Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Lekker Gezond’ van Ellemieke Vermolen te delen.
1. Kokos-chiapudding met roodfruit
Ellemieke Vermolen: ‘Wist je dat chiazaad een goede bron van eiwitten is? Misschien zullen je kinderen chiapudding niet een-twee-drie verwachten bij het ontbijt, maar geloof me: dit heeft zo’n zoete smaak dat ze het echt wel lekker vinden.’
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten + 1 nacht opstijven
Benodigdheden
- 1 rijpe banaan
- 1 blik kokosmelk (à 400 gram)
- Suikervervanger, naar smaak (zoals dadelsiroop, kokosbloesemsuiker of xylitol)
- 4 flinke el chiazaad
- 200 gram fruit, naar keuze
- 4 el kokosvlokken
Bereiding
- Pel de banaan en doe hem in de blender. Schenk de kokosmelk erbij, voeg eventueel de suikervervanger toe en pureer glad.
- Schenk het mengsel in 4 glazen en roer door elke portie 1 eetlepel chiazaad. Zet een nacht in de koelkast om op te laten stijven.
- Serveer de puddinkjes de volgende ochtend met wat vers roodfruit en kokosvlokken als topping.
TIP
Gebruik fruit waar je kinderen dol op zijn; die van mij eten graag roodfruit.
2. Rijstwafelpizza
‘Mijn jongste reageert niet altijd goed op gluten, dus probeer ik zo veel mogelijk glutenvrije gerechten op tafel te zetten. Rijstwafels zijn echt een uitkomst. Hij is er gek op en je kunt de wafels met van alles combineren.’
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 5 minuten
Oventijd: 10 minuten
Benodigdheden
- 8 rijstwafels
- 100 gram mozzarella
- 8 kerstomaten
- 8 el pesto
- Zout en peper
- Blaadjes van 8 takjes basilicum
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de mozzarella en kerstomaten in plakjes.
- Besmeer de rijstwafels met pesto en beleg ze met de mozzarella en tomaat.
- Leg de rijstwafels op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven, tot de mozzarella is gesmolten.
- Breng de rijstwafelpizza’s op smaak met zout en peper en garneer met basilicum.
TIP
Deze pizza’s zijn leuk om samen met je kind te maken. Ze hoeven er niet heel netjes uit te zien en wat je zelf hebt gemaakt, smaakt des te beter.
3. Courgetterolletjes met spinazie en ricotta
‘Van deze courgetterolletjes met spinazie moesten mijn kinderen in het begin echt niets hebben. Maar ik ben het toch blijven proberen en nu vinden ze ze lekker. En terecht!’
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20-25 minuten
Oventijd: 12-15 minuten
Benodigdheden
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- Olijfolie, om in te bakken
- 500 gram spinazie (vers of uit de diepvries)
- 250 gram ricotta
- Italiaanse kruiden, naar smaak
- Beetje nootmuskaat, naar smaak (optioneel)
- Zout en peper
- 1 grote courgette
- ½ fles passata (à 345 gram, zonder toegevoegde suikers)
- 1 grote bol mozzarella
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C
- Pel de ui en knoflook. Snipper de ui en hak of pers de knoflook. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook 3-4 minuten.
- Voeg de spinazie toe en roerbak tot hij is geslonken. Doe dan de ricotta erbij en breng op smaak met de Italiaase kruiden, eventueel nootmuskaat en wat zout en peper.
- Snijd de courgette met een mandoline of dunschiller in dunne, lange plakken.
- Leg een dunne plak courgette op een snijplank en leg op 4-5 cm van de onderkant een flinke lepel van het spinaziericottamengsel. Rol de plak voorzichtig op en herhaal met de rest van de courgetteplanken en de vulling.
- Verdeel de passata over de bodem van de ovenschaal en bestrooi met Italiaanse kruiden naar smaak. Leg de rolletjes strak naast elkaar in de passata.
- Snijd de mozzarella in dunne plakjes en verdeel ze over de courgetterolletjes. Zet de ovenschaal in de oven en gaar de rolletjes 12-15 minuten.
TIP
Liever vlees? Je kunt ze ook vullen met kipgehakt.