Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 tips voor een goede nachtrust

Sien Vanneste
3 min read

Slapen, we doen het allemaal, maar de ene nacht is de andere niet. Wil je elke ochtend uitgerust wakker worden dan moet je je slaaphygiëne bevorderen. Dit zijn gewoonten die je doet voor je in bed duikt en waardoor je beter zult slapen. Volgend stappenplan kan je op weg helpen!

  1. Het is verleidelijk om tijdens het weekend uit te slapen, maar probeer om op te staan en te gaan slapen op hetzelfde uur. 
  2. Wil je nog intensief sporten? Doe dat dan maximum twee uur voor je gaat slapen. Zorg er daarnaast ook voor dat je doorheen de dag genoeg beweegt. 
  3. Gebruik je bed enkel voor te slapen en te vrijen. Dus niet om je laatste deadlines af te werken of om een halve dag tv te kijken. 
  4. Rook je laatste sigaret drie uur voor het slapengaan.
  5. Cafeïne en theïne vermijd je best minstens vijf uur en liefst zelfs acht uur voor je gaat slapen. Deze stoffen zitten niet enkel in koffie en thee, maar ook in bijvoorbeeld frisdrank en chocolade.
  6. Zorg dat je slaapkamer goed verlucht is met een aangename temperatuur tussen 15 graden en 19 graden. Verder is het ook beter als je kamer duister en stil is. 
  7. Eet het liefst geen te zware maaltijden meer twee uur voor je wilt gaan slapen. En ook alcohol drink je best niet te dicht bij het in slaap vallen.
  8. Heb je een stressvolle dag gehad, dan kan het helpen om ’s avonds even te reflecteren of te mediteren. Schrijf je piekergedachten van je af en maak je hoofd leeg. Ben je niet zo van het schrijven, dan kan een gesprek met je partner of vriendin ook helpen. 
  9. Bingewatchen tot ’s nachts kan enorm leuk zijn, maar positief voor je nachtrust is het niet. Je smartphone, tablet of tv leg je best een uur voor je gaat slapen weg. Schermen geven namelijk blauw licht af, wat de melatonineproductie afremt. En laat die melatonine net zijn wat we nodig hebben om lekker weg te doezelen. 
  10. Als je de dag goed begint, zul je ook ’s avonds beter in slaap geraken. Zorg dat je ’s morgens wakker wordt met natuurlijk licht en beweeg je lichaam. Je raam openzetten, de frisse lucht en misschien zelfs een zonnetje op je gezicht voelen, je even goed uitrekken en je bent helemaal klaar om aan je dag te beginnen. 

Meer lezen over slapen? In de volgende editie van ons magazine Gezond brengen we een heel dossier over het onderwerp!

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…