Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Getuigenis: “In schulden geraakt doordat ik geen hospitalisatieverzekering had”

4 min read

Waarom zou je in godsnaam een hospitalisatieverzekering afsluiten als je kerngezond bent en nog nooit een ziekenhuiskamer van dichtbij hebt gezien? Ook Viviane, intussen 51, vond het 19 jaar geleden een nodeloze kost. Maar al snel bleek dat zo’n verzekering toch nuttiger is dan gedacht.

Ze was nooit zwaar ziek geweest, haar toenmalige partner was zo gezond als een vis en ook haar oudste dochter had nooit medische problemen gehad. Het was dan ook op geen enkel moment bij Viviane opgekomen dat het belangrijk is om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Ze was ook niet degelijk geïnformeerd over de voordelen ervan. Waarom zou je zoiets nodig hebben als je toch nooit naar het ziekenhuis moet? Bij de geboorte van haar zoon kwam daar echter verandering in…

14 ziekenhuisopnames in één jaar tijd

“In z’n eerste levensjaar is hij minstens 14 keer in het ziekenhuis opgenomen”, vertelt Viviane. “Hij huilde veel als kind en er waren een aantal onderzoeken nodig om te kijken wat er exact aan de hand was. Was hij een huilbaby? Liep hij risico op wiegendood? Was het geelzucht? Uiteindelijk bleek hij last te hebben van zware reflux. Zijn vermogen om te slikken was niet voldoende ontwikkeld en bij het eten en drinken was z’n slokdarm volledig aan het verbranden. Toen dat duidelijk was geworden, kreeg hij op een bepaald moment ook nog eens salmonella – hup, weer naar het ziekenhuis. Elke maand zaten we in het hospitaal.”

Bij al die opnames kwam een hoge kostprijs kijken. Viviane had namelijk geen hospitalisatieverzekering afgesloten. “De verblijfskosten in het ziekenhuis, facturen van dokters en specialisten, de medicatie die hij nodig had,… De rekeningen begonnen zich snel op te stapelen. Ik heb toen nog geprobeerd om een verzekering af te sluiten, maar het was te laat. En intussen bleven de rekeningen binnenkomen. Een exact bedrag kan ik daar niet op plakken, maar het was veel. Ik raakte diep in de schulden.”

Schuldbemiddeling

Een ongeluk komt nooit alleen en ook Viviane begon zelf met haar gezondheid te sukkelen. “Ik had een bottransplantatie nodig en begon ook problemen te krijgen met m’n knie. En dan kreeg m’n toenmalige partner daarbovenop een werkongeval. De facturen vielen massaal binnen in de brievenbus en op den duur zag ik echt geen uitweg meer. Ik heb dan zelf de stap gezet om in schuldbemiddeling te gaan en daarna is alles verbeterd.” 

Intussen heeft de vrouw wel een hospitalisatieverzekering voor haar zoon. “Ik heb er onlangs nog gebruik van gemaakt. Hij is geopereerd aan z’n elleboog en ik heb in totaal nog geen 50 euro uit mijn eigen zak moeten betalen. Een groot verschil met 19 jaar geleden. En voor alle duidelijkheid: het is volledig goedgekomen met m’n zoon. Hij is nu een sterke beer van 1 meter 90. (lacht)”

Je bent er nooit helemaal op voorbereid, maar een ziekenhuisopname kan van vandaag op morgen noodzakelijk zijn. Wanneer je in het ziekenhuis moet verblijven en daarbovenop nog eens dient te revalideren, is een goede hospitalisatieverzekering zeker geen overbodige luxe. Zo biedt OZ verschillende mogelijkheden: Hospitalia, Hospitalia Medium en Hospitalia Plus. Dankzij die verzekeringen kan je de hoge kosten drukken en ben je goed verzekerd aan een voordelig tarief.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…