Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Naakt slapen en nog 6 eenvoudige tips voor een betere nachtrust

Dominique Dewitte
5 min read

Een reeks studies heeft aangetoond dat slaapmiddelen geen significante verbetering van de kwaliteit van de slaap bewerkstelligen. Ook in de hoeveelheid slaap is het effect minimaal. In een studie gefinancierd door de National Institutes of Health, vielen patiënten die slaapmiddelen toegediend kregen gemiddeld twaalf minuten eerder in slaap dan patiënten die een suikerpil kregen toegediend. Ze sliepen gemiddeld 11 minuten langer over de ganse nacht.

Als slaapmiddelen niet helpen, wat dan wel?

Alle antwoorden komen uit het boek Dreamland: Adventures in the Strange Science of Sleep.

1. Lichaamsbeweging

Wie overdag aan lichaamsbeweging doet zal ‘s nachts beter slapen. ‘… zij die overdag aan sport hadden gedaan rapporteerden een betere kwaliteit van nachtrust dan zij die de dag grotendeels zittend hadden doorgebracht.’


2. De kwaliteit van je matras is van ondergeschikt belang

De enige factor die de slaapkwaliteit beïnvloedde met betrekking tot het bed was dat mensen die reizen best op een matras slapen die vergelijkbaar is met de matras die ze thuis hebben.


3. Houd de slaapomgeving koel

Een studie door onderzoekers uit het Franse Rijsel concludeert dat mensen sneller inslapen en een betere nachtrust genieten indien ze voor het slapengaan inspanningen doen om het lichaam koel te houden door bijvoorbeeld een koude douche te nemen. De beste voorspeller van een goede nachtrust is de kamertemperatuur, die idealiter tussen de 16 en 19 graden Celsius ligt.


4. Vermijd artificieel licht voor het slapengaan, televisie en computers inbegrepen

‘…felle lichten – het blauwwitte licht dat afkomstig is van computerschermen en televisies inbegrepen – kunnen het brein om de tuin leiden en het doen denken dat het om daglicht gaat. Wie in bed een film bekijkt op zijn iPad mag dat ontspannend vinden, maar zal het erna moeilijker hebben om de slaap te vatten.’


5. Vermijd koffie en alcohol tijdens de avonduren

‘‘s Avonds koffie drinken is uiteraard geen goed idee, maar alcohol drinken is dat evenmin. Alcohol zal je helpen om sneller de slaap te vatten, maar daarvoor betaal je wel een prijs in het tweede gedeelte van de nacht. Eens je lichaam het vocht begint af te breken zal de alcohol in je bloed het aantal keren dat je ‘s nachts wakker wordt opvoeren.’


6. Naakt slapen heeft enkel voordelen

Het bevordert de kwaliteit van de slaap, relaxeert en laat het lichaam toe zijn optimale temperatuur te bereiken. Vooral koppels varen wel bij dit advies. Het contact van de huid met die van de partner zorgt voor een gevoel van welbehagen, verlaagt de bloeddruk en vermindert de stressniveau’s. Volgens de psychologe Amber Madison draagt naakt slapen bij tot een gelukkigere relatie:

“Deze intimiteit en emotionele en fysieke beschikbaarheid laat toe de relatie sterk te houden, ondanks de dagelijkse beslommeringen en andere stressfactoren.”


7. Andere tips

– Tracht telkens rond hetzelfde uur naar bed te gaan,
– Gebruik je bed enkel om te slapen en voor seks,
– Dim de lichten in je huis een half uur voor het slapengaan.

Door Dominique Dewitte

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…