Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘De Thaise keuken van Boo Raan’ van Dokkoon Kapueak

Nona Heremans
6 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘De Thaise keuken van Boo Raan’ van Dokkoon Kapueak te delen.

Volgens chef Dokkoon Kapueak is Thais koken niet zo moeilijk en kan iedereen het leren. In dit boek vertelt Dokkoon je precies hoe het moet, van de juiste bereidingswijze tot het herkennen van de goede ingrediënten. Het bevat meer dan 60 traditionele recepten – voor verse curry’s, pittige wokgerechten en zelfs een authentieke Thaise barbecue – die ze al haar hele leven lang kent uit Thailand en nu serveert in haar restaurant Boo Raan. In 2018 werd Boo Raan gekroond tot Aziaat van het Jaar door Gault&Millau. In 2021 kwam daar een Michelinstar bij.

1. Kai Saté

Benodigdheden voor 12 stuks

  • 500 g kipfilet of vlees van kippenbouten*
  • zonnebloemolie

Voor de marinade:

  • 50 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rietsuiker

Bereidingswijze

  • Meng de kokosmelk met het kerriepoeder, de sojasaus en de rietsuiker voor de marinade.
  • Snijd de kipfilets of het vlees van de bouten in lange repen. Leg de repen in de marinade, roer goed om en dek af met een deksel of plasticfolie.
  • Laat minstens een uur, maar bij voorkeur een nacht, rusten in de koelkast.
  • Rijg de kippenrepen aan satéstokjes. Aan één stokje gaan meerdere stukjes boutvlees. Zorg ervoor dat aan elk stokje ongeveer 40 tot 60 gram vlees zit.
  • Verhit een grillpan op het vuur en rooster de kipsatés goudbruin in wat zonnebloemolie. Of bak ze op de barbecue.
  • Serveer de kipsatés met komkommerdressing en pindasaus.

*Het vlees van de bouten is over het algemeen malser dan de filet. Je kunt kippenbouten kopen bij de slager of de poelier. Het is niet erg als er hier en daar nog wat vel aan zit. Dat geeft extra smaak.

2. Tom Ka Kai 

Benodigdheden voor 1 tot 2 personen

  • 2 stengels citroengras
  • 1 gewone sjalot of 3 Thaise sjalotten
  • 1 tot 2 kleine rode (Thaise) chilipepers
  • 2 korianderwortels of 4 koriandersteeltjes
  • 40 g galangawortel
  • 250 ml kokosmelk
  • 200 ml kippenbouillon
  • 4 limoenblaadjes
  • 200 g kippenvlees (van billen en bouten)
  • 40 g beukenzwammen
  • 1 theelepel rietsuiker
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels limoensap
  • korianderblaadjes om af te werken

Bereidingswijze

  • Kneus het citroengras, de gepelde sjalot en de chilipepers. Maak de korianderwortels of -steeltjes en de galangawortel schoon, snijd ze in plakjes en kneus ze.
  • Breng de kokosmelk aan de kook met de bouillon. Doe er het citroengras, de sjalot, de chilipepers, de korianderwortels of -steeltje, de galangawortel en de limoenblaadjes bij.
  • Snijd het kippenvlees in kleine stukken en doe het samen met de beukenzwammen bij de bouillon. Laat alles op een laag vuur garen in de bouillon.
  • Voeg de rietsuiker en de vissaus toe. Laat 3 minuten inkoken op een laag vuur en roer af en toe. Doe er het limoensap bij. Breng op smaak met meer zoet (suiker), zuur (limoen) of zout (vissaus).
  • Werk af met enkele korianderblaadjes.

3. Pad Thai Kung

Benodigdheden voor 1 tot 2 personen

  • 150 g noedels
  • 1 sjalot
  • 50 g tofoe
  • 30 g kow choi (Chinese bieslook) of jonge prei
  • 6 tot 8 scampi
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 2 eetlepels tamarindesap
  • 30 g sojascheuten (taugé)
  • 1 eetlepel ongezouten pinda’s
  • gerookt chilipoeder
  • ¼ limoen

Bereidingswijze

  • Week de noedels in koud water. Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de gepelde sjalot in fijne ringen en de tofoe in blokjes. Snijd de kow choi of de jonge prei in fijne reepjes van 4 centimeter. Haal de kop en het pantser van de scampi en verwijder het darmkanaal.
  • Verwarm de olie in een wok en fruit de sjalot. Doe er de tofoe bij. Bak de scampi met de tofoe. Doe er de noedels bij en roerbak even.
  • Schuif alles wat opzij en breek het ei in de wok. Roer het door de rest van de ingrediënten. Doe er de sojasaus, de suiker en het tamarindesap bij en laat even bakken.
  • Doe de sojascheuten en de julienne van kow choi in de wok en roerbak kort.
  • Rooster de pinda’s in een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof. Plet ze fijn in een vijzel. Werk de phad thai khung af met pinda’s en gerookt chilipoeder. Geef er een partje limoen bij.

Lannoo, €29,99

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…