Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Deze zaken herken je alleen als je een echte controlefreak bent

Anja
5 min read

Iedereen kent wel iemand in zijn familie of vriendenkring die er direct uitspring als controlefreak. Bij deze persoon gaat alles volgens een strak plan, waar bovendien niet van af mag worden geweken. Ook het uit handen geven van zaken aan een ander is er bij deze persoon niet bij. Hij, of zij, houdt liever stevig zelf de touwtjes in handen. Dingen kunnen dan immers niet worden gedaan zoals de controlefreak voor ogen had en dan zijn pas echt de rapen gaar. Indien je een controlefreak kent, of er zelf één bent, dan zul je onderstaande zaken absoluut herkennen.

1. Punctueel als geen ander

Als controlefreak heb je alles tot in de puntjes en tot op de minuut nauwkeurig geregeld. Alle zaken die moeten worden geregeld of gedaan, worden dan ook in een strakke planning gegoten. Van deze planning zal, als het aan de controlefreak ligt tenminste, niet af worden geweken. Van elke activiteit weten ze bovendien exact wanneer deze begint en weer eindigt, maar ook welke voorbereidingen ervoor getroffen dienen te worden.

2. Specifieke eisen stellen

Wanneer je iets voor een controlefreak moet dien, dan kun je erop rekenen dat je je aan strikte eisen dient te houden. Wat je doet, zal niet alleen moeten voldoen aan de wensen van deze persoon, maar ook zal de uitvoering ervan op voorhand tot in detail met je worden besproken. Uiteraard dien je de zaken keurig op tijd klaar te hebben. Uitstel vragen zal immers de planning van de controlefreak helemaal in de war sturen. Dit zal je dan ook absoluut niet in dank worden afgenomen.

3. Controle hebben voelt goed

Voor een controlefreak zal de touwtjes stevig in handen hebben een prettig gevoel teweegbrengen. Het idee dat de dingen die gedaan dienen te worden optimaal worden beheerst voelt erg veilig. Dit geldt ook voor de controle over het eigen werk en dat van de mensen in de directe omgeving. Alles gebeurt zoals de controlefreak het in zijn, of haar, hoofd heeft. Deze controle zal bovendien steeds weer het zelfvertrouwen laten groeien omdat alles prima in orde is en de controlefreak het gevoel heeft een expert te zijn in de dingen die uitgevoerd moeten worden.

4. Tegenslag kan niet worden losgelaten

Voor een controlefreak lijkt het alsof de wereld vergaat op momenten dat zaken niet lopen zoals hij, of zij, hadden gepland. Helaas kunnen ook bij dit soort mensen dingen anders lopen zonder dat ze daar zelf invloed op uit kunnen oefenen. Zo kunnen collega’s niet precies doen wat je van hem verlangt, vrienden vergeten een afspraak, bedrijven leveren onjuiste informatie of deze komt te laat aan. Veel mensen zouden in de meeste gevallen hun schouders ophalen en proberen om hun zaakjes op een andere manier te regelen. Een controlefreak daarentegen zal echter met de handen in het haar zit en niet zomaar uit durven gaan van een goede afloop. Zijn, of haar, plannen zijn immers behoorlijk in de war gestuurd door deze tegenslag.

5. Irritaties en frustraties

Op momenten dat behoefte aan controle extreem groot wordt, dan kan dat regelmatig voor problemen zorgen. Indien je alles in je omgeving wilt sturen, en wanneer dit ook nog eens mislukt, dan kun je behoorlijk gefrustreerd of geïrriteerd raken. Als gevolg van het verlies van de controle zal een controlefreak te maken krijgen met een verminderd zelfvertrouwen en een gevoel van kwetsbaarheid.

6. Vooruit plannen

Iedere controlefreak zal voortdurend bezig zijn met het vooruit plannen van allerlei zaken. Dit kan zowel in zijn, of haar, hoofd zijn, maar even goed op papier of in een agenda. Daarbij pieker je vaak over wat er wellicht allemaal mis kan lopen en je plannen in de war zou kunnen sturen. Alles moet immers perfect verlopen waardoor elke detail eindeloos wordt beredeneerd.

7. Nooit op gevoel vertrouwen

Een controlefreak zal om die reden dan ook nooit ofte nimmer durven te vertrouwen op zijn, of haar, gevoel. Ook zullen verrassingen minder enthousiast worden ontvangen omdat deze vaak de oorzaak zijn van een verandering van de gemaakte plannen.

8. Vertrouwd terrein

Om er zeker van te zijn dat je plannen niet in het water zullen vallen, neem je alleen maar beslissingen op gebieden waar je grip hebt op de situatie. Je weet dan zeker waar je aan toe bent en waar je grenzen liggen. Op minder bekend terrein is er namelijk altijd een zekere kans op mislukking. Je bent bovendien er streng voor jezelf, maar ook voor anderen in je directe omgeving.

9. Lichamelijke klachten

Een controlefreak zal zich zeker regelmatig herkennen door een aantal lichamelijk klachten die de kop op kunnen steken. Hierbij kun je denken aan klachten van oververmoeidheid, slapeloosheid, enorm veel gepieker en jezelf in de weg zitten. Om van dergelijk klachten af te komen, is het dan ook verstandig om de teugels wat meer te laten vieren en zo nu en dan, hoe moeilijk het ook voor je is, bepaalde zaken uit handen te geven. Je moet als controlefreak eveneens leren om te vertrouwen op een ander en dat er situaties zijn waar je geen grip op hebt.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…