Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

8 zaken uit jouw kindertijd die je meteen zult herkennen!

Olivier
5 min read

Deze 8 voorwerpen zul je meteen herkennen uit jouw kindertijd, toch? 

1. De jojo

Ieder kind speelde wel eens met een jojo. Je weet wel die twee houten of plastic schijfjes met een stukje draad ertussen. Door de draad op te winden kon je de jojo dan op en neer laten bewegen. Sommige kinderen waren zelfs ware kunstenaars met hun jojo en konden het speeltje allerlei kunstjes laten doen. De jojo was dan wel een eenvoudig speeltje, maar toch zijn een heleboel kinderen er vast uren zoet mee geweest.

2. Knikkers

Thuis, op straat en op school, overal werd wel geknikkerd. De regels voor een potje knikkeren konden echter wel van plaats tot plaats verschillen. In d meeste gevallen echter was het de bedoeling om zo snel mogelijk al je knikkers, en die van je vriendjes, in de knikkerpot te krijgen door er met je vinger zacht tegen aan te tikken. De winnaar mocht dan meestal alle knikkers die in het spel waren houden. Goede knikkeraars hadden dan ook vaak emmers of zakken vol van deze glazen balletjes in allerlei soorten, kleuren en maten. Knikkers ruilen werd overigens ook vaak gedaan. Hierbij werd uiteraard rekening gehouden met het feit dat elke knikker een bepaalde waarde vertegenwoordigde.

3. Kleuren in een kleurboek

Zeker op regenachtige- of koude dagen was kleuren in een kleurboek voor veel kinderen een aangenaam tijdverdrijf. Je probeerde dan niet alleen binnen de lijntjes te kleuren maar ook geen enkel plekje van de tekening onbedekt te laten. Je kleurde de platen in met kleurpotloden, viltstiften of waskrijt om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen. Natuurlijk moest je kleuren wel leren en leverde je fraaiere resultaten af naarmate je ouder en behendig werd in het hanteren van je kleurtjes.

4. Knuffelbeesten

Zowel meisjes als jongens hadden meestal wel meer dan één knuffelbeest. Toch was er altijd wel één knuffel die je absolute favoriet was. Deze knuffel mocht dan ook altijd bij je in bed slapen en moest zeker mee als je ergens ging logeren. Je knuffelbeest was immers je allerbeste vriendje als je alleen in je bedje lang. Je vertelde hem al je angsten en geheimen omdat je er zeker van was dat het hier veilig was. Je knuffel zou je namelijk nooit uitlachen of zijn mond voorbij praten. Bovendien was het heerlijk om tegen zijn zachte, weliswaar wat afgesleten, vachtje in slaap te vallen.

5. Stoepkrijt

Een kunstwerk maken zo groot als het voetpad voor je huis of een hinkelbaan tekenen van wel honderd vakjes. Met stoepkrijt kon dit allemaal. Het enige nadeel was dat je kunstwerken als sneeuw voor de zon verdwenen zodra het ging regenen of je moeder de stoep ging schrobben. Met de beperkte kleuren van het stoepkrijt maakte je dan gewoon weer een nieuwe vloertekening en kon zo je fantasie helmaal kwijt. Voor veel kinderen betekende tekenen met stoepkrijt urenlang teken en speelplezier.

6. Houten blokken

Houten blokken hadden de meeste kinderen niet alleen thuis, maar konden ze ook gebruiken op school of op het kinderdagverblijf. De blokken leenden zich bij uitstekt voor het bouwen van torens en andere bouwwerken. Naast de blank houten blokken waren er vaak ook gekleurde exemplaren voor handen en had elke blok een eigen vorm. Op die manier maakte je dan ook met gemak je droomhuis of fantasiebouwsel. Door steeds weer nieuwe aanpassingen te maken, of zelfs helemaal opnieuw te bouwen, was je vaak hele middagen zoet in de bouwhoek.

7. Verkleedkleren

Kinderen houden ervan om zich te verkleden als iemand die zij graag zouden zijn. Denk maar eens aan die sprookjesprinsessen, superhelden en stoere beroepen waar kinderen vaak van dromen. Door je te verkleden kon je even in de schoenen staan van de figuur waar je normaal gesproken alleen maar van kunt dromen. Verkleedkleren waren om die reden dan ook niet alleen vaak in de speelkamer thuis te vinden, maar behoorden ook tot de standaard uitrusting van je schoolklas.

8. Zandbak

Heerlijk met je voeten, bij voorkeur zonder sokken en schoenen, in het zand zitten en helemaal opgaan in je spel. In een zandbak was dat altijd wel mogelijk omdat je daar je fantasie de vrije loopt kon laten. Je kon immers niet alleen een prachtig zandkasteel bouwen, maar ook zandtaartjes maken met vrolijk gekleurde vormpjes en schepjes. De zandbak betekende voor veel kinderen even in een fantasiewereld verblijven die zelfs van het ene moment kon veranderen van een stoer fort met ridders tot een lieflijke bakkerij met magische zandkoekjes.  

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…