Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: Vrouwen zijn betere chauffeurs

Bram
3 min read

De meeste mannen zien zichzelf als de beste chauffeurs op aarde. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben echter aangetoond dat niets minder waar is. Uit dit onderzoek is namelijk vast komen te staan dat vrouwen minder ongelukken veroorzaken, minder vaak met drank op achter het stuur kruipen en juist vaker hun veiligheidsgordel dragen in vergelijking tot mannen.

Verantwoord autorijden

Mannen die gecontroleerd worden, ongeacht het moment van de dag, blijken twee keer vaker dronken auto te rijden dan vrouwen. Vrouwen zijn niet alleen tijdens het autorijden voorzichtiger, maar ook op het ogenblik dat zij moeten beslissen of ze wel of niet achter het stuur plaatsnemen. Bovendien heeft het onderzoek laten zien dat vrouwen in de regel aanzienlijk minder alcohol drinken in vergelijking tot mannen. Bovenal is vast komen te staan dat vrouwen vaker dan mannen hun veiligheidsgordel dragen.

Minder (ernstige) ongelukken

Vrouwen zijn minder vaak een verkeersslachtoffer, ongeacht of ze als bestuurder, passagier of voetganger aan het verkeer deelnemen. Verder is vast komen te staan dat ongeveer een derde van de vrouwelijke verkeersslachtoffers passagiers waren. Onder de verkeersdeelnemers in de leeftijdscategorie van 20 tot 24 jaar vallen anderhalf keer meer slachtoffers van het mannelijke- dan vrouwelijke geslacht.

Op het moment dat vrouwen al de veroorzakers zijn van een verkeersongeval, dan blijkt dat eveneens vaak een minder ernstig ongeval te zijn dan wanneer mannen een ongeval veroorzaken. Mannen veroorzaken bijvoorbeeld twee keer vaker een dodelijk ongeval dan vrouwelijke bestuurders.

Vrouwen zijn betere bestuurders

Onderzoek heeft verder aan het licht gebracht dat vrouwen aanzienlijk mindere typische verkeersfouten maken in vergelijking tot mannen. Ook toonde onderzoek aan dat vrouwelijke bestuurders in vrijwel alle aspecten van het autorijden, zoals afstand houden ten opzichte van een voorganger en correct ritsen, betere bestuurders zijn dan mannen. Vrouwen zijn tevens aanzienlijk hoffelijker in het verkeer dan mannen. Zo geven vrouwen achter het stuur bijvoorbeeld vaker richting aan in vergelijking tot mannelijke bestuurders.

Mannen overschatten zichzelf

Vaak blijken mannen hun rijkunsten behoorlijk te overschatten. De meeste mannen zijn er bijvoorbeeld van overtuigd dat zij altijd de juiste snelheid aanhouden. In werkelijkheid blijkt dit echter vrij vaak niet het geval te zijn. Tijdens het nemen van rijlessen lijken mannen wellicht betere bestuurders te worden, maar eenmaal zelfstandig op de weg blijken vrouwen toch beter hun mannetje te staan omdat ze de lessen beter weten te onthouden. Mannen denken dan wel dat ze betere chauffeurs zijn dan vrouwen, maar de wetenschap heeft het tegendeel weten te bewijzen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…