Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 tekenen dat iemand liegt

Bram
2 min read

Veel details vertellen, sneller praten of niet in je ogen kijken? Hoe weet je dat iemand liegt? Wij deden beroep op een lichaamstaal expert om te achterhalen hoe we kunnen achterhalen dat iemand aan het liegen is.

1.Strak in de ogen kijken

Wij denken vaak dat mensen die liegen ons niet durven aankijken. Niets is minder waar! Iemand die liegt zal zelfs nog strakker in je ogen kijken dan normaal. Dat doen ze om te verbergen dat ze aan het liegen zijn.

2.Antwoorden met een vraag

Iemand vertelt een ongeloofwaardig verhaal en je vraagt om verduidelijking. Wordt er geantwoord met een vraag? Dan mag je de geloofwaardigheid gerust in twijfel trekken. Er is helemaal geen reden om te antwoorden met een vraag. Laat je dus niet van je stuk brengen en verwacht een gewoon antwoord op je vraag.

3.Lichaamstaal verandert

Om leugens te detecteren is het belangrijk om te letten op alles wat de persoon anders doet dan normaal. De hartslag en bloeddruk zijn misschien moeilijk te onderzoeken maar met lichaamstaal kan je al veel te weten komen. Mensen die liegen zullen bijvoorbeeld plots rustiger worden, ergens aan beginnen prutsen of zwaarder ademen.

4.Het verhaal verandert af en toe

Het is heel gemakkelijk om de waarheid te onthouden. Een leugen daarentegen vergt veel fantasie en is moeilijk te onthouden. Als er steeds details in het verhaal veranderen mag je er zeker van zijn dat iets niet pluis is.

5.Je wordt zélf beschuldigd

Mensen die zich schuldig voelen zullen zo vlug mogelijk in de verdediging gaan. Ze kunnen dingen zeggen als ‘bedrieg jij mij misschien?’. Ze proberen de aandacht van henzelf weg te leiden door jou aan te vallen. Probeer te onthouden dat iemand die zich niet schuldig voelt ook niet in de verdediging hoeft te gaan.

6.Grote beloftes

Mensen liegen vaak als ze zweren dat ze de waarheid spreken en grote beloftes maken. Ze kunnen dingen zeggen als ‘Ik mag hier nu doodvallen als het niet waar is’, herkenbaar? Als iets echt waar is dan hoeft daar meestal niet zoveel drama aan te past te komen.

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…