Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: Optimisten zijn gezonder

Anja
2 min read

Uit een onderzoek van de University of Illinois is gebleken dat mensen met een optimistische kijk op het leven een betere cardiovasculaire gezondheid hebben dan mensen die negatiever in het leven staan. Meer over het onderzoek, lees je op deze pagina.

De insteek van het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd bij ruim 5100 vrijwilligers van 45 tot 84 jaar en de cardiovasculaire gezondheid werd aan de hand van zeven kenmerken bepaald. Er werd gekeken naar de bloeddruk, maar ook naar het BMI, de bloedsuikerspiegel, het cholesterolgehalte, het eetpatroon, lichamelijke activiteit en tabaksgebruik. Ook moesten de respondenten een vragenlijst invullen over hun geestelijke gezondheid en hun optimisme (of pessimisme).

Het resultaat van het onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat hoe optimistischer mensen waren, hoe beter hun cardiovasculaire gezondheid bleek te zijn. Zo hadden optimistische mensen een betere bloedsuikerspiegel dan pessimisten, maar hadden ze ook een gezonder cholesterolgehalte. Daar komt nog bij dat de optimistische deelnemers van het onderzoek lichamelijk actiever waren, minder vaak rookten en vaak ook een betere BMI hadden.

“De meeste deelnemers hadden een twee keer zo grote kans op een ideale cardiovasculaire gezondheid dan hun pessimistische of pessimistischere leeftijdsgenoten”, aldus hoofdauteur Rosalba Hernandez. “Op populatieniveau vertaalt een klein verschil in cardiovasculaire gezondheid zich al in een significante daling van het aantal sterfgevallen.”

Conclusie

Kortom: mensen die positiever denken, hebben een gezonder hart en gezondere bloedvaten. Dit betekent dat hun algemene cardiovasculaire gezondheid beter is dan pessimisten of mensen die pessimistischer denken en dit betekent weer dat ze minder kans hebben op het ontwikkelen van diverse hart- en vaatziekten. Wil je gezonder leven? Dan kan het al voldoende zijn om wat meer positief te denken en de negatieve gedachten over allerlei onderwerpen te laten varen, want dit zou volgens het onderzoek zeker invloed hebben op het aantal sterfgevallen.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…