Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 Zaken die enkel Metalfans begrijpen

Bram
5 min read

1. Metalfans zijn een bende agressievelingen

Ondanks hun ruige uiterlijk zijn metalfans, in tegenstelling tot wat door veel mensen nog altijd wordt beweerd, geen bende agressievelingen. Er zijn immers ook fans van metalmuziek die gewoon een relatie of zelfs een gezin met kinderen hebben. Alleen op het moment dat zij naar een optreden van een metalband gaan, dossen zij zich graag op een speciale manier uit. In de ogen van buitenstaanders kan hun voorkomen en gedrag agressief of zelfs beangstigend voorkomen. Het kan dus gebeuren dat metalfans door anderen uit de weg worden gegaan.

 

2. Een metalfan is zelfdestructief

Een ander bekend vooroordeel ten aanzien van metalfans is dat zij zelfdestructief gedrag vertonen. De inspiratie voor dit gedrag zouden fans van dit muziekgenre vinden in de teksten waarna ze luisteren. Een uitgebreid aantal onderwerpen kan echter worden bezongen. Hierbij kun je denken aan: geweld, dood, suïcide, individuele problemen, seksualiteit, occultisme, folklore, fantasie, politieke en sociale kwesties.

3. Metalfans aanbidden het kwaad

Tijdens een optreden van een metalband wordt vaak een handgebaar waargenomen maken waarbij de wijsvinger en de pink gestrekt worden gehouden, terwijl de ring- en middenvinger worden gebogen onder de duim. Dit teken staat bekend als de metal- of duivelshoorn en duidt op de waardering van de gespeelde muziek. Toch heeft dit teken ervoor gezorgd dat veel mensen denken dat metalfans aanbidders van het kwaad zijn. Het gebaar is echter afgeleid van een oud gebaar dat gebruikt werd om de kracht van het boze oog af te weren.

4. Backward masking is gevaarlijk

Met backward masking wordt het achterwaarts afspelen van een geluid of tekst bedoeld. Dit fenomeen zou bij jonge metalfans vaak voor gevaarlijke, en soms zelfs fatale, situaties zorgen. Zo zouden jongeren door op deze manier naar metal te luisteren eerder geneigd zijn zelfmoord te plegen. Gelukkig heeft wetenschappelijk onderzoek weten te bewijzen dat dit niet het geval is. Van een verband tussen backward masking en suïcide is dan ook geen sprake.

5. Metalfans die moshen zijn vreemd

Moshen is een bepaalde manier van dansen op metalmuziek. Hierbij duwen de dansers elkaar of storten zich opeen. In de regel moshen metalfans op een open plek vlakbij het podium waar een metaloptreden wordt verzorgd. Metalfans gaan vaak moshen als zij de band willen laten zien dat ze de gespeelde muziek waarderen.

6. Moshen is bedoeld om anderen te verwonden of te doden

Helaas hebben een aantal noodlottige ongevallen tijdens het moshen ertoe bijgedragen dat veel mensen denken dat deze dansvorm bedoeld is om anderen te verwonden of zelfs te doden. Gelukkig is niet minder waar. Er gelden bijvoorbeeld ongeschreven regels die gerespecteerd dienen te worden tijdens het moshen. Je mag bijvoorbeeld niemand raken onder de gordel of boven de schouders. Bovendien zullen dansers een beschermende cirkel vormen om iemand die tijdens het moshen is gevallen.

7. Zwarte kleding staat voor dood en verderf

Het dragen van zwarte kleding heeft voor metalfans meestal niets met dood of verderf te maken. Zij willen zich alleen kleden zoals ook de rest van de subcultuur zich kleedt. De kledingstijl vinden de meeste metalfans gewoon bij het soort muziek en de scene horen. Je kunt nu eenmaal niet in een vrolijk gekleurde kleding bij een concert van een metalband verschijnen of gaan moshen.

8. Metalfans vinden geen werk

Hoewel onder metalfans ook universitair geschoolden zitten, denken nog altijd veel mensen dat zij al jong van school getrapt zijn. Vanzelfsprekend wordt door een groot deel van de bevolking dan ook niet verwacht dat metalfans ooit gewerkt hebben. Maar de meeste metalfans hebben gewoon een studie gevolgd en een baan respectabele baan gevonden. Onder metalfans vind je dus even goed artsen en advocaten als loodgieters en vrachtwagenchauffeurs.

9. Metalfans zijn altijd mannen

De ruige en harde wereld van metalmuziek is niet geschikt voor vrouwen. Tenminste dat denken veel mensen die weinig of niets van deze scene weten. Wanneer je echter goed kijkt dan zijn er wel degelijk ook vrouwelijke metalfans. Deze dames zijn helemaal niet zo fragiel en kwetsbaar als de meeste buitenstaanders denken. Ze staan juist heel goed hun mannetje en doen vaak even hard mee. Wel kan worden gezegd dat dit doorgaans geen meisjes en vrouwen zijn die houden van allerlei poezelige dingetjes, zoals het lakken van hun nagels in zacht roze. Vrouwelijke metalfans kiezen eerder voor een zware aangezette zwarte make-up.

10. Metalfans zijn drugsgebruikers

Gebruikers van drugs vind je in alle lagen van de bevolking, dus ook onder metalfans. Maar om nu te stellen dat elke fan van metalmuziek ook een drugsgebruiker is, gaat te ver. Om te kunnen moshen hebben de meeste fans namelijk geen drugs nodig. Door hun manier van dansen zullen ze immers spontaan in een soort trance of roes terechtkomen. In deze staat voelen ze zich prettig en kunnen ze langere tijd door blijven dansen

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…