Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

12 redenen waarom iedereen een kat moet hebben als huisdier

Bram
6 min read

1.Leeg huis

Zeker als je alleen woont, is het vaak erg onaangedaan om alleen thuis te komen. Je huis is leeg en je wordt door niemand hartelijk verwelkomd. Met een kat zal dat op slag veranderen: je komt niet langer thuis in een leeg huis en bovendien zit, of ligt, er een vriendelijk maatje op je te wachten.

2.Intelligentie

Een kat bekend om zijn intelligentie en dat wordt door veel mensen als een zeer positieve eigenschap gezien. Je kat zal bijvoorbeeld al snel doorhebben wat je op een bepaald ogenblik wilt gaan doen. Zodra je bijvoorbeeld je laptop dichtklapt en de lichten uitdoet, zal een kat weten dat het tijd is om te gaan slapen. Maar ook als je op vaste tijden thuiskomt, zal het diertje dikwijls al op je zitten te wachten.

3.Goed gezelschap

Een kat is prima gezelschap. Je zult al snel merken dat er een bepaalde interactie zal ontstaan tussen de kat en zijn baasje. Hoewel katten tegen soortgenoten niet snel zullen miauwen, kun je als baasje vaak wel rekenen op een enthousiast miauwende en/of kopjes gevende kat als je thuiskomt of als je pluizige vriendje even behoefte heeft aan wat extra aandacht. Er zijn zelfs katten die op hun manier hele gesprekken met je voeren. Ze zullen je antwoorden met gemiauw als je hen begroet of iets vraagt.

4.Rustgevend

Een kat geeft rust dat is voor de meeste mensen één van de belangrijkste redenen om juist voor dit huisdier te kiezen. Katten lijken namelijk altijd vrij ontspannen te zijn en alles te nemen zoals het komt. Deze houding zal bovendien vaak op het baasje over worden gedragen. Maar ook als je een kat op schoot hebt of aait kan dit een zeer rustgevende uitwerking op je hebben. Om beter te kunnen ontspannen is het dan ook goed om een kat in huis te nemen en deze regelmatig aan te halen.

5.Ongedierte jager

Van oorsprong werden katten gehouden om te jagen op muizen en ratten. Wanneer je dus veel hinder ondervindt van dergelijke diertjes dan is de aanschaf van een kat een logische stap.  Sommige katten genieten er verder van om te jagen op vliegen en andere insecten. Het is niet alleen erg grappig om te zien hoe een kat achter een vlieg aanjaagt, maar ook een prettig idee dat deze vervelende beestjes je huis niet gaan bevolken.

6.Speelsheid

Katten kunnen tot op hoge leeftijd erg speels blijven. Als een dolle achter een balletje aanrennen, een draadje proberen te vangen of meppen naar een voorbij zoemende vlieg, is altijd een erg grappig gezicht. Een speelse kat zal je humeur zeker weer op weten te beuren en een glimlach op je gezicht weten te toveren. Je kat lijkt vaak zo veel plezier te hebben tijdens het spelen dat je er zelf vrolijk van wordt en je zelfs je zorgen even opzij weet te zetten.

7.Zuiverheid

Een kat is een bijzonder schoon dier dat zijn vachtje meerdere keren op een dag schoon likt. Verder zal een kat zijn ontlasting niet open en bloot laten liggen, maar keurig in een kuiltje begraven. Wanneer je meerdere katten in huis hebt zul je merken dat ze ook voor elkaars zuiverheid zorgen door van tijd tot tijd elkaar te wassen. Sommige katten genieten er zelfs van om hun baasje zo nu en dan een poetsbeurt te geven door over hun hand te likken. Dit is een ultiem teken van genegenheid van de kat voor zijn kattenbaasje.

8.Niet slaafs

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een hond, is een kat absoluut niet slaafs te noemen. Ook al heb een vrij gehoorzame kat wanneer het diertje geen zin heeft om naar je toe te komen, dan kun je roepen wat je wilt maar zonder het gewenste resultaat. Katten worden om die reden vaak als eigenwijs betiteld. Dit eigenwijze karaktertje vinden de meeste kattenliefhebbers echter ook juist aantrekkelijk. Iets doen omdat het baasje dat leuk vindt, is er bij katten nu eenmaal niet bij.

9.Zorgen voor

Als mensen wat ouder worden, alleen wonen of hun partner hebben verloren, dan kunnen zijn in een negatieve spiraal terechtkomen. Ze vinden het bijvoorbeeld niet meer de moeite waard om te leven. Door een kat in huis te nemen, ontstaat er echter een reden om verder te gaan. De kat heeft immers ook de nodige verzorging nodig. Voor deze goede zorgen zul je bovendien zoveel positiviteit terugkrijgen en inzien dat het leven nog altijd de moeite waard is. Mensen die voor een kat zorgen, zullen bovendien minder snel ziek worden en langer vitaal blijven.

10.Negatieve energie wegnemen

Van oudsher wordt aan katten de merkwaardige eigenschap toebedeeld dat zij negatieve energie weg kunnen nemen, of tenminste kunnen verminderen. Of dit te maken heeft met de relaxte houding van een kat of de liefde die je van het diertje krijgt, weet eigenlijk niemand. Feit blijft echter wel dat de meeste mensen die een kat als huisdier hebben veel beter in hun vel zitten.

11.Niet uitlaten

Een kat kun je, net als een hond, leren om aan een leiband te lopen. Dit is erg handig als je je kat niet alleen naar buiten kunt, of wilt, laten gaan. Over het algemeen hoeft een kat echter niet van tijd tot tijd te worden uitgelaten. Binnenkatten kun je immers trainen om hun behoefte keurig op een kattenbak te doen en buitenkatten zoeken hiervoor een plekje in de omgeving.

12.Zelfstandigheid

Een kat zal in de regel lekker zijn eigen gang gaan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het bezighouden van het diertje. Katten zijn namelijk erg zelfstandig en bepalen dan ook zelf wat zij wel en wat zij niet leuk vinden om te doen. Zo zul je bijvoorbeeld geen vaste voedingstijden voor een kat dienen in te voeren. Een kat eet heel de dag door op momenten dat het hem uitkomt

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…