Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: Mensen met veel orde zijn gelukkiger

Anja
3 min read

Wanneer je leef- en werkomgeving ordelijk zijn, zal ook je hoofd opgeruimd zijn. Veel mensen die zichzelf kenmerken als chaotisch klinkt dit waarschijnlijk bekend in de oren. Hun huis lijkt regelmatig op een slagveld waar een enorme bom met rommel is ontploft. Overal liggen stapels papieren die nog uitgezocht dienen te worden, ongewassen vaat staat al enige tijd op het aanrecht en de schone was wordt vaak uit de wasmand geplukt in plaats van dat deze opgevouwen in de kast worden gelegd.

Alles kunnen overzien

Mensen die chaotisch van aard zijn, kunnen zich bijzonder goed verschuilen achter de meest uiteenlopende smoezen, zoals een drukke agenda. Na een drukke dag hebben ze, volgens hun eigen zeggen, geen energie meer om hun huishoudelijke taken uit te voeren. Om bergen afwas te voorkomen worden er bij sommige mensen zelfs alleen nog maar eenpansgerechten op tafel gezet en worden alleen de meest nodige taken uitgevoerd.

Opruimen is het grootste struikelblok

Poetsen is vaak zelfs niet eens het grootste probleem. De meeste chaoten zorgen er immers wel voor dat ze een schone douche en toilet hebben. Er wordt zelfs regelmatig even een stofzuiger door het huis gehaald en stof afgenomen met een poetsdoek. Opruimen is echter een enorm struikelblok omdat vaak de hoeveelheid aan spullen niet meer overzien kan worden. In huis zijn er weliswaar voldoende plekken om spullen op te bergen, maar deze worden in de regel over het hoofd gezien of gewoonweg vergeten.

Verder wordt de eigen rommel soms niet eens gezien. Pas als een ander op bezoek wil komen, zal de chaoot gaan stressen. Als een malle moet er dan immers op worden geruimd om het huis nog enigszins te fatsoeneren voordat het bezoek arriveert. Deze stress zorgt er op zijn beurt voor dat het ook een chaos wordt in de hoofden van de mensen die minder ordelijk zijn.

Chaos in het hoofd

Door allerlei rommel en wanorde in je huis, zul je voortdurend gespannen en gestrest zijn, bijvoorbeeld omdat je bepaalde zaken niet direct kunt vinden als je deze nodig hebt. Maar ook omdat je voortdurend spullen moet verplaatsen om bepaalde activiteiten uit te kunnen voeren. Denk maar eens aan de rommel die je eerst van tafel moet verwijderen voordat je kunt gaan eten. In extreme gevallen gaat het zelfs zover dat er blijvende, maar ook onwenselijke, veranderingen door worden gevoerd, zoals het eten op de bank omdat de eettafel vol ligt met spullen die nog niet zijn opgeruimd en zich alleen maar verder opstapelen. Op die manier zal het gebrek aan orde in je leven ook je geest geen rust geven.

Orde maakt gelukkig

Mensen die echter in een opgeruimd huis wonen, zullen wel rust vinden in hun leven en hun hoofd. Zodra je namelijk in een opgeruimd huis woont en op een ordelijke plek je werk kunt doen, zul je veel minder gestrest zijn en je gelukkiger voelen. Je weet dan namelijk dat alles een vaste plek heeft. Hierdoor zal je rusteloosheid vanzelfsprekend ook minder worden omdat je niet steeds naar dingen hoeft te gaan zoeken.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…