Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

GEZOND ONDERNEMEN Alizée Alexandre is founder van Natural Nut’ly: ‘Ik wil niet het beste bedrijf zijn, maar ik wil de wereld wél verbeteren’

Sien Vanneste
5 min read

Gezond ondernemen zit enorm in de lift. Daarom laten wij de komende weken inspirerende Belgische ondernemers aan het woord die een gezond product lanceerden. Deze week: Alizée Alexandre van Natural Nut’ly.

Wat is Natural Nut’ly?

‘Natural Nut’ly is een merk van 100% natuurlijke, gezonde en heerlijke pinda- en andere notenpasta’s. Ik lanceerde het merk in juni 2020. De reden? Ik wilde dit soort producten toegankelijker maken omdat ze uiterst gezond zijn én ongelooflijk lekker.’

Hoe is de onderneming begonnen?

‘Ik kreeg het idee in de zomer van 2019, exact een jaar voor ik de eerste potjes bij Delhaize lanceerde. Ik probeerde tientallen verschillende recepten uit. De lancering vond pal in de COVID-periode plaats. In eerste instantie dacht ik oei, maar de lancering liep echt goed. De verkoop liep vlot en het bedrag dat tijdens de crowdfunding werd opgehaald, overtrof mijn verwachtingen ruimschoots. Kortom, ik was in de wolken.’

Waarom is je product gezond?

‘Mijn notenpasta’s zijn glutenvrij, veganistisch, rijk aan natuurlijke eiwitten, vezels en onverzadigde vetten én vrij van bewaarmiddelen. Gezonder wordt het niet.’

Wat waren je hoogte- en dieptepunten?

‘Er waren een hoop hoogtepunten, omdat de winkeliers meteen erg enthousiast waren en ervoor zorgden dat andere winkeliers contact met me opnamen. De vervelendste momenten? De problemen met de productie, de levering, de paletten … maar die zullen er altijd zijn.’

Zijn er dingen die je anders zou doen?

‘Er zijn altijd dingen die beter kunnen en je leert veel tijdens het proces zélf. Dus ja, er zijn zeker dingen die ik anders zou doen, maar – om het zo te zeggen – weet ik niet wat ze zijn. Ik ben heel gelukkig, hou van mijn job, mijn dagelijks leven, hoe het bedrijf draait … Kortom, op dit moment is het allemaal positief!’

Wat wil je nog bereiken?

‘Ik wil het merk exporteren naar Frankrijk en Nederland. Dat vergt veel geduld, maar ik heb goede hoop. Ik wil ook beperkte edities lanceren. Dat stond in het oorspronkelijke bedrijfsplan, maar als klein merk heb je niet veel invloed op de detailhandel en is het moeilijk om de extra schapruimte te krijgen die alleen voor beperkte edities zou worden gebruikt. Het zit echter duidelijk in mijn achterhoofd en ik hoop op een dag meer dan twee producten te hebben om de consument een ruimere keuze aan te bieden.’

Hoe ziet de toekomst eruit?

‘Het B-corplabel intrigeert me en ik ben van plan om er in de herfst aan te beginnen. B-corp speelt met criteria – welzijn van werknemers, CO2-uitstoot, transparantie, … – die voor mij veel belangrijker zijn dan omzet. Het idee is niet om het beste bedrijf ter wereld te zijn, maar om beter te zijn voor de wereld.’

Naar welke andere ondernemer of persoon kijk je op?

‘Ik hou echt van Justine Hutteau van het merk Respire. Ik vind haar inspirerend en motiverend. Ik vind dat ze haar marketing heel goed doet en dat ze het idee van het woord Respire goed overbrengt. Ze is levendig, vrolijk en wauw, wat een ondernemer!’

Stel dat je onderneming niet was gelukt, wat had je dan gedaan?

‘Er was niet echt een plan B. Ik had (voor mij) het juiste idee gevonden en dus moest ik mijn instinct volgen en werken aan het bedrijfsplan dat ik in gedachten had. Het was voor mij ook duidelijk dat ik het merk niet zou kunnen lanceren als ik niet rechtstreeks met een detailhandelaar zou kunnen onderhandelen.’

Wat is je gouden tip voor anderen die ook willen ondernemen?

‘Als je echt zeker bent van je idee, moet je ervoor gaan. Je denkt misschien dat de Mount Everest voor je ligt, maar wie niet waagt, niet wint en uiteindelijk kun je zoveel hulp om je heen vinden dat de Mount Everest al snel een kleine heuvel wordt.’

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…