Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

4 dingen die jouw afscheiding je probeert te vertellen

Olivier
3 min read

Ongetwijfeld wist je dit nog niet over jouw afscheiding…

1. Je ovulatie is aangebroken

Op het ogenblik dat je afscheiding wat elastisch is, wil dat waarschijnlijk zeggen dat je ovuleert. De ovulatie is het moment waarop een gerijpte eicel van één van je eierstokken loslaat. Kort voordat je gaat ovuleren kan je afscheiding meer elastisch en helder zijn. Doordat een afscheiding met deze eigenschappen zal sperma minder moeite hoeven te doen om bij de eicel te komen. Indien je seksueel actief bent dan is het dan ook verstandig om tijdens dit gedeelte van je menstruatiecyclus extra voorzorgsmaatregelen te treffen, als je tenminste niet zwanger wilt worden.

2. Je wordt bijna ongesteld

Nadat je hebt geovuleerd, zal je afscheiding weer wat tot rust komen. Indien je menstruatiecyclus regelmatig is, dan zal je ongesteldheid circa twee weken op zich laten te wachten. Op het moment dat je afscheiding dus weer wat genormaliseerd is, kun je beginnen met aftellen tot je ongesteldheid. Een vrouw kan zo nu en dan wel dikkere, witte afscheiding hebben. Dit is echter heel normaal, mits de geur ervan niet sterker is dan normaal, je last hebt van jeuk of een branderig gevoel. Binnen een paar dagen dient de afscheiding echter weer een normaal uiterlijk te hebben. Zo kan er bijvoorbeeld meer afscheiding aan worden gemaakt op momenten dat je blootgesteld bent aan spanningen en stress. Door meer te relaxen zal de hoeveelheid afscheiding echter weer vanzelf minder worden.

3. Je hebt last van doorbraakbloedingen

Je hoeft niet direct in paniek naar een arts te rennen als je buiten je menstruele bloeding een geringe hoeveelheid bloed verliest. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je te maken hebt met zogenaamde doorbraakbloedingen. Maar eveneens dat je nog een beetje nadruppelt van je laatste menstruele bloeding. Toch dien je een bloederige afscheiding wel altijd goed in de gaten te houden omdat dit eveneens een serieuze oorzaak kan hebben. Hierbij kun je onder andere denken aan een vaginale infectie, een ontsteking van je urineblaas, een infectie van het bekken of zelfs een zwangerschap. Op het moment dat er bloed in je afscheiding voorkomt, je klachten hebt in je onderbuik en je ongesteld normaal gesproken nog enige tijd op zich zou moeten laten wachten, dan is het goed om dit met je huisarts te bespreken. Deze kan door middel van onderzoek je vast en zeker meer zekerheid geven over de aard en de ernst van deze bloeding.

4. Je hebt te kampen met een ontsteking

Je afscheiding kan je op een drietal verschillende manieren vertellen dat je te maken hebt met een ontsteking. Onder normale omstandigheden heeft je afscheiding bijvoorbeeld geen geur. Wanneer je dus een afscheiding produceert waar een vislucht vandaan komt, dan bestaat de kans dat er iets niet in orde is. Een afscheiding met een dikke, gelige textuur kan eveneens als een belangrijk symptoom zijn van een infectie worden beschouwd. Zodra je afscheiding een andere kleur dan normaal heeft, kun je ook beter contact opnemen met een arts. Zeker als je afscheiding grijs van kleur is en sterk ruikt dan kan er sprake zijn van een bacteriële ontsteking. Gele of groene afscheiding kan daarentegen weer een teken zijn van een seksueel overdraagbare aandoening, terwijl een bruin gekleurde afscheiding doorgaans wijst op een infectie met een forse ontsteking. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…