Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

BEWEZEN: een dag extra weekend is goed voor je gezondheid!

Bram
4 min read

Iedere week kunnen genieten van een lang weekend klinkt als een utopie. Toch hebben uiteenlopende onderzoeken aangetoond dat een minder lange werkweek een positief effect heeft op je gezondheid en dat dit je in de regel ook meer tevreden maakt. In de Verenigde Staten zijn er om die reden al een heleboel van bedrijven die een dergelijke 'gecompresseerde werkweek' wel zien zitten. De voordelen van een langer weekend zijn immers enorm.

Goed voor de gezondheid

Lange dagen maken op kantoor is een ware aanslag op je hart, zo heeft een uitgebreid medische onderzoek al jaren geleden aangetoond. Zo staat er onder andere in het gerenommeerde medische vakblad The Lancet te lezen dat er een verband bestaat tussen hartkwalen en overwerk. De resultaten zijn gebaseerd op een onderzoek dat is gehouden onder ruim 600.000 Amerikaanse-, Europese- en Australische proefpersonen. Uit dit onderzoek is vast komen te staan dat mensen die meer dan 55 uur per week werken drie keer meer kans hebben op een beroerte dan personen die een werkweek van minder dan 40 uur hebben. Bovenal lopen mensen die overwerkt zijn eveneens 13 procent meer risico op een hartkwaal.

Het negatieve effect op je hart is het grootst als je in een lagere inkomensklasse valt, zo heeft dit onderzoek aan het licht gebracht. Een eerder wetenschappelijk onderzoek dat eveneens in de The Lancet werd gepubliceerd heeft aangetoond dat iemand die langdurige lichamelijke verricht 30 procent meer kans heeft op diabetes type 2. Bij mensen die een werkweek van minder dan 40 uur hebben is dit risico aanzienlijk lager.

Voldoende slaap

Iemand die een werkweek van minder dan 40 uur heeft, slaapt meer en beter dan iemand die meer dan 55 uur in de week werkt. Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2009, dat uit is gevoerd onder 10.000 werknemers, is aan het licht gekomen dat iemand die 40 uur of minder per week werkt meer slaapuren heeft, eenvoudiger in slaap zal vallen en meer uitgerust weer opstaat dan iemand met een beduidend langere werkweek. 

Volgens de onderzoekers is dit te verklaren doordat er na een lange werkdag nog maar weinig tijd overblijft om je te ontspannen. Ontspanning is echter nodig om slapeloosheid te kunnen voorkomen. Wanneer je lange werkdagen maakt zal dat, volgens deskundigen op het gebied van slaap en slaapproblemen, zeker in verband gebracht kunnen worden met een grotere behoefte aan herstel, met als gevolg dat je eveneens meer tijd nodig hebt om te recupereren in vergelijking tot iemand die normale werkdagen draait.

Beter in de omgang

Wanneer je te veel werkt dan kan dit vaak tot oververmoeidheid leiden. Iemand die last heeft van oververmoeid is dikwijls emotioneel meer labiel dan iemand die wel goed is uitgerust. Wanneer je niet voldoende energie hebt, dan is de kans groter dat je de emoties van een ander niet goed interpreteert. Zelfs simpele emoties zoals blijheid en woede worden dan al gauw foutief afgelezen van een ander. Iemand die niet voldoende slaap krijgt zal om die reden dan ook vaker ruzie maken met zijn, of haar, partner in vergelijking tot mensen die wel goed zijn uitgerust.

Betere productiviteit

Het is inmiddels al ruim tweehonderd jaar bekend dat werknemers beter zullen presteren op het moment dat ze minder werken. In de negentiende eeuw hebben de eerste vakbonden werkgevers dan ook gedwongen om de werkdagen van hun personeel in te korten, aanvankelijk tot een werkdag van 10 uur en later tot 8 uur werken op een dag. Opvallend was dat er door de managers van de bedrijven vast werd gesteld dat de productiviteit, ondanks de kortere werkdagen, sterk verbeterde. Ook het aantal ongevallen op de werkvloer en kostbare vergissingen liepen sterk terug. 

In het jaar 2009 hielden onderzoekers van de Harvard Business School een experiment waarbij ze een aantal werknemers van een consultingbedrijf middenin de week een dag vrij gaven. Deze dag mochten deze werknemers bovendien geen werkgerelateerde post lezen. Na vijf maanden bleken de cliënten van de werknemers met de vrije dag in het midden van de week aanzienlijk meer tevreden over de geleverde diensten in vergelijking tot de klanten van mensen binnen het bedrijf die een normale week draaiden

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…