scrollTop top

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Boker Tov’ van Lori Dardikman en Tom Sas + win 3 exemplaren

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Boker Tov’ van Lori Dardikman en Tom Sas + win 3 exemplaren

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Boker Tov’ van Lori Dardikman en Tom Sas te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Shakshuka

Foto: The Eden Stories

Benodigdheden voor 4 personen

• 4 eieren
• 2 witte uien
• 6 tenen knoflook
• 100 ml zonnebloemolie
• 2 tl harissa
• 1 el ras el hanout
• 2 el gerookt paprikapoeder
• zout
• zwarte peper
• 1 kg tomaten
• 2 el milde biber salcasi (Turkse paprikapasta)
• 2 gele paprika’s
• 2 rode paprika’s
• 2 rode chilipepers

Bereidingswijze

  1. Snipper de uien en rasp de knoflook. Stoof ze in de olie in een diepe pan die in de oven kan. Kruid met de harissa, de ras el hanout, het paprikapoeder, peper en zout. Laat 1 minuut meestoven. Snijd de tomaten in kwarten en doe ze samen met de biber salcasi bij het mengsel. Laat 1 uur op een zacht vuur sudderen.
  2. Verwarm de oven voor op 240°C. Leg de paprika’s en de chilipepers op een bakplaat en zet ze in de oven tot de schil donker kleurt (dat kan ook op de barbecue). Haal ze uit de oven en laat ze onder een deksel afkoelen. Pel ze. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika’s. Snijd het vruchtvlees in stukken en doe ze bij de tomatensaus. Laat nog eens 1 uur op een zacht vuur sudderen tot de saus ingedikt en vol van smaak is.
  3. Maak kuiltjes in de saus. Breek in elk kuiltje een ei en zet de pan ongeveer 10 minuten (of tot het eiwit gestold is) in de oven.
  4. Serveer de shakshuka met flatbread, tahini, groene kruiden en gepekelde groenten.

Tip

‘De saus voor shakshuka heeft een paar uur op het vuur nodig om een warme, volle structuur te krijgen. Als je niet houdt van vroeg opstaan, maak je ze dus beter een dag van tevoren klaar.’

Tabouleh

Foto: The Eden Stories

Benodigdheden voor 4 personen

• 75 g bulgur
• 4 bossen bladpeterselie
• 2 bossen munt
• 1 bos lente-uien
• 100 g kerstomaten
• 4 kleine Turkse komkommers
• 5 g lemon pepper
• 10 g komijnpoeder
• het sap van 2 citroenen
• 75 ml olijfolie
• peper
• zout

Bereidingswijze

  1. Kook de bulgur gaar zoals aangegeven op de verpakking. Laat volledig afkoelen.
  2. Snijd de peterselie, de munt, de lente-uien, de kerstomaten en de komkommers fijn. Meng ze door de gare bulgur. Roer er de citroenpeper, het komijnpoeder, het citroensap en de olijfolie door. Kruid met peper en zout.

Gebakken rijstpap

Foto: The Eden Stories

Ingrediënten voor 4 personen

• 250 ml kokosmelk
• 250 ml havermelk
• 25 g rietsuiker
• 1 g saffraan
• 2 g gemberpoeder
• 1 g kaneelpoeder
• 1 g kardemompoeder
• 5 kaffirlimoenblaadjes
• 10 g amandelsiroop
• 10 g gembersiroop
• 1 vanillestokje
• 50 g dessertrijst
• 4 el geschaafde amandelen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Breng de kokosmelk aan de kook met de havermelk. Doe er de suiker, de saffraan, het gemberpoeder, het kaneelpoeder, het kardemompoeder, de kaffirlimoenblaadjes, de amandelsiroop, de gembersiroop en het in de lengte opengesneden vanillestokje bij.
  3. Doe de rijst in een ovenschaal en giet er het mengsel over. Bak ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven.
  4. Laat de rijst afkoelen. Haal er de limoenblaadjes en het vanillestokje uit en roer om.
  5. Rooster de amandelen in een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof.
  6. Serveer met een compote van vijgen of rabarber en de geroosterde amandelen.

Win 3 exemplaren van ‘Boker Tov’

Lannoo, €29,99

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Lannoo drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!