Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 tips tegen Oververmoeidheid

Camille
4 min read

Misschien ken je die dagen wel waarop het ongelofelijk lastig is om uit je bed te geraken… Je hebt het gevoel dat je maar niet uitgeslapen raakt, je voelt je de hele dag moe. ’s Avonds ga je ook wel vroeg naar bed, omdat je simpelweg te moe bent om lang op te blijven .Je energie vermindert dag na dag en je kan minder van leuke dingen genieten. Wanneer je dit ervaart, mag je deze signalen niet negeren.  Het zou kunnen jouw vermoeidheid veroorzaakt wordt door iets wat snel aandacht nodig heeft. Om de dag een stuk frisser door te komen, zijn hier 10 tips tegen oververmoeidheid.

1. Leef zo gezond mogelijk

Een oorzaak waarom je steeds zo moe bent, kan zijn omdat je je lichaam te veel verwaarloost. Bijvoorbeeld door veel te weinig te bewegen, ongezond te eten, te roken en te veel alcohol te consumeren. Je lichaam haalt veel energie uit de juiste voeding… Ongezonde eet- en drinkgewoontes zorgen ervoor dat je lichaam zich vaker moe voelt.

2. Controleer of er niets psychologisch achter zit

Vaak zit er achter lichamelijke oververmoeidheid een psychologische oorzaak, zoals: stress, depressie of angst. Controleer bij jezelf eens goed of je hier zelf misschien niet aan lijdt. Dit is namelijk niet alleen slecht voor je geest, maar ook voor je lichaam.

3. Slaap genoeg

Een simpele tip die in veel gevallen zeer effectief is. Sommige mensen hebben gewoon geen tijd om minstens 8 uur slaap per nacht te krijgen. Toch is het bij oververmoeidheid raadzaam om bepaalde verplichtingen even aan de kant te zetten en toch eens een paar nachten genoeg slaap te krijgen.

4. Krijg voldoende vitaminen binnen

Een oorzaak van oververmoeidheid kan zijn dat je niet voldoende van bepaalde vitaminen binnenkrijgt. Let er eens op welke vitaminen jij wel genoeg binnenkrijgt door je voedingspatroon onder de loep te nemen, doe een bloedanalyse bij de huisarts. Vitaminen die tekort zijn, kan je dan alsnog innemen door bepaald voedsel te eten of door supplementen in te nemen.

5. Ook mineralen zijn belangrijk

Hier geldt eigenlijk hetzelfde. Controleer opnieuw of er in je voedingspatroon voldoende mineralen aanwezig zijn zoals ijzer, zink, magnesium, koper en dergelijke. Wanneer dit niet het geval is, kan je kiezen voor voeding die deze mineralen wel bevat. Supplementen kan je gebruiken, maar een gevarieerde voeding is en blijft de basis.

6. Neem pauzes door de dag heen

Sommige gevallen van oververmoeidheid ontstaan doordat je de hele dag door constant ergens druk mee bezig bent, zonder pauzes te nemen. Als je dit langdurig achter elkaar hebt gedaan, is het begrijpelijk dat je je oververmoeid voelt. Probeer meer tijd te nemen om bij te komen, om uit te rusten en even helemaal niets te doen. Af en toe een pauze van 10 minuten kan al wonderen doen.

7. Adem

Wanneer je de hele dag door bezig bent met allerlei zaken, adem je vaak heel licht. Om zuurstofgebrek te voorkomen is het goed om door de dag heen af en toe even stil te staan en een aantal keer diep door je neus in te ademen.

8. Zorg voor een stabiel slaapritme

Wanneer je telkens op andere tijden slaapt en wakker wordt, weet je lichaam op het gegeven moment niet meer hoe het ritme in elkaar zit. Hierdoor kan je biologische klok van slag raken en kan je minder goed slapen. Zet voor jezelf een specifieke tijd waarop je elke dag uit bed gaat. Blijf ook niet te lang in bed liggen ’s ochtends, want dit zorgt ervoor dat je ’s avonds minder goed slaapt.

9. Geef je lichaam en geest wat extra aandacht

Een geweldige manier om naar je lichaam te luisteren is door middel van yoga en meditatie. Dit klinkt zweverig, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Je hoeft enkel een comfortabele positie aan te nemen, je lichaamsdelen even goed uit te rekken, je ogen dicht te doen en een aantal minuten stil zijn, te zitten. Te luisteren naar je lichaam en te analyseren wat je voelt. Het is bewezen dat dit zowel psychisch als lichamelijk zeer goed voor je is.

10. Luister muziek

Een goede manier om je lichaam tot rust te laten komen, is door ergens te gaan zitten met je ogen dicht, muziek in je oren te doen en gewoon te luisteren. Kies muziek die je rustig maakt en je een goed gevoel bezorgt. Een perfecte manier om weer tot jezelf te komen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…