Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het eerste kinderfietsje: loopfiets of driewieler?

Lore
3 min read

Fietsen wordt ons met de paplepel ingegoten. In België leren we bijna nog eerder fietsen dan lopen! Zodra je peuter de eerste stapjes gezet heeft, is het tijd voor de eerste ervaring op de fiets. Een spannend moment voor zowel ouder als kind. Maar voor welk kinderfietsje moet je kiezen als eerste aankoop: de driewieler of een loopfiets? Volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) leren kinderen beter fietsen met een loopfietsje. Sterker nog, ze raden het af om te kiezen voor een driewieler met steunwieltjes.

De voordelen van een loopfiets

Vanaf twee jaar kan een peuter vaak al goed onderweg met een loopfiets – een normale kinderfiets zonder trappers. Het grootste voordeel van een loopfiets ten op zichtte van een fiets met zijwieltjes is dat je met de eerste veel sneller leert om balans te houden. Dit is een belangrijke motoriek die kinderen van jongs af aan moeten aanleren. “De essentie van fietsen is nu eenmaal evenwicht leren houden. Met een loopfiets leer je dat veel sneller," zegt Els Hendrickx van de VSV. Daarnaast is de overgang naar een fiets met trappers op latere leeftijd een stuk gemakkelijker. Behalve dat de kinderen al evenwicht kunnen houden, hebben ze ook meer zelfvertrouwen opgebouwd die ze kunnen toepassen op de ‘echte’ fiets.

Een tweede voordeel, volgens een winkel voor loopfietsen, is dat je kinderen met een loopfiets wegwijs worden in het omgaan met snelheid en afstand, door de rem- en stuurvaardigheden die ze opdoen. Hierbij worden ze zich bewuster van hun omgeving. Zo botsen ze minder snel, ook wanneer ze in de toekomst echt de weg op gaan.

Welke modellen bestaan er?

Er bestaat een grote variatie aan kinderfietsjes op de markt voor zowel jongens als meisjes. Fietsjes gemaakt van hout, metaal of aluminium, in rood of in blauw, voor twee jaar of voor vijf jaar, met verstelbaar zadel of zonder. Merken als s’ cool, Bandits & Angels, Puky en Woodtoys bieden verschillende modellen aan in diverse prijsklassen: de goedkoopste voor de allerkleinste is al voor 50 euro verkrijgbaar; de prijs van de duurste exemplaren kan oplopen tot boven de 200 euro. Het is de moeite waard te kijken naar de groeifietsen: deze kun je groter of kleiner maken en gaan dus vele jaren (of generaties) mee. 

Driewieler afschaffen?

Hoewel een kind vaak sneller leert fietsen met een loopfiets, kunnen we natuurlijk verschillen bestaan per kind. Het ene kind ontwikkelt zijn motorische vaardigheden sneller of langzamer dan het andere. Als een peuter zich veiliger en fijner voelt op een fiets met zijwieltjes, is dat uiteraard ook een goede manier om te beginnen met fietsen en de motoriek te ontwikkelen. Belangrijk is vooral om niet te snel over te stappen naar een fiets met trappers . Dit is hoe dan ook een grote stap en het kind moet hier 100% klaar voor zijn. De leeftijd dat een kind de overstapt maakt, ligt gewoonlijk tussen de 4 en 7 jaar.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…