Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond sporten voor senioren: Hoe begin je eraan? 

Camille
4 min read

Actief leven, gezond eten en genoeg bewegen zijn de kernwoorden voor een goede gezondheid. Dit geldt voor jong en oud. Ook op oudere leeftijd moet je genoeg bewegen en letten op wat je eet. Je hebt niet meer dezelfde voedingsstoffen die kinderen nodig hebben om op te groeien of die volwassen nodig hebben om (zware) fysieke arbeid te verrichten, maar toch voel je je beter als je fit bent. We geven je enkele tips om je gezondheid te onderhouden.

Waarom blijven sporten

Een verminderde fitheid heeft een heel hoop nadelen en zeker voor wie wat ouder is. Te weinig bewegen zorgt ervoor dat je gewrichten minder soepel blijven. Hierdoor zal je meer last hebben van gewrichtspijn, rug- en nekklachten. Door te sporten zal je mobieler blijven en dus ook beter op de been en zo blijf je langer zelfstandig. Mensen met overgewicht die blijven sporten, bevorderen niet alleen hun fitheid maar verminderen de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en andere aandoening omdat je je hart blijft uitdagen.

Sporten op oudere leeftijd is niet alleen gezond, je merkt ook sneller resultaat dan bij jongere mensen. Wie op leeftijd is en dagelijks beweegt, zal binnen de 3 tot 6 weken al merkbaar resultaat zien en zich opmerkelijk fitter voelen. Ook de eetlust wordt aangewakkerd. Hierdoor worden de goede voedingsstoffen die je binnenkrijgt ook beter opgenomen door je lichaam.

De ideale sport voor senioren

Wie vroeger niet vaak sportief bezig was en nu meer wil bewegen, begint het best met een sport die niet veel techniek vereist. Kies een sport die iedereen kan, zodat je niet speciaal nog lessen moet volgen. Zwemmen is een sport waarbij je snel overgewicht kan verliezen, maar let wel op je adem in het zwembad. Ook aqua aerobics kan jouw ideale sport zijn als je graag in het water bent.

(Snel)wandelen is perfect voor wie graag in de natuur vertoeft en is minder belastend dan joggen. Ook rustgevende en minder intensieve sporten kunnen een goede start zijn om gezonder te leven; denk aan yoga, turnen, dansen of golf. Fietsen wordt afgeraden voor mensen met een hoge bloeddruk omdat deze sport relatief veel inspanning vraagt. Wil je toch meer buiten zijn, dan kan een elektrische fiets daar misschien bij helpen. Vermijd fietsen als je evenwicht niet meer op en top is. Raadpleeg steeds je arts voor je een nieuwe (intensieve) sport gaat beoefenen.

Gezonde voeding

Dagelijks bewegen gaat hand in hand met een gezonde voeding. Je beschermt je lichaam, je geest en je hart door actief te leven. Gezonde maaltijden ondersteunen die nieuwe fitheid. Als senior is het vooral belangrijk om op je hartconditie te letten. Een te hoog cholesterolgehalte wordt namelijk ook wel de stille doder genoemd. Te veel cholesterol zorgt ervoor dat je aders gaan toeslibben en je hart aftakelt. Dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten of zelfs op een hartstilstand. Vermijd daarom vettig eten, kant-en-klare diepvriesmaaltijden en ongezonde suikers. Fruit en groenten geven je genoeg vitamines om fit te blijven, eiwitten uit gevogelte geven je energie, terwijl onverzadigde of goede vetten je hart gezond houden. Deze vetten vind je in noten, vette vis, avocado, groene groenten en margarine. Denk ook aan het preventief voorkomen van hartziekten door bijvoorbeeld te smeren met Becel ProActiv. Deze margarine bevat voedingsstoffen die de slechte cholesterol helpen afbreken en zit boordevol gezonde vetten die je aderen en hart in topconditie houden.

Disclaimer: Becel ProActiv is bedoeld voor personen die een verhoogd cholesterolgehalte willen verlagen door middel van levensstijl- en voedingsveranderingen. Een dagelijkse consumptie van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het LDL-cholesterolgehalte verlagen met 7-10% in 2 tot 3 weken. Het is aangetoond dat dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…