Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

12 signalen waaraan je ziet dat je oud aan het worden bent

Bram
7 min read

1. Je beweegt minder soepel

Als je ouder wordt dan krijg je steeds vaker het gevoel dat je spieren stijver worden. Het bewegen zal daardoor minder soepel verlopen en vaker gepaard gaan met het nodige gekreun. Niet alleen sporten, maar ook allerlei dagelijkse activiteiten zullen als gevolg van het ouder worden wat minder makkelijk gaan in vergelijking tot een aantal jaren geleden. Je betrapt jezelf erop dat je vaker dan voorheen de lift neemt, ook op plaatsen waar er een trap goed toegankelijk. Ook je auto zal vaker worden gebruikt op relatief korte afstanden. Je fiets alleen nog voor je plezier, en dan bij voorkeur nog op een fiets met trapondersteuning.

2. Verandering van je haargroei

Naarmate dat je ouder wordt, zal je haargroei op je hoofd verminderen. Je haar wordt dunner en breekbaarder zodat je hoofdhuid steeds meer zichtbaar zal worden. Daarentegen zullen er haren gaan groeien op plaatsen waar je dat eigenlijk niet wenselijk vindt, zoals uit je oren, je neusgaten en in de vorm van borstelige wenkbrauwen. Verder zal het pigment geleidelijk uit je haar verdwijnen en zul je een haarkleuring moeten gaan gebruiken als je niet met een zilveren coupe door het leven wilt gaan.

3. Je kledingstijl verandert

In tegenstelling tot enkele jaren geleden, toen je er altijd bijliep in de laatste modetrends, kies je vandaag de dag voor comfortabele kleding en schoenen. De tijd dat je ging voor stijlvol en modieus lijken ver achter je te liggen. Je betrapt je er dan ook steeds vaker op dat je een slobbertrui en joggingbroek uit de kast hebt getrokken en dus niet hebt gekozen voor die hippe, strakke jeans met dat vlotte naveltruitje. Aan je voeten steek je eerder stevige stappers dan die sexy hooggehakte pumps zelfs als je met vriendinnen de stad in gaat.

4. Je blikt steeds vaker terug op vroeger

Steeds vaker bedenk je je dat er erg veel is veranderd. Niets is meer zoals toen je jong was. Toen was immers het eten lekkerder, de televisieprogramma’s beter en de liedjes uit de hitparade beter. Ook ga je, samen met vriendinnen of tegenover jongere mensen, herinneringen ophalen uit je jeugd. Wanneer je dan geconfronteerd wordt met dingen van vroeger dan kun je daar uren over blijven mijmeren en met weemoed aan terugdenken. In het leden was het immers zoveel beter dan vandaag.

5. De keuze van je uitstapjes verandert

In het verleden ging je nog regelmatig naar lawaaierige cafés en dancings, maar dat is tegenwoordig volledig gedaan. Je gaat liever naar een rustige gelegenheid voor een kopje koffie of thee en een goed gesprek als je met vriendinnen op stap gaat. Ook pretparken, met alle drukte en hypermoderne attracties zijn niet langer je favoriet. Liever zoek je tijdens een dagtrip de rust op van een dierenpark, of zelfs de vrije natuur.

6. Je vergeet sneller dingen

Naarmate je ouder wordt ga je steeds makkelijker dingen vergeten en is het nodig om van alles en nog wat op te schrijven. Zo ga je bijvoorbeeld niet meer de deur uit zonder boodschappenlijstje. Verjaardagen worden eveneens keurig op een kalender vermeld, terwijl je deze voorheen van heel je familie, alle vrienden en bekenden uit je hoofd kende. Het kan zelfs gebeuren dat je op straat door iemand wordt gegroet, die je weliswaar vaag bekend voorkomt, maar van wie je je de naam toch echt niet weet te herinneren.

7. Je krijgt steeds meer lichamelijke kwaaltjes

Je lichaam laat het steeds vaker afweten. Zo kun je, als je ouder wordt, eerder last krijgen van bijvoorbeeld allerlei pijntjes en ongemakken. Je rug gaat al zeer doen als je een kleine bloempot van de vensterbank hebt verplaatst of de post van deurmat op wilt pakken. Daarnaast merk je dat ook je zicht langzamerhand verslechtert en je dus echt een bril moet gaan dragen. Deze bril draag je, als je ouder wordt, ook bij voorkeur aan een handig touwtje om je nek zodat deze niet onverwacht op de grond kan vallen. Tegenover je omgeving zul je dan ook steeds vaker klagen over allerlei lichamelijke kwaaltjes en ongemakken die je kwellen op een dag.

8. Je slaappatroon verandert

Als je ouder wordt zul je merken dat je slaappatroon zal veranderen. Overdag heb je bijvoorbeeld steeds vaker behoefte aan een dutje op de bank. Maar ook na het drinken van een glas wijn zullen je ogen gemakkelijker dicht gaan vallen. Ook wanneer je voor de televisie zit zul je steeds vaker moeite hebben om je ogen open te houden en niet te gaan zitten doezelen. ’s Nachts echter krijg je steeds minder behoefte aan slaap waardoor het langer duurt voordat je in slaap valt en je bovendien steeds vroeger wakker wordt.

9. Je gaat eerder naar de dokter

In vergelijking tot een paar jaar geleden ga je veel eerder naar een dokter. Op het moment dat je ook maar denkt dat er iets niet in orde zou kunnen zijn met je gezondheid maak je al een afspraak bij je huisarts of specialist. In het verleden kon dat in de regel wel even wachten. Afwachten of een kwaal vanzelf overgaat is, als je ouder wordt, echter meestal niet meer bij. Je huisarts zie je tegenwoordig vaker dan sommige vrienden.

10. Technologie is niet meer zo vanzelfsprekend

Je merkt als je ouder begint te worden steeds vaker dat je worstelt met de nieuwste technologieën. De technologie van vandaag de dag zal je dan ook steeds vaker voor problemen plaatsen waar je echt geen raad mee weet. Om die reden besluit je dan ook om nog maar een jaar langer met je mobiele telefoon te doen in plaats van het nieuwste model aan te schaffen. Aan dat oudje ben je immers zo gewend en al die nieuwigheden zijn toch vaak overbodige extra’s waar alleen jongeren goed mee uit de voeten kunnen.

11. Je gaat rustiger aan doen

Bij voorkeur doe je alles op een wat rustiger tempo. Het leven gaat immers al snel genoeg. Dit is onder andere te merken aan de snelheid waarmee je je auto over de rechtrijstrook van de snelweg laat tuffen of het muziekgenre waar je tegenwoordig het liefst naar luistert. Een weekend luieren op de bank, als de kinderen toch uitlogeren zijn, wint eveneens steeds meer terrein op lekker op stap gaan met een groep vrienden of vriendinnen. Vaak moet er zelfs je seksleven aan geloven als je ouder wordt. Liever ga je een avond vroeg naar bed met een goed boek, dan dat je een wilde nacht beleeft met je lief. Je hebt het per slot van rekening vorige week nog gezellig gehad samen!

12. Kinderen om je heen worden vermoeiend

Stond in het verleden nog heel de dag je huis open voor alle kinderen uit de buurt en was niet te gek. Tegenwoordig merk je dat de aanwezigheid van kinderen je volledig uitput. Hun lawaai doet zeer aan je oren en de drukte die zij met zich meebrengen is nauwelijks nog te verdragen. Zodra je bezoek met kinderen dan ook is vertrokken, zak je uitgeput op de bank. In sommige gevallen plan je zelfs afspraken met vrienden of vriendinnen op momenten dat die kleine druktemakers er niet bij kunnen zijn, zoals onder schooltijd of later op de avond. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…