Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

12 Redenen waarom het zalig is om in een jeugdbeweging te zitten

Bram
5 min read

1. Weer lekker kind zijn

Zonder enige vorm van schaamte kun je minimaal 1 middag in de week weer lekker kind zijn. Je kunt je helemaal uitleven en alle stress en spanningen van je normale leven overboord gooien. Even nergens anders aan denken dan aan hutten bouwen en spelen. Wie wil dat nu niet?

2. Zorgeloos genieten

Tijdens je middag bij de jeugdbeweging kun je je kleding naar hartenlust vuil maken. Niemand die daar raar van staat te kijken. De kou, regen en modder moet je immers op de koop toe nemen. De kinderen zullen je alleen maar meer gaan waarderen om je volledige inzet.

3. Overal en altijd slapen

Door de talloze ontberingen leer je bij de jeugdbeweging hoe je onder de meest barre omstandigheden kunt slapen. Het maakt je dan ook niet uit of je je in een slaapzak moet wurmen, of dat je je neer moet vlijen op een slaapmatje. Door de jaren heen ontwikkel je namelijk zelf manieren hoe je het meest comfortabel kunt slapen buiten je eigen vertrouwde bed. Je lijkt zelfs beter te gaan slapen onder die primitieve omstandigheden.

4. Uitbreiding van je vriendenkring

Door je aan te sluiten bij een jeugdbeweging leer je al snel een heleboel leuke mensen kennen. Er zijn er zelfs een heleboel met wie je een hechte vriendschap op zult bouwen. Doordat je met deze mensen leert overleven onder de meest primitieve omstandigheden, ontstaan er vriendschappen voor het leven. Niets is immers beter voor een hechte vriendschap dan samen afzien in de middle of nowhere.

5. Leren discussiëren en compromissen sluiten

Als lid van een jeugdbeweging zul je moeten leren om je standpunten te verdedigen in een discussie. Niet alles zal immers gaan zoals jij dat graag zou zien. Van tijd tot tijd zul je zelfs compromissen moeten sluiten. Dit is soms behoorlijk lastig maar ook dat valt te leren. Ruzie met de andere leden van de jeugdbeweging wil je immers voorkomen.

6. Verveling bestaat niet

Tijdens je aanwezigheid bij de jeugdbeweging leer je een heleboel spelletjes spelen. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld eens als oppas in wordt gezet. Daarnaast wordt je een kei in het organiseren. Het regelen van een fuif, een eetfestijn, een weekendje weg of een vakantie, je draait er je hand niet meer voor om.

7. Tenten hebben geen geheimen

Je tijd bij de jeugdbeweging heeft ervoor gezorgd dat je een waar kampioen bent in het opbouwen van tenten. Erg handig als je met vrienden of familie op kampeervakantie gaat. In plaats van uren te klungelen met de tent, zet je deze binnen enkele minuten op. Maar ook als de tent weer afgebroken moet worden weet je precies hoe dat je dit efficiënt moet aanpakken.

8. De weg vinden

Op het moment dat je verdwaald bent in de natuur dan zul je minder snel omkomen van de kou. Bij de jeugdbeweging heb je immers de fijne kneepjes geleerd van het vuur maken. In een ommezien heb je dan ook een veilig vuurtje gemaakt. Niet alleen zul je het minder koud hebben, ook zul je eenvoudiger te vinden zijn voor je redders. Je vuurtje zal namelijk al snel de aandacht trekken.

9. Opsporen van teken

Bij de jeugdbeweging is je geleerd hoe gevaarlijk een tekenbeet kan zijn. Om die reden heb je geleerd om deze gemene insecten op te sporen. Maar het meest belangrijke: ook het verwijderen van deze beestjes doe je als geen ander. Iedereen in je gezelschap zal je voor eeuwig dankbaar zijn als je teken op een snelle en doeltreffende manier weet weg te halen.

10. Altijd voldoende hulp

Op het ogenblik dat je met andere leden van de jeugdbeweging op pad gaat, kun je altijd rekenen op voldoende hulp. Er zijn altijd wel een paar handen dat je kunnen assisteren bij een bepaalde klus. Je maakt namelijk snel vrienden die er altijd voor je zullen zijn. Je in de steek laten komt niet in hun woordenboek voor.

11. Hutten bouwen

Bij een jeugdbeweging leer je al snel om stevige hutten te bouwen. Hierbij maakt je in de regel geen gebruik van allerlei moderne gereedschappen. Met wat touw en een paar spijkers kom je namelijk een behoorlijk eind. Zelfs hutten bouwen die bestand zijn tegen regen en storm is op een gegeven moment een peulenschil voor je.

12. Spoorzoeken

Tijdens een verblijf in de wilde natuur met de jeugdbeweging leer je allerlei sporen te herkennen. Op die manier kun je niet verrast worden door een gevaarlijk wild dier. Bovendien kun je aan de hand van allerlei sporen, zoals stromend water, achterhalen of je nog ver moet lopen naar de bewoonde wereld. Je weg terugvinden is daardoor ook een stuk eenvoudiger geworden.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…