Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Internationale knuffeldag: 6 redenen om je lief, kind of knuffelcontact vandaag éxtra stevig vast te pakken

Birte Govarts
2 min read

Dat het eten van groenten en fruit gezond voor ons is, weten we allemaal.  Uit verschillende onderzoeken blijkt echter ook dat knuffelen tal van gezondheidsvoordelen heeft. Hieronder zes excellente redenen om het vaker te doen! 

1. Het werkt goed tegen de pijn

Wanneer je vroeger toen je klein was van je fiets viel, kreeg je een knuffel en een kus tegen de pijn. Onderzoek wijst nu uit dat dit naast emotionele troost ook een helende werking heeft. Een knuffel zorgt ervoor dat de bloedcirculatie naar de zachte weefsels toeneemt. Hierdoor ga je je beter voelen!

2. Het laat je angsten verdwijnen

Ben jij een echte angsthaas? Dan kan je wel wat meer knuffels gebruiken. Knuffels zorgen er namelijk voor dat je minder snel bang bent. Omdat ze het evenwicht in je zenuwstelsel herstellen, ga je je meer ontspannen voelen.

3. Het vermindert stress

Een onderzoek dat in 2014 werd uitgevoerd aan Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh wijst uit dat knuffelen stress vermindert. De verklaring? Door te knuffelen vermindert het stresshormoon cortisol in ons lichaam. Éen knuffel kan er dus al voor zorgen dat je weer helemaal ontspant!

4. Het maakt je band sterker

Wil je ervoor zorgen dat iemand je niet zo snel vergeet. Geef diegene dan een dikke knuffel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je door iemand te knuffelen, het hormoon oxytocine prikkelt. Dit hormoon zorgt voor verhoging van d gevoelens; gehechtheid, verbondenheid en vertrouwen.

5. Het verhoogt je weerstand

Hindoes en boeddhisten gebruiken knuffels al eeuwenlang om hun weerstand te verhogen. Een knuffel zorgt voor stimulatie van de zwezerik, een hormoonvormend orgaan dat de productie van witte bloedcellen bevordert.

6. Het zorgt voor een goed humeur

Naast al deze fysieke voordelen zorgt een goede knuffel ook voor een goed humeur. Hoe we dat kunnen verklaren? Wanneer je knuffelt, neemt de hoeveelheid serotonine in je lichaam toe. Serotonine is je gelukshormoon, dus geldt: hoe meer hoe beter!

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…