Rond het 45e levensjaar produceren de eierstokken van de vrouw minder eicellen: dit is de start van de overgang van vruchtbare vrouw tot onvruchtbare vrouw. Het proces van de overgang eindigt met de menopauze: het moment waarop de vrouw haar allerlaatste menstruatie heeft. Na deze menstruatie produceert de vrouw geen eicellen meer en is de vrouw dus onvruchtbaar. De menopauze is dus de allerlaatste menstruatie van de vrouw, die het einde van de overgang betekent.
De menopauze mag dus niet verward worden met de overgang. De overgang is namelijk de gehele periode van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid, terwijl de menopauze slechts een onderdeel van dit proces is (de laatste menstruatie). Hoewel de termen vaak door elkaar gebruikt worden, zijn de termen dus zeker niet hetzelfde.
Iedere vrouw krijgt te maken met de menopauze, want iedere vrouw komt op het moment waarop het lichaam geen eicellen meer produceert. Daarom krijgt iedere vrouw in meer of mindere mate te maken met de klachten die de menopauze met zich meebrengt. Deze klachten worden ook wel overgangsverschijnselen genoemd, de verschijnselen die optreden tijdens de overgang. Als onderdeel van de overgang, kunnen deze overgangsverschijnselen tevens gezien worden als symptomen van de menopauze.
De meest voorkomende symptomen van de menopauze
- Opvliegers
- Hoofdpijn
- Gewichtstoename
- Prikkelbaarheid
- Depressiviteit
- Vermoeidheid
- Slapeloosheid
- Nachtelijk transpireren
- Overmatig transpireren
- Vaginale droogheid
- Seksuele problemen
De symptomen die vrouwen ervaren bij de menopauze, zijn geheel verschillend per persoon. Zo zijn er vrouwen die de overgang doorkomen en de menopauze meemaken zonder echt veel last te hebben van bovenstaande symptomen, terwijl er ook vrouwen zijn die ontzettend depressief raken tijdens de overgang.
Daarnaast kunnen vrouwen tevens te maken krijgen met de volgende aanvullende symptomen: verlies van het libido, stemmingswisselingen, haaruitval, moeilijk kunnen concentreren, geheugenverlies, duizeligheid, veranderende stembanden, incontinentie, een opgeblazen gevoel, allergieën, broze nagels, verandering van de lichaamsgeur, een onregelmatige hartslag, angsten, paniekstoornissen, pijn in de borst, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, een brandende tong, elektrische schokken, klachten in de spijsvertering, klachten in het tandvlees, spierspanning, droge huid en misselijkheid.
Of je daadwerkelijk met bovenstaande klachten te maken krijgt, is afhankelijk per persoon. Bovenstaande symptomen of overgangsverschijnselen zijn slechts algemene symptomen: deze komen dus niet bij iedereen voor. Zo heeft iedere vrouw een geheel eigen overgangsproces, met geheel eigen symptomen en overgangsverschijnselen.
De klachten van de menopauze verminderen
De symptomen die de menopauze met zich meebrengt, kunnen erg vervelend zijn. Zo kunnen vrouwen echt last hebben van de overgang en de menopauze en behoefte hebben aan middelen of medicijnen om de klachten te minderen.
Men kan gebruik maken van kruiden, homeopatische middelen, speciale voeding en andere medicijnen om de klachten van de overgang en de menopauze te verminderen. Door deze middelen te gebruiken wordt het proces van de overgang niet versneld, maar kan men er wel voor zorgen dat men minder last heeft van de overgangsverschijnselen en dus prettiger kan leven. En omdat de overgang enkele jaren kan duren en de menopauze dus enkele jaren op zich kan laten wachten, kan dit zeker prettig zijn voor de vrouw.