Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

BEWEZEN: Sarcasme is een vorm van intelligentie

Olivier
2 min read

De hoogste vorm van intelligentie is volgens wetenschappelijk onderzoek niet iets dat je kunt vinden in belangrijke ontdekkingen in de ruimte of het schrijven van een ingewikkeld en omvangrijk boekwerk. Wel is vast komen te staan dat sarcastische personen het meest slim zijn en zelfs als de hoogste intelligente mensen kunnen worden beschouwd.

Sarcasme wordt niet altijd gewaardeerd

Toch kan sarcasme niet door iedereen in onze samenleving worden gewaardeerd. Dikwijls wordt je beschouwd als hooghartig. Ook worden je grappen niet altijd begrepen door je omgeving. Zeker niet door personen zonder sarcasmegevoel. Tijdens wetenschappelijk onderzoek werden echter de cognitieve ervaringen van sarcastische personen grondig onder de loep genomen. Daarnaast werden de gedragsmatige gevolgen getest om te kijken of sarcasme kan worden gezien als een dieper gelegen vorm van denken. Deze hypothese blijkt achteraf inderdaad juist te zijn.

Verhoogde creativiteit

Met andere woorden: sarcastische personen zullen meer conflicten veroorzaken, maar zullen sarcastische gesprekken eveneens de creativiteit van mensen stimuleren. Op het moment dat er een sarcastische opmerking wordt gemaakt, zal dat immers vragen om een groter vermogen om abstract te denken. Wanneer je sarcastisch bent, ben je dus beter in staat om ook minder logische wegen te bewandelen om tot een oplossing van een bepaald probleem te komen.

Probleemoplossend denken

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat gesprekken tussen sarcastische personen de creativiteit nog groter maakten. Deze creatieve factor zorgt er tevens voor dat mensen beter probleemoplossend kunnen denken. Je kunt om die reden dan ook stellen dat de aanwezigheid van sarcastische personen alleen maar goed is. Sarcastische mensen denken namelijk niet in problemen, maar wel in oplossingen en daar kom je duidelijk verder mee.

Vorm van intelligentie

Op het moment dat je zelf niet tot de groep van sarcasten behoort, dan is het soms lastig om hun denkwijze en grappen te begrijpen. Toch moet je geloven dat juist deze manier van denken je veel verder kan brengen en voor uitstekende oplossingen kan zorgen. Om die reden kun je dan ook beter je afgrijzen opzij zetten en aanhoren wat een sarcastisch persoon te vertellen heeft. Hun irritante grappen wegen immers niet op tegen de uitstekende oplossingen die zij je over het algemeen te bieden hebben. Zeker als je te maken hebt met meerdere sarcasten dan is een probleem vaak binnen afzienbare tijd uit de wereld geholpen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…