Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Gezellig Kokerellen’ + win 4 exemplaren

Nona Heremans
6 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Gezellig Kokerellen’ van Ellen Van Gool te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vier exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

1. Platbrood met geitenkaas en gekaramelliseerde rode ui

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 1 kleine rode ui
  • 1 kleine appel
  • 75 g verse spinazie
  • 40 g zachte geitenkaas
  • 1 platbrood, naan,
  • Libanees brood of wrap
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 theelepel honing

Bereidingswijze

  • Snij de rode ui in ringen. Bak de uienringen op laag vuur in een pan met een scheutje olijfolie gedurende zo’n 5 minuten tot ze zacht en glazig zijn. Merk je dat de pan wat te droog wordt? Giet er dan een klein scheutje water bij. Kruid de uienringen met peper en zout.
  • Schil ondertussen de appel. Snij hem in kleine blokjes. Voeg hem bij de ui en bak mee voor 3 minuten. Doe er de spinazie bij. Roer even om. Draai het vuur uit zodra de spinazie geslonken is.
  • Verwarm ondertussen de oven op 200 °C.
  • Smeer de geitenkaas over de bovenkant van je platbrood. Kruid met peper en zout.
  • Verdeel de uienringen, spinazie en de appelstukjes over het platbrood. Werk af met de pijnboompitten.
  • Plaats in de oven gedurende 8-10 minuten tot het brood gebakken en alles lekker warm is. Haal uit de oven en verdeel er de honing bovenop. Serveer meteen.

Tip: Geen fan van geitenkaas? Dan kan je ook roomkaas of ricotta als alternatief gebruiken. Vergeet dan zeker niet te kruiden, want deze kazen zijn veel zachter van smaak.

2. Eenpanslasagne met champignons en courgette

Benodigdheden voor 4 personen

  • 250 g kastanjechampignons
  • 2 courgettes
  • een paar takjes verse tijm
  • 1 bouillonblokje
  • 2 eetlepels (dijon)mosterd
  • 200 g lasagnevellen
  • 100 ml (lichte) plantaardige room
  • 2 eetlepels geroosterde
  • pijnboompitten
  • 50 g oud brood, optioneel

Bereidingswijze

  • Maak de champignons schoon en snij ze in schijfjes. Was de courgette en snij die in halve maantjes.
  • Doe een scheutje olijfolie in een pan met hoge zijden en voeg de courgette en champignons toe. Kruid met peper en zout. Rits de tijm en laat die zo’n 2 minuten meebakken.
  • Breng ondertussen 1 liter water aan de kook en verkruimel het bouillonblokje.
  • Voeg het kokend water en het bouillonblokje toe aan de pan, samen met de mosterd. Roer even door met een houten lepel.
  • Breek de lasagnevellen in grove stukken en voeg toe aan de pan. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat met deksel sudderen. Voel af en toe of de bodem niet gaat plakken; roer anders even om dit te voorkomen.
  • Na 15 minuten, of als de pasta beetgaar is, kan je het water afgieten en de room en pijnboompitten toevoegen. Roer nog even om en laat 2 minuten indikken.
  • Wil je je lasagne een krokant korstje geven? Verpulver je oud brood tot broodkruim, verdeel boven op de pasta (eventueel met nog wat extra geritste tijm) en zet onder de grill tot alles goudbruin ziet.

Tip: Hoeft het gerecht voor jou niet helemaal plantaardig te zijn? Voeg dan wat parmezaan of verse mozzarella toe aan de topping.

3. Aardbeienmousse in een glaasje

Benodigdheden voor 4 personen

  • 500 g aardbeien
  • 100 g poedersuiker
  • 250 g mascarpone, op kamertemperatuur
  • 100 ml room, koud
  • fijngehakte pistachenootjes, optioneel

Bereidingswijze

  • Hou ongeveer 150 gram van de aardbeien apart. Snij van de rest de kroontjes af en doe ze in een kom samen met het poedersuiker en de mascarpone. Pureer met een staafmixer of pureer alles glad in een blender. Zeef het mengsel eventueel als je alle pitjes wilt verwijderen.
  • Klop de room op in een aparte kom tot stijve pieken. Schep voorzichtig door de mascarpone.
  • Verdeel het mengsel over de vier glaasjes en plaats minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Snij de aardbeien die je apart hebt gehouden in schijfjes en werk je glaasjes hiermee af.
  • Hou je van extra crunch? Voeg dan vlak voor het serveren nog wat fijngehakte pistachenootjes toe.

Tip: Wil je het recept wat lichter houden? Vervang de room door (Griekse) yoghurt.

Win 4 exemplaren van ‘Gezellig Kokerellen’

Lannoo, €22,99

Heb jij grote honger gekregen van deze recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van uitgeverij Lannoo vier exemplaren wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in je boekenkast te mogen plaatsen? Je leest het hier.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…