Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom val je soms in een afgrond als je slaapt

Anja
1 min read

Hoe ontstaan deze vreemde stuiptrekkingen en waarom heb je er alleen maar af en toe last van? Vlak voordat je in slaap valt, val je er soms weer uit: dan lijkt het alsof je metersdiep naar beneden valt en schrik je met een schok weer wakker.

Overgangsperiode

Deze stuipen doen zich voor in de zogeheten ‘hypnagoge toestand’. Dit is de overgangsperiode tussen de wakkere en slaapmodus. Hierin schakel je over van een bewuste naar een onbewuste toestand.

Jij valt in slaap maar je spieren nog niet

Wetenschappers denken dat deze’ hypnagoge schokken’ uiteindelijk ontstaan doordat je zelf in slaap valt, terwijl de spieren in je lichaam nog niet zover zijn. Je arm of beenspier is uiteindelijk de dupe van de tegenstrijdige signalen die hij vanuit de hersenen krijgt en maakt een ongecontroleerde beweging. Dit zijn overigens slechts speculaties, er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit de oorzaak is voor deze ‘hypnagoge schokken’.

Maak je dus vooral geen zorgen de volgende keer dat het jou overkomt. Iedereen heeft hier wel eens last van en het is dus heel normaal!

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…