Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

3x gezond met varkensvlees

Anaïs Foriers
5 min read

Eet je af en toe graag een stukje varkensvlees, maar vind je het moeilijk om dat gezond klaar te maken? Geen nood! In dit artikel delen we drie gezonde recepten met varkensvlees, die je in no time op tafel kunt toveren. Misschien een ideetje voor de feestdagen? 

Varkenshaasje met tagliatelle van courgettes met gedroogde tomaatjes en pijnboompitjes

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 varkenshaasje van ongeveer 400 gram
  • 5 courgettes
  • 20 trostomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 blaadjes oregano
  • 3 eetlepels pijnboompitjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper 

Bereidingswijze:

  • Snijd de tomaatjes in twee, meng ze met 2 eetlepels olijfolie en leg  ze op een ovenplaat. Droog de tomaatjes ongeveer 40 minuten in een warme oven op 100°C. 
  • Braad het varkenshaasje in wat olijfolie en gaar het 14 minuten verder in de oven op 150 °C.
  • Snijd de courgettes met behulp van een dunschiller in fijne slierten of reepjes.
  • Rooster de pijnboompitjes lichtjes in een pan.
  • Bak de courgettesliertjes in wat olijfolie met geperste knoflook, breng op smaak met peper en meng er de geplukte oreganoblaadjes onder.
  • Meng de courgetteslierten met de gedroogde tomaatjes en de pijnboompitjes en verdeel ze over de borden.
  • Snijd fijne plakjes van het varkenshaasje en schik ze op de groenten.

Gemarineerde stukjes varkensgebraad met oesterzwam, witloof en tarwekorrels

Ingrediënten voor vier personen:

  • 300 gram gekookte tarwekorrels
  • 350 gram varkensgebraad (in kleine blokjes)
  • 400 gram oesterzwammen
  • 4 stronken witloof
  • 3 takjes platte peterselie
  • 2 eetlepels ketjapsaus
  • 3 eetlepels notenolie
  • 4 eetlepels magere yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • Peper

Bereidingswijze:

  • Meng de blokjes varkensgebraad met de ketjapsaus en laat ze 20 minuten afkoelen in de koelkast.
  • Snijd het witloof in kleine stukjes. Scheur de oesterzwammen in kleine stukjes.
  • Bereid de tarwekorrels volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd ze warm.
  • Bak de blokjes varkensgebraad kort aan in een pan met een beetje olie.
  • Meng de yoghurt met fijngesnipperde peterselie en geperst knoflook. Kruid met peper.
  • Bak de oesterzwammen en het witloof in een grote pan met wat notenolie, kruid met peper en voeg er op het laatste moment de blokjes varkensvlees aan toe.
  • Verdeel de tarwekorrels over de borden en schik er de groenten en de blokjes varkensvlees op. Druppel er wat van de yoghurtsaus over.

Luikse salade met plakjes varkensfilet

Ingrediënten voor vier personen:

  • 300 gram varkensfilet (in fijne plakjes)
  • 600 gram fijne groene boontjes
  • 2 witte uien (in halve ringen gesneden)
  • 500 gram ratte aardappeltjes (in de schil)
  • 2 eetlepels pompoenpitolie
  • 2 eetlepels appelazijn
  • Peper
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:

  • Kook de aardappeltjes gaar in water en laat ze afkoelen.
  • Blancheer de boontjes 4 à 5 minuten in kokend water en verfris ze in ijswater om de groene kleur te bewaren.
  • Snijd de aardappeltjes in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik.
  • Meng de uiringen met de boontjes en de aardappeltjes, de appelazijn en de pompoenpitolie en breng op smaak met peper. Laat alles 10 à 15 minuten trekken.
  • Kruid de plakjes varkensfilet met peper en bak ze in een hete pan met een eetlepel olijfolie.
  • Meng de plakjes varkensfilet met de salade en serveer.

Laat het smaken!

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…