Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

4 anti-katertips die je nodig hebt na een heftige avond

Olivier
4 min read

Je kunt deze tips maar beter toepassen na een zwaar avondje uit..

1. De kater van je keel

Als een avond uit volle borst mee hebt gezongen, en zelfs extra hard toen je favoriete nummer werd gespeeld, is het dus is niet erg raar dat je nu nauwelijks nog kunt praten. Het beste kun je je stem de kans geven om zich rustig te herstellen. Op het moment dat je het op kunt brengen om niet te praten zal je stem al snel weer de oude zijn. Indien dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat je een presentatie moet verzorgen, moet je proberen om de schade zo klein mogelijk te houden.

Je doet dit onder andere door vochtige lucht in te ademen onder een warme douche of met behulp van een stoombad. Daarnaast is het essentieel dat je voldoende drinkt. Beter gebruik je hier geen alcoholhoudende dranken voor, verder zijn alle drankjes goed. Thee met kamille, gember of pepermunt met honing zijn echter probate middelen om je keel extra te verwennen. Wanneer je meer dan drie dagen last blijft houden van je keel kun je beter even langsgaan bij je huisarts.

2. De kater van je voeten

Hoewel je schoenen je echt beeldig stonden tijdens je stapavond kun je ze vandaag wel vervloeken. Vooral hoog gehakte schoenen kunnen je achillespees na verloop van tijd behoorlijk korter maken. De dag na op torenhoge hakken te hebben gelopen, voelen je kuiten en voeten dan ook vaak alsof ze in brand staan. De beste remedie is om de spieren in je kuiten voorzichtig zoveel mogelijk te strekken. Om je kuiten te stretchen hoef je overigens geen sportschool of masseur te bezoeken.

Je doet dit snel en eenvoudig vanuit je eigen bed. Vervolgens zullen je voeten je erg dankbaar zijn als je ze een mini massage geeft, bijvoorbeeld met behulp van een massagebal. Wanneer je een dergelijke bal niet in je bezit hebt, kun je ook prima een golf- of tennisbal voor dit doel gebruiken. De bal dien je herhaaldelijk niet te zachtzinnig onder je voet door op en neer te rollen en de volledige lengte van je voet te gebruiken. Na deze massage vinden je voeten het heerlijk om enige tijd gekoeld te worden met ijs. Hierdoor zullen bovendien ontstekingen en pijn aan je voeten voorkomen worden. 

3. De kater van je huid

Op het ogenblik dat je huid er even slecht uitziet als dat je hoofd aan voelt dan is dit een teken dat je last hebt van uitdroging. Doordat je alcohol hebt gedronken, is je huid momenteel droog en geïrriteerd. Je bent niet alleen uitgedroogd door een tekort aan water, maar eveneens doordat de alcohol de concentratie aan antioxidanten in je lichaam fors heeft verlaagd. Juist deze antioxidanten dienen je huid te beschermen tegen beschadiging. Na een avond flink doorhalen zal je huid dan ook extra vatbaar zijn voor UV-licht, sigarettenrook en andere vervuilingen. Om je huid te beschermen, kun je je gezicht schoonmaken met behulp van een mild reinigingsproduct. Na deze reiniging kun je een serum op je huid aanbrengen dat veel antioxidanten bevat. 

4. De kater van je ogen

Een avond stappen kan ook een ware aanslag betekenen voor je ogen. Je kunt bijvoorbeeld je bed in zijn gedoken zonder eerst je contactlenzen uit te doen. Niet erg handig, omdat je ogen op die manier een fors tekort aan zuurstof zullen ontwikkelen. Bij het ontwaken zullen je ogen dan ook droog en rood zijn. Ze kunnen zelfs gaan jeuken en geïrriteerd zijn. Om van dergelijke klachten af te komen, kun je beter nog even een dutje gaan doen. Een tekort aan slaap zal immers je ogen geen goed doen als ze het zo zwaar te verduren hebben gekregen. Je dient, voordat je weer in slaap valt, wel eerst een aantal glazen water te drinken om de uitdroging tegen te gaan. Uiteraard mag je ook niet vergeten om je contactlenzen nu wel uit te doen. Indien je erg veel last hebt van geïrriteerde ogen dan kunnen oogdruppels vaak de klachten snel wat verminderen.  

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…