Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

11 zaken waar ELKE roker rekening mee moet houden

Olivier
6 min read

Dat roken niet gezond is wist je al… Maar wist je deze zaken al over roken?

1. Roken is schadelijk voor je gezondheid

Hoewel de meeste rokers wel weten dat roken slechts is voor hun gezondheid, zullen velen van hen dit vaak verdringen. Maar door te roken breng je je gezondheid wel degelijk in groot gevaar. Zo worden je longen zwaar aangetast door de gevaarlijke stoffen in de tabak en zal de kans op onder andere longkanker fors toenemen. Daarnaast zal het hart van een roker ook veel te verduren krijgen door deze ongezonde gewoonte. De levensverwachting van rokers ligt dan doorgaans lager dan die van mensen die niet verslaafd zijn geraakt aan het gebruik van tabakswaren.

2. Je lichamelijke conditie wordt slechter

Door te roken zal je gezondheid aan worden getast. Als gevolg daarvan zal dus ook je lichamelijk conditie vaak met sprongen achteruit gaan. Je krijgt vaker last van allerlei kwaaltjes en bent vatbaarder voor bijvoorbeeld verkoudheden en luchtwegontstekingen. Om die reden zullen artsen je, zodra je met klachten op hun spreekuur komt, je adviseren om per direct te stoppen met roken. Alleen zo zal de conditie van je lichaam namelijk weer op weten te krabbelen.

3. Je bent verslaafd

De nicotine die in tabak zit, zorgt ervoor dat je niet alleen lichamelijk- maar ook geestelijk afhankelijk wordt van het roken. Op momenten dat je even niet kunt roken, ga je ware ontwenningsverschijnselen vertonen. Je voelt je bijvoorbeeld misselijk en gestrest zonder sigaret. Regelmatig betrapt je jezelf er dan ook op dat je gezonde boodschappen laat staan om er maar zeker van te zijn dat je voldoende geld hebt om rookwaren aan te schaffen. Voor jezelf wil je meestal niet weten dat je rookverslaafd bent, maar in je hart weet je dit dondersgoed.

4. Je adem wordt slecht

Door te roken zal je adem zeer zeker niet frisser gaan ruiken. Om die reden hebben veel rokers dan ook kauwgum of andere mondverfrissers bij zich. Met dergelijke middelen proberen ze dan hun slechte adem te camoufleren, vaak echter zonder resultaat. Veel rokers herken je dan ook aan de typische rokeradem. Om van deze vieze adem af te komen is maar één echte oplossing: stoppen met roken.

5. Je gebit verkleurt

In rookwaren zitten verschillende stoffen die ervoor zorgen dat er een vieze gele aanslag op je tanden komt te zitten. Hoe goed je je tanden en kiezen ook poetst deze aanslag krijg je er nooit helemaal af. Zelfs met speciale rokerstandpasta zullen er namelijk altijd resten achterblijven en kun je een stralend witte lach wel vergeten. Pas als je enige tijd gestopt bent met roken en je je tanden erg goed blijft verzorgen zal je gebit misschien weer zijn oude kleur terugkrijgen. Helaas is dit niet altijd het geval.

6. Bruine mondhoeken en vingertoppen

Je mondhoeken en vingertoppen zullen, net zoals je gebit, gaan verkleuren als je rookt. Ook in deze gevallen zijn de boosdoeners te vinden in de schadelijke stoffen in de tabak. Wanneer je stopt met roken zal het nog een aantal weken duren voordat deze vieze bruine verkleuring helemaal is verdwenen. De verkleuring is immers in je huid getrokken en moet er als het ware afslijten. Zelfs door de huid van je mondhoeken en vingertoppen te reinigen, zal niet alle aanslag direct verdwenen zijn.

7. Kussen met een asbak

Als roker ben je veel minder aantrekkelijk om mee te kussen. Je adem ruikt niet fris en tijdens het kussen kan je lief het idee krijgen dat hij, of zij, een hap heeft genomen uit een volle asbak. Wanneer je jezelf en je lief dan ook een groot plezier wilt doen, dan is stoppen met roken het devies. Stoppen met roken is echter niet makkelijk, maar de moeite zal zeker worden beloond doordat je vaker mag genieten van een kus van je geliefde.

8. Roken bij kinderen is not done

Roken in de buurt van anderen, en zeker in de nabijheid van kinderen, wordt niet gewaardeerd. De schadelijke stoffen in de tabaksrook brengen immers nog meer schade toe aan de jonge longetjes. Roken in de buurt van een kind is dan ook not done. Het maakt hierbij niet uit of het een kind van een ander of van jezelf is. Ook roken tijdens een zwangerschap kun je beter uit je hoofd laten want dat kan ernstige schade aan de ongeboren vrucht veroorzaken. De schadelijke stoffen in de tabak komen immers ook in het bloed van het kleintje terecht. Dit kan onder andere tot een groeiachterstand en zelfs tot vroeg- of doodgeboorte van het kind leiden. Zwanger willen worden is dan ook al een uitstekende reden om meteen te stoppen met deze ongezonde gewoonte.

9. Overlast voor anderen

Maar ook roken in het bijzijn van anderen zal je niet altijd in dank worden afgenomen. Je hebt dan wel zelf gekozen om te gaan roken, maar de mensen in je omgeving hebben er niet om gevraagd om mee te roken. Je dient dan ook altijd maatregelen te treffen als iemand aangeeft dat je roken voor overlast of hinder zorgt. Sommige mensen krijgen het bijvoorbeeld benauwd als er in hun nabijheid wordt gerookt, terwijl anderen het gewoon ongezond of vies vinden. Als je niet kunt wachten met roken dan kun je wellicht even naar buiten gaan voordat je een sigaret opsteekt.

10. Niet overal mag worden gerookt

Vandaag de dag is het niet meer vanzelfsprekend dat je overal mag roken. Je dient dan ook altijd goed na te gaan of je op een bepaalde plaats een sigaret op mag steken. Vaak staat bij de ingang van een gebouw aangegeven of binnen roken is toegestaan. Sommige gebouwen hebben speciale rookruimtes of vragen hun bezoekers om naar buiten te gaan met hun rookwaren. Deze regels kun je het beste respecteren als roker omdat je dan zeker weet dat je anderen niet hindert. Wanneer je het erg lastig vindt om telkens naar buiten te gaan om een sigaret op te steken, dan doe je er goed aan eens serieus te overwegen om te stoppen met roken.

11. Roken kost bergen geld

Tegenwoordig wordt roken alsmaar duurder gemaakt door de steeds verder stijgende accijnzen en taxen die op tabakswaren worden geheven. Om een goed beeld te krijgen van het geld dat je op jaarbasis aan deze ongezonde gewoonte uitgeeft, dien je allen kosten eens op te tellen die je hiervoor maakt. Zelfs als je zelf het idee hebt dat je eigenlijk niet zoveel rookt, kun je nog behoorlijk schrikken van de uitkomst. Zodra je de uitkomst dan eens vergelijk met leuke dingen die je met het rookgeld had kunnen doen, ga je misschien wel overstag. Stoppen met roken kan je immers zoveel meer opleveren en is zeker het proberen, eventueel met deskundige begeleiding, meer dan waard.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…