It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

4 tips die thuiswerk een stuk draaglijker (én productiever) maken

Arnaud De Martelaere
8 min read

Velen onder ons werken inmiddels bijna een jaar van thuis uit. En ik denk dat we het allemaal moeten toegeven: dat is niet altijd even evident. In dit artikel: vier thuiswerktips die bijna een jaar na de eerste lockdown nog steeds van cruciaal belang zijn.

Het is bijna een jaar geleden dat heel veel landen beperkingen gingen opleggen om de volksgezondheid veilig te stellen. Daardoor werd de overgrote meerderheid van de mensen gedwongen om van thuis uit te werken. Hoewel de voordelen hiervan duidelijk zijn, zoals meer flexibiliteit, heeft het telewerken toch ook een aantal uitdagingen met zich meegebracht.

Veel mensen werken langer door zonder een echt eindpunt van de dag te hebben. Mensen nemen ook minder pauzes. Volgens onderzoek zou dat te wijten kunnen zijn aan het feit dat we de dag niet kunnen onderbreken door met collega’s te praten. Er zijn echter een paar eenvoudige tips die zouden kunnen helpen.

1. Zoek de juiste lichaamshouding

Een onderzoek van Bupa, een internationale zorgverzekeringsgroep, bevroeg zo’n 2.000 telewerkers in het Verenigd Koninkrijk. Daaruit bleek dat meer dan twee derde daarvan klaagde over pijn en blessures. Slechts een derde zei dat ze thuis een eigen werkruimte hadden. Zelfs met een echte bureau én bureaustoel thuis is een goede houding moeilijk als je een hele werkdag over je laptop hangt.

Gelukkig had deze Instagram-gebruiker de perfecte houding. Ze gebruikt een weerstandband om de schouders recht te houden.

2. Breng collega’s op de hoogte over je werkplannen

Het bestaan van communicatieplatformen zoals Slack en het feit dat deadlines nog wel degelijk bestaan terwijl je thuis werkt, zorgen ervoor dat er een zekere controle blijft bestaan. Dat zou ons volledig gefocust moeten houden. Toch is dat niet het geval.

Een stijging van stress en het aantal burn-outs tijdens de pandemie beïnvloedt onze productiviteit en kan leiden tot uitstelgedrag. Katie Bridget O’Brien, een freelance coach voor mensen die een creatieve functie uitoefenen, vertelde aan nieuwsplatform CNBC dat wanneer ze met klanten spreekt over wat ze voelen bij uitstelgedrag, het dan meestal gaat om schuldgevoelens of ongenoegen.

O’Brien stelt voor om dingen die je van plan bent te gaan doen voor je werk te delen met een andere persoon. ‘Die verantwoordelijkheid maakt het zo veel gemakkelijker om aan het werk te gaan,’ zegt O’Brien, ‘en hoewel het contra-intuïtief kan lijken als je tegen de klok zit, kan een pauze van een paar minuten helpen om energie te sparen.’

3. Gebruik post-its om jezelf te herinneren aan kleine taken

Het voorbije jaar hoefden veel werknemers niet meer naar kantoor te pendelen. Daardoor hielden ze in theorie een paar uur per dag meer over. Ze verloren wel de tijd die ze onderweg gebruikten om dingen voor te bereiden of e-mails te beantwoorden. Dat komt omdat vele die tijd waarschijnlijk wouden benutten om andere klusjes bij te werken om of bijvoorbeeld nog even te gaan sporten.

Of heeft de stress van de coronacrisis onze slaap helemaal omgegooid? Misschien gebruiken we de overgebleven tijd gewoon voor wat extra verdiende rust. Zelfs diegenen die er wel in geslaagd zijn om op hetzelfde uur op te staan als voor de pandemie, gebruiken die tijd misschien om extra verantwoordelijkheden voor de kinderen op zich te nemen.

Grace Marshall, productiviteitscoach bij Think Productive, vertelde dat we het woon-werkverkeer altijd als ‘dode’ tijd beschouwden. Die gebruikten we dan voor extra administratieve taken. Nu moeten we daar bewuster over nadenken.  

Marshall stelde voor om post-it briefjes te maken met duidelijke herinneringen aan administratieve taken. Pak die aan wanneer u moe bent. Dat kan bijvoorbeeld na de lunch of aan het einde van de dag. Door die visuele herinneringen vermijdt u ‘beslissingsmoeheid’. Uw hersenen zijn dan te moe om te onthouden wat er nog moet gebeuren. We gebruiken pauzes nog te vaak om bijvoorbeeld door sociale media te scrollen, terwijl we die tijd kunnen gebruiken voor een aantal quick wins op onze to-do lijst.

4. Zorg voor genoeg lichaamsbeweging

Als je de hele dag comfortabel thuis zit te werken, kan het moeilijker zijn om de motivatie te vinden om naar buiten te gaan. Dat is vooral in de wintermaanden het geval. Nochtans heeft onderzoek aangetoond dat mensen zich energieker voelen als ze buiten gaan sporten dan wanneer ze binnen blijven. Sporten tijdens de lunchpauze en virtuele groepssessies organiseren is een manier om in de winter gemotiveerd te blijven.

Door Arnaud De Martelaere

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...