Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

3x voordelen van kamerplanten

Camille
4 min read

Kamerplanten zijn niet enkel leuk om naar te kijken en te verzorgen, ze zijn ook goed voor de gezondheid. Kamerplanten zuiveren de lucht waardoor ze stress kunnen verminderen en zorgen voor een betere nachtrust. Daarbovenop verdampen ze water waardoor ze de luchtvochtigheid in huis doen stijgen en de temperatuur doen dalen.

Luchtzuiverend

De luchtkwaliteit in huis is vaak veel slechter dan buitenlucht. Dat komt omdat onze huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn dat de vuile lucht niet meer buiten geraakt. Een kamerplant kan helpen om de lucht te zuiveren. Dat blijkt uit het onderzoek Clean Air Study van NASA gepubliceerd in 1989. 

Iedere plant produceert zuurstof aan de hand van fotosynthese. Bepaalde kamerplanten werken daarbovenop ook nog luchtzuiverend. Via hun bladeren halen ze vervuilde deeltjes, zoals verf, schoonmaakproducten of schimmels, uit de lucht en slagen die op in hun wortels om ze daarna af te breken. Ze zorgen ook voor een hogere luchtvochtigheid die irritaties aan ogen en luchtwegen verminderen.

Enkele van de beste luchtzuiverende planten zijn onder andere de bamboeplant, dracaena, klimop en graslelie.

graslelie

Helpen tegen stress

Een eigen urban jungle in huis hebben, kan je humeur verbeteren. Planten geven je meer energie en verminderen klachten als hoofdpijn en vermoeidheid.

Bij plantentherapie worden kamerplanten of een moestuin gebruikt om stress te verlagen en kunnen ook een vorm van therapie zijn bij dementie of een depressie. En ook de creativiteit en productiviteit zouden verhogen in een groene omgeving.

aloe vera

Aloë vera bijvoorbeeld kent een rustgevend effect. Veel schoonheidsproducten en zalfjes bevatten aloë vera om zijn kalmerende werking op de huid. Maar de vetplant zuivert ook intensief de lucht en vermindert daardoor depressieve gevoelens.

Planten zoals lavendel, jasmijn en munt verspreiden een sterke geur. Deze geuren werken rustgevend en helpen daardoor tegen stress. De planten en hun geur verminderen cortisol, het hormoon dat stress aanmaakt.

lavendel

Al eeuwenlang worden er lavendeltopjes in het hoofdkussen gestoken, en met reden. Zo blijkt uit onderzoek van het Elsevier, een uitgeverij van wetenschappelijke literatuur, uit 2007 dat badolie met lavendelgeur voor een betere en langere nachtrust zorgde bij kinderen. Lavendel zou trouwens evenveel effect hebben als de meest gebruikte slaappillen.

Energiebesparend

sanseveria

Kamerplanten koelen je huis op een natuurlijke manier af. Als je verschillende planten dichtbij elkaar zet, creëer je een eigen ecosysteem. Planten verdampen namelijk water wanneer het te warm wordt. Door ze allemaal samen te zetten, blijft het vocht dat een plant verdampt hangen onder de bladeren van de andere planten en koelt het zo de ruimte af. 

Sanseveria is een plant die in zijn lange dikke bladeren enorm veel water opslaat. Bij warm weer laat de plant een stuk van dat water verdampen om de lucht af te koelen. Dit effect komt ook voor bij de rubberplant, ficus elastica, met zijn stevige ovale bladeren.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…