Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alcoholmisbruik

3 min read

Drink met mate

Te veel alcohol drinken, beïnvloedt lichaam en geest. Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen en verandert je gedrag, gevoelens en reactievermogen. Door alcohol ontstaat een vals gevoel van zelfvertrouwen, wat kan omslaan in roekeloosheid. Drink daarom altijd met mate.

Wat is de grens?

Onderstaand advies is bedoeld voor mannen en vrouwen boven de 18 jaar. Jongeren onder de 18 jaar drinken best geen alcohol.

  • Alcohol is een schadelijke stof. Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan tien standaardglazen per week.
  • Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Kies je ervoor om alcohol te drinken? Spreid je gebruik over meerdere dagen en las minstens twee alcoholvrije dagen per week in.

Standaardglas alcohol

Een standaardglas alcohol bevat 10 g pure alcohol (www.vad.be)

Wanneer drink je beter geen alcohol?

  • Als je jonger bent dan 18 jaar.
  • In het verkeer (ook te voet of met de fiets).
  • Voor, tijdens en onmiddellijk na lichamelijke inspanningen en sport.
  • Voor en tijdens het werk.
  • Wanneer je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van anderen.
  • Tijdens activiteiten waarbij alertheid en vaardigheden nodig zijn (bedienen van machines, elektrische apparaten, ladders).
  • Alcohol is schadelijk tijdens alle fasen van de zwangerschap. Je drinkt best ook niet als je borstvoeding geeft. 

Februari zonder alcohol

Tournée Minérale is een initiatief van De DrugLijn en Stichting tegen Kanker. Het doel? Tijdens de maand februari geen alcohol drinken. Doe mee en voel het effect. Een maand stilstaan bij je alcoholgebruik levert alleen maar voordelen op. Het aanbod alcoholvrije drankjes is groot. Inspiratie nodig? Bezoek de website van Tournée Minérale (www.tourneeminerale.be).

Hulp nodig?

Bij De DrugLijn kan iedereen terecht met alle vragen over drank, drugs, pillen en gokken. Via 078 15 10 20 of www.druglijn.be. Voor online hulp en begeleiding kan men ook terecht op www.alcoholhulp.be.

Geert Vergote is een echte expert op het vlak van fytotherapie, ook wel plantengeneeskunde genoemd. Sinds 2009 is hij gastprofessor aan de associatie KULeuven. Daarnaast is hij ook een gegeerde spreker en organiseert hij als natuurgids aangename, leerrijke wandelingen.

Geert Vergote
Door Geert Vergote
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…