Op maandag 1 november wordt World Vegan Day gevierd. Naar jaarlijkse gewoonte wordt dan ook Try Vegan afgetrapt, een initiatief waarmee mensen 30 dagen lang kiezen voor een plantaardig voedingspatroon. Dit jaar zouden er wel eens een recordaantal deelnemers kunnen zijn. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) blijkt namelijk dat Vlamingen steeds vaker vlees en vis laten staan voor de gezondheid en het milieu.
Het onderzoek werd gedaan over een periode van tien jaar, waaruit blijkt dat in het laatste decennium een verandering merkbaar is in het eetpatroon van Vlaamse volwassenen. We zijn geëvolueerd van een omnivoor eetpatroon (alleseter), naar meer flexitarisme met minstens drie dagen per week zonder vlees of vis. Het aantal dat kiest voor een vegetarisch of vegan eetpatroon is klein, slechts 5%, maar wel stabiel over de jaren heen.
De trend naar meer plantaardige eetgewoonten is vooral te vinden onder jonge, hoogopgeleide vrouwen die in stedelijke gebieden wonen. Aangezien plantaardige eetgewoonten een positief effect hebben op onze gezondheid én het milieu is het volgens onderzoeker Tom Deliens belangrijk om plantaardige eetgewoonten te promoten.
Het aantal flexitariërs stagneert wel na 2016. Deze piek is te danken aan vele sensibiliseringscampagnes, waaronder: Dagen Zonder Vlees, Try Vegan en andere. Verder was er een vergrote media-aandacht en een ontvankelijk, open-minded doelgroep. In het kader van de volksgezondheid, milieubehoud en duurzaamheid wordt aangedrongen op een verdere verschuiving van omnivore naar meer plantaardige eetpatronen voor de gehele bevolking. Deliens: ‘De integratie van meer plantaardige voeding in ons eetpatroon kan zelfs een sleutelrol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering.’
Wil jij eens een maand proberen zonder dierlijke producten? Via tryvegan.be kun je je inschrijven en krijg je lekkere recepten en tips om 30 dagen lang volledig vegan te eten.