van onze ogen eisen, dragen we er niet altijd evenveel zorg voor. We gaan elk jaar naar de tandarts en laten geregeld ons bloed onderzoeken, maar hoe vaak laat je je ogen testen? Wanneer je jong bent, gebeurt dat automatisch bij het CLB, maar daarna zien we dat vaak over het hoofd.”
CLB
“Bovendien zijn de testen bij het CLB ook niet allesomvattend. Uiteraard worden de grote oogproblemen hier gedetecteerd, maar kleinere oogafwijkingen en -imperfecties blijven vaak onder de radar. Omdat we onze ogen zo intensief gebruiken, kunnen die ook problematisch worden. Bij veel studenten met leerstoornissen zijn er bijvoorbeeld ook vaak onderliggende visuele problemen.”
“Daarom pleit ik voor een nog betere preventie. Laat je ogen regelmatig eens testen, ook al merk je misschien niet meteen problemen. Op die manier zal je nog beter meekunnen in de snel evoluerende wereld van vandaag de dag.”
Wim Withofs heeft reeds 25 jaar ervaring als gediplomeerd opticien. Hij werkte ook mee aan verschillende geslaagde projecten, zoals iO. ofwel independent Opticians. Als oogexpert deelt hij zijn tips en advies graag met de Gezond.be-lezers.