Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

12 redenen waarom het zalig is om een grote zus te hebben

Olivier
5 min read

Heb jij ook zo'n fantastische zus?

1. Groot voorbeeld

Je grote zus is altijd een enorm voorbeeld voor je geweest, ze heeft bijvoorbeeld het pad voor je geëffend. Hierbij maakt het geen enkel verschil of je nu erg goed met je grote zus overeenkwam of niet: zij was degenen die de juiste richting aangaf aan jou. Dit neemt echter niet weg dat je nooit jaloers op haar was. Toch wist ze je telkens weer zo te stimuleren dat je probeerde beter te zijn dan zij en op die manier dikwijls meer bereikte dan je aanvankelijk had gedacht. Je wilde per slot van rekening minstens even goed zijn als je grote zus.

2. Samen mocht je meer

Wanneer je dingen samendeed met je grote zus dan kreeg je doorgaans veel meer privélegers van je ouders. In haar gezelschap mocht je bijvoorbeeld al als een klein kind meer dan je leeftijdsgenootjes. Op momenten dat je echter iets niet mocht doen, dan had je zus altijd wel een manier bedacht om de regels te omzeilen. De regels van jullie ouders waren namelijk gesneden koek voor je grote zus.

3. Eerder wereldwijs

Dankzij je grote zus leerde je al op jonge leeftijd een heleboel interessante dingen kennen. Je liep hiermee beduidend ver voor op andere kinderen van dezelfde leeftijd. Zo wist je bijvoorbeeld al erg jong de leuks boybands te waarderen, terwijl je vriendinnetjes zich nog krampachtig vasthielden aan hun helden van peuterpop. Je grote zus had tenminste verstand van goede muziek en leuke jongensgroepen.

6. Expert in ruziemaken en bijleggen

Je grote zus heeft je tot een expert in ruziemaken om weten te toveren. Net zoals zij kun je nu ruziën als de beste. Ze heeft je alle fijne kneepjes van het ruziemaken bijgebracht, zelfs het gigantische drama waarmee je zoveel kunt bereiken. Vooral je ouders waren heel gevoelig voor dergelijke scènes en daar maakten jullie dan ook dankbaar gebruik van om je zin door te drukken. Van je grote zus leerde je niet alleen ruziemaken, maar eveneens om geschillen weer bij te leggen. Zij was de persoon die je leerde hoe je een ander kon vergeven als je eerst ruzie had gemaakt. De beste methode om dat te doen is door middel van een heleboel liefde. En dat deze methode werkt heeft je zus al talloze keren bewezen. Na elke ruzie legden jullie het immers weer bij en zijn jullie nog altijd dikke vriendinnen.

7. Leren van meisjesdingen

Je grote zus heeft je een aantal essentiële meisjesdingen bijgebracht. Denk maar eens aan het zingen met een haarborstel als microfoon. Urenlang hebben jullie zo voor de spiegel geoefend op de coolste nummers. Verder leerde ze je om goed te lopen op enorme hakken lopen. Dit zijn echt dingen waar je leven door is verrijkt en waar je je grote zus altijd dankbaar voor zult blijven.

8. Extra kledingkast

In het verleden kreeg je de nog bruikbare kleren die je zus te klein waren geworden. Naarmate je groter werd kreeg je er een tweede kledingkast bij. Je kon immers altijd bij je zus aankloppen als je even niets leuks had om naar dat ene feest aan te trekken. Met liefde leende je zus je dan haar meest gave outfit. Ze wilde er namelijk zeker van zijn dat je de blits zou maken tijdens het feest.

9. Voor jezelf leren opkomen

Hoewel je zus vaak beslissingen voor je maakte, leerde je ook door haar om voor jezelf op te komen. Je werd zelfs door je grote zus aangemoedigd dit te doen. In bepaalde gevallen vond ze het zelfs niet eens erg dat ze het slachtoffer was van je dappere pogingen. Vandaag de dag is ze zeker trots op je dat je het toch maar voor elkaar hebt gekregen en stevig op je eigen benen kunt staan.

10. Je beschermengel

Je grote zus was altijd degene die optrad als jouw beschermengel. Ze nam je niet alleen in bescherming tegen je ouders, maar ook tegen de rest van de wereld die je mogelijk kwaad zou willen doen. Je wist al snel dat je altijd op je grote zus kon rekenen. Niemand zou het dan ook in zijn hoofd halen om je ook maar een strobreed in de weg te leggen. Ze zouden dan onherroepelijk met je grote zus te doen krijgen.

11. Vraagbaak voor genante vragen

Bij je grote zus kon je altijd terecht voor vragen die je eigenlijk niet aan je ouders of een andere volwassene durfde te stellen. Ze wist immers antwoorden op de meest gênante vragen. Bovendien maakte het haar niet uit hoe vaak je ook met een vraag bij haar kwam. Keer op keer heeft ze je geduldig van alles en nog wat uit de doeken gedaan en in begrijpelijke taal uitgelegd. Zo wist ze je er bijvoorbeeld van te overtuigen dat de lichamelijke veranderingen waar je uiteindelijk mee te maken kreeg volkomen normaal waren. Van je grote zus kon je dat bovendien ook werkelijk aannemen.

12. Liefdesdokter

Zelfs met problemen op het liefdespad kon je zonder schroom bij je grote zus aan kloppen. Het maakte daarbij niet uit of je nu te maken had met verliefdheid of liefdesverdriet. Je zus zou je altijd goede raad geven. Bij haar kon je altijd helemaal jezelf zijn. Je grote zus zou immers van je blijven houden, wat er ook gebeuren zou. Het belangrijkste van het hebben van een grote zus is dan ook dat je weet dat jullie, ondanks jullie verschillen, voor eeuwig beste vriendinnen zullen blijven.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…