Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 handige tips om snel in slaap te vallen

Milan
4 min read

Niets is zo irritant als niet in slaap kunnen vallen. Je gedachten gaan overal heen en de gedachte dat je morgen weer vroeg op moet maakt alles nog veel erger. En komt het vaak voor dat je niet kunt slapen? Dan kun je hier in het dagelijkse leven veel hinder van ondervinden. Bij het ontwaken voel je je waarschijnlijk minder uitgerust en gedurende dag ben je erg vermoeid.

Bij langdurige slaapproblemen kun je zelfs moeite krijgen geheugen -en concentratieproblemen krijgen. Heel vervelend dus. Maar geen paniek, er zijn dingen die je kunt doen om alsnog in slaap te kunnen vallen. Wij hebben 6 handige tips die je uit kunt proberen:

  • Ontdoe je van je zorgen.
  • Ontspan voor het slapengaan.
  • Kijk niet steeds op de wekker.
  • Ga het bed even uit en eet iets kleins.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.
  • Pas een ademhalingstechniek toe.

Ontdoe je van je zorgen

Een belangrijke oorzaak van het niet kunnen slapen is dat we piekeren. We piekeren over werk, de kinderen, school, studie en nog veel meer. Dit gepieker leidt tot stress waardoor we niet voldoende kunnen ontspannen. Het is dus belangrijk dat je voor het slapengaan even afstand neemt van al deze zorgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een dagboek bij te houden en hier alles in op te schrijven.

Ontspan voor het slapengaan

Soms kunnen we niet in slaap vallen omdat we gewoon niet voldoende ontspannen zijn. Zorg dus dat je ontspant voor het slapengaan. Dit kan op allerlei manieren. Door wat rustgevende muziek te luisteren, een boek te lezen of iets anders. Vermijdt televisiekijken en spelen met je smartphone, deze zaken maken het juist moeilijker om in slaap te vallen. Ook is het niet handig om vlak voor het slapen gaan nog een zware lichamelijke inspanning te leveren. Ga dus niet fanatiek sporten of vlak voor het slapengaan nog wandelen. Verlaag liever het tempo van je activiteiten en zorg dat zowel lichaam als geest als het ware in ‘ruststand’ gaan.

 Kijk niet steeds op de wekker

Als je niet kunt slapen is de verleiding groot om steeds maar weer op de wekker te kijken. Nog 6 uur slapen, nog 5 uur slapen… Je ziet de tijd wegtikken en de stress neemt alleen maar toe. De kans dat je op die manier in slaap valt wordt natuurlijk alleen maar kleiner. Draai de wekker liever om en negeer de tijd. Bedenk ook dat de kwaliteit van je slaap niet per definitie samenhangt met de duur van je nachtrust.

Ga het bed uit en eet iets kleins

Het klinkt misschien wat gek, maar soms is het echt verstandig om niet te lang te blijven liggen als je niet kunt slapen. Dus lig je al een half uur naar het plafond te staren? Ga dan even uit bed. Drink een glas water, ga even naar het toilet en doe even iets anders. Het kan ook goed zijn om even iets kleins te eten. Omdat je laatste maaltijd al een tijdje geleden is en je nog steeds wakker bent kan je immers honger krijgen. En door de honger kun je dan helemaal niet meer slapen. Eet dan even iets kleins en lichts. Een cracker of een appel bijvoorbeeld. Vermijdt vet en zwaar voedsel, hierdoor blijf je juist langer wakker.

Zorg voor voldoende ventilatie

Je valt doorgaans sneller in slaap wanneer de ruimte waarin je slaapt goed geventileerd is. Een te warme slaapkamer kan er dus voor zorgen dat je niet in slaap valt. Zet daarom vooral een raam open. Zo blijft de ruimte koel. De frisse lucht en de lagere temperatuur zorgen bovendien voor een betere kwaliteit van je nachtrust. Ook kan het helpen om een hete douche te nemen. Je lichaam koelt dan sneller af. En waarschijnlijk ben je ook meteen een stuk meer ontspannen, je slaat dus twee vliegen in één klap.

Pas een ademhalingstechniek toe

Als je wakker ligt kun je ook gebruikmaken van een ademhalingstechniek waardoor je beter kunt ontspannen. Doe je rechterduim op je rechterneusgat en adem onderwijl door je linker neusgat. Hierdoor kalmeert je lichaam en breng je de hartslag omlaag. Dit leidt tot ontspanning waardoor je sneller in slaap valt.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…