Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

9 Dingen die je enkel begrijpt als je in het weekend werkt

Bram
5 min read

1. Je kent geen weekend gevoel

Een heleboel mensen zullen zich heel de vrijdag al naar het weekend uitzien. Bijna de resterende werkuren aftellend, bedenken ze zich hoe leuk de aankomende vrije dagen zullen zijn. Wanneer je echter in het weekend werkt dan ken je dat gevoel echter niet. Zowel de vrijdagavond als de weekenddagen zullen voor jou zijn zoals elke werkdag. Jouw vrije dagen vallen immers op andere dagen van de week.

2. Geen blue monday

Baast het ontbreken van het typische weekendgevoel, heb je evenmin te maken met de vreselijke blue monday. Maandag is voor jou gewoon een werkdag of juist één van je vrije dagen. Je kunt in dit laatste geval dus juist extra uitkijken naar deze, door veel mensen verfoeide, dag van de week. In elk geval zal een maandag op zich je humeur niet weten te verpesten.

3. Een vrij weekend is speciaal

Zo nu en dan krijg je als weekendwerker ook een vrij op zaterdag en/of zondag. Van deze vrije dagen kun je dan vaak extra genieten. Juist omdat dit geen standaard vrije dagen voor je zijn, weet je vaak net wat extra uit een weekend zonder werkverplichtingen te halen. In de regel benut je een vrij weekend dan ook intensiever dan de meeste mensen die standaard op zaterdag en zondag vrij hebben.

4. Overschatting van de zondagen

In de regel is er op zondagen weinig te doen of te beleven. Wanneer het weer op die dag dan ook nog niet meezit, dan kun je soms spontaan zin krijgen om aan het werk te gaan. Vrij zijn op zondag is dan ook niet voor iedereen even plezierig. Er zijn zelfs mensen die er bewust voor kiezen om op deze dag van week een werkdienst in te plannen.

5. Een doordeweekse vrije dag is prettig

Op het ogenblik dat je in het weekend moet weken, heb je recht op een vrije dag ergens in de daarop volgende week. Veel mensen die in weekends werken vinden dergelijke doordeweekse vrije dagen echt heerlijk. Een dergelijke vrije dag is niet alleen een aangename break in het midden van de week, maar eveneens een dag waarop je werkelijk iets kunt ondernemen. In tegenstelling tot in het weekend kun je bijvoorbeeld door de week een afspraak inplannen met een (tand)arts, maar ook bij een kapper. Daarnaast kun je op doordeweekse dagen heerlijk rustig winkelen.

6. Collega’s helpen en leiden af

Werken op zaterdag en/of zondag betekent dat je dikwijls samenwerkt met minder collega's. Dat kan een tweetal dingen betekenen: collega’s kunnen een enorme hulp voor je zijn waarbij je terecht kunt voor bijvoorbeeld vragen of inspiratie. Maar werken met minder collega’s houdt eveneens in dat collega’s je minder af kunnen leiden. In het weekend kun je dan ook vaak efficiënter te werk gaan en ben je dus veel productiever dan wanneer je hetzelfde werk doordeweeks uit zou voeren.

7. Shoppen moet je plannen

Normaal gesproken moet je, als je in het weekend werkt, het doen van boodschappen of andere inkopen zorgvuldig van tevoren plannen. Indien je dan namelijk niet zou doen dan kan het wel eens gebeuren dat je in het weekend niets meer in huis hebt. Gelukkig is het doordeweeks minder druk in de meeste winkels zodat je je aankopen eerder hebt gedaan. Voor mensen die niet van shoppen houden is dat een enorm leuke bijkomstigheid.

8. Spontane uitjes zijn niet mogelijk

Net zoals het doen van aankopen moet je eveneens je afspraakjes met vrienden vooraf plannen. In de meeste gevallen dien je dit zelfs al geruime tijd van te voren te doen. Wanneer een vriend je uitnodigt om de volgende dag samen iets leuks te gaan doen, dan zul je immers vaak nee moeten antwoorden omdat je dan werkverplichtingen hebt. Niet al je vrienden zullen echter even begripvol zijn en je situatie onder ogen willen zien.

9. Goed excuus

In het weekend werken heeft echter ook een bijkomend voordeel. Je hebt namelijk een uitstekend excuus om niet naar een saai feestje te gaan. Je werkverplichtingen kunnen dan als prima excuus dienen. Werk gaat immers altijd voor ontspanning omdat er per slot van rekening toch brood op de plank moet komen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…