Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

WERELD ANTI-TABAKSDAG: tips om te stoppen met roken

Gezond.be
5 min read

Op 31 mei is het Wereld Anti-Tabaksdag. Deze dag draait om het uitbannen van tabaksgebruik. Roken is slecht voor je gezondheid, maar stoppen is vaak moeilijker dan gedacht. Het goede nieuws? In elke roker schuilt een stopper, zelfs als eerdere pogingen niet gelukt zijn. Duizenden mensen hebben succesvol de sigaret afgezworen. Jij kunt dat ook! In dit artikel delen we praktische tips om je te helpen stoppen met roken.

De gevolgen van roken

De harde feiten spreken voor zich: bijna 40 Belgen verliezen dagelijks hun leven door roken, dat zijn zo'n 14 000 mensen per jaar. Ook lijden nog eens 300 000 Belgen aan ziekten door tabaksgebruik. Longkanker, hartziekten en chronische ademhalingsproblemen komen het vaakst voor. Bovendien beïnvloedt roken ook de algemene levenskwaliteit en sterven rokers gemiddeld 10 jaar eerder dan niet-rokers.

Tips om te stoppen met roken

  1. Maak een plan: Kies een stopdatum die bij je past en bereid je voor op de uitdaging. Wil je afleiding en stop je dus beter tijdens de week? Of stop je liever op een rustig moment in het weekend of tijdens je vakantie? Je kunt ook een speciale datum kiezen, zoals je verjaardag. Schrijf je redenen om te stoppen op en houd deze bij de hand.
  2. Zoek professionele hulp: Veel rokers stoppen op eigen houtje, maar niet iedereen slaagt hierin. Tabakstop biedt gratis ondersteuning via advies@tabakstop.be of 0800 111 00 (ma-vr, 15-19 uur). Je kan je ook gratis inschrijven voor telefonische begeleiding met een vaste coach-tabakoloog. Daarnaast kun je een tabakoloog in jouw buurt vinden. Jaarlijks heb je recht op vier uur individuele begeleiding of twaalf uur groepsbegeleiding.
  3. Gebruik rookstopmedicatie: Overweeg farmaceutische hulpmiddelen zoals nicotinevervangers en voorgeschreven medicijnen om ontwenningsverschijnselen te verlichten en de drang naar roken te verminderen. Nicotinevervangers zoals pleisters, kauwgom, tabletten en mondsprays zijn zonder voorschrift verkrijgbaar. Het is echter sterk aanbevolen om deze in overleg met een gezondheidswerker te gebruiken om de juiste dosering te bepalen.
  4. Vermijd triggers: Noteer de momenten en situaties waarop je het moeilijk hebt. Denk na over hoe je deze situaties wil aanpakken en zet alle mogelijke opties op papier. Vermijd deze situaties of vervang ze door alternatieve activiteiten of ontspanningstechnieken om de drang te weerstaan.
  5. Zoek steun: Informeer vrienden, collega’s en familie over je plan om te stoppen. Hun steun kan cruciaal zijn in moeilijke tijden. Ze kunnen je helpen en zullen je niet meer onverwachts een sigaret aanbieden.
  6. Stop snel en definitief: Bouw het roken niet geleidelijk af, maar stop volledig: de ‘lijdensperiode’ zal korter zijn als je meteen definitief stopt met roken.
  7. Beloon jezelf: Geef jezelf een cadeautje om te vieren dat je bent gestopt met roken en blijf dat een tijdje doen. Je spaart immers geld uit door niet meer te roken. Af en toe een cadeautje kan je een nieuwe positieve impuls geven om vol te houden.
  8. Rookstoptraining in groep: Praat met anderen die ook willen stoppen met roken en krijg hulp van een professional. De overheid erkent deze groepen en tot 8 sessies worden deels vergoed door het ziekenfonds; jij betaalt slechts 6 euro per sessie, of 3 euro bij speciale tegemoetkoming. De groepen worden georganiseerd door gemeenten, ziekenhuizen of mutualiteiten. Vind een groep bij jou in de buurt op www.tabakologen.be.
  9. Maak gebruik van een digitale rookstopbuddy: Een rookstopapp kan een waardevolle ondersteuning bieden tijdens het stoppen met roken. Apps zoals Kwit combineren wetenschappelijke methodes, geïnspireerd door cognitieve gedragstherapie, met gamification om je te motiveren. Deze apps houden je voortgang bij, bieden peptalk en laten je zien hoeveel geld je bespaart. Tabakoloog Els Bosch benadrukt het belang van deze technologie: “Het is nog altijd de meest toegankelijke en laagdrempelige manier om te stoppen met roken. Zeker in combinatie met begeleiding en andere hulpmiddelen kunnen ze echt een verschil maken.”

Effecten van stoppen met roken

In de eerste weken kan je opeens intense zin krijgen in een sigaret. Vergeet niet dat die drang maar enkele minuten duurt en week na week zal verminderen. Stoppen met roken doen de sterfte en de risico's van roken aanzienlijk dalen. Dat blijkt overduidelijk uit studies. Zelfs zware en langdurige rokers (meer dan 65 jaar) kunnen hun gezondheid nog verbeteren door te stoppen met roken. Het is dus nooit te laat! Hoe jonger je stopt, hoe groter het voordeel.

Wereld Anti-Tabaksdag herinnert ons eraan dat elke stap richting stoppen bijdraagt aan een gezonder leven en een rookvrije wereld. Bezoek de website Tabakstop voor meer gedetailleerde informatie en toegang tot hulpmiddelen en ondersteuning bij het stoppen met roken.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…