Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit gebeurt er met je lichaam als je wekelijks 4 uur de deur uitgaat

Anaïs Foriers
4 min read

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. En die hangen vaak met een gezonder leven samen. Veel mensen zien het groots: ze willen stoppen met roken, twee keer per week sporten of die zak chips toch maar links laten liggen wanneer ze naar de supermarkt gaan. Maar halfweg januari houden ze het voor bekeken en bergen ze hun goede voornemens terug op tot volgend jaar. “We zullen het dan wel nog eens proberen,” klinkt het. Als je een nieuwe uitdaging vol wilt houden of je levensstijl wilt aanpassen, is het soms beter om kleine stapjes te zetten. En die kleine stapjes mag je vrij letterlijk nemen, want uit onderzoek blijkt dat elke dag een halfuurtje de deur uitgaan grote gezondheidsvoordelen heeft. Tijd om een toerke te doen!

Bye bye stress!

Ben je ook zo’n stresskip die hele dagen van hot naar her rent? Ga dan tijdens je middagpauze een halfuurtje wandelen. Een frisse neus halen zorgt er niet alleen voor dat je tot rust komt en je stress vermindert, het zal je ook helpen om je hoofd leeg te maken. Bovendien verteert je middageten sneller wanneer je een ommetje maakt. Van twee vliegen in één klap gesproken! 

Tips nodig? Doe de test en ontdek welke toerkes jou op het lijf geschreven zijn. Want een half uurtje in de buitenlucht loont.

Slapen als Doornroosje

Doodmoe zijn, maar toch niet kunnen slapen? Voortdurend liggen woelen en de minuten op de klok zien voorbijtikken? We kennen het allemaal. Wanneer je een hele dag stil aan je bureau zit, is het ergens logisch dat je lichaam aan het eind van de dag niet vermoeid is, en dat je niet kan slapen. Door elke dag toch nog een halfuurtje de deur uit te gaan, krijg je extra zuurstof binnen, en krijgt je lichaam toch de beweging die het nodig heeft. Je zal het verschil merken: je slaapkwaliteit zal er aanzienlijk op verbeteren. En dat is dan weer goed voor je algemene gezondheid. 

Daglicht meepikken 

We weten het, in de winter staat niemand te springen om de koude te trotseren. We willen allemaal liever binnen blijven in de warmte. Toch is het belangrijk om dagelijks voldoende daglicht mee te pikken. Daglicht regelt namelijk onze biologische klok, en die beïnvloedt zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid. Een tekort aan daglicht kan leiden tot slaap- en concentratieproblemen en zelfs tot depressies. Naast mentale gevolgen kan een ontregelde biologische klok echter ook het risico op obesitas, diabetes of hart- en vaatziektes verhogen. Wandel jezelf gezond is dus de boodschap!

Gezond hart 

We zeiden het daarnet al: dagelijks een luchtje scheppen zorgt ervoor dat onze biologische klok niet ontregeld raakt, en helpt hart-en vaatziektes te voorkomen. Maar een wandelingetje maken heeft nog meer voordelen voor je hart: het zorgt voor een lagere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte. Door dagelijks een halfuur te wandelen verlaag je zelfs de kans op een hartaanval met 40%. 

Raak je slecht humeur kwijt

Ben je niet altijd het zonnetje in huis? Tijd om een toerke te doen! We vermeldden daarnet al dat je door te wandelen extra daglicht meepikt, wat depressies tegengaat. Wandelen heeft bovendien een positief effect op ons humeur, omdat ons lichaam tijdens een wandeling serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, aanmaakt. Serotonine wordt geproduceerd wanneer je in beweging bent of je mooie dingen aanschouwt. Bij een wandeling heb je vaak een combinatie van de twee, dus waar wacht je nog op? Hup, uit je luie zetel!

Inspiratie nodig? Neem deel aan de test van Partena Ziekenfonds en ontdek drie toerkes die je vast en zeker leuk vindt.

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…