Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘Mediterraneo’

Birte Govarts
6 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Mediterraneo’ van Maxence Sys en Laurent Willems te delen.

1. Gebrande avocado met paprika en feta

Benodigdheden voor 4 personen

Voor de salsa:
• 1⁄4 rode paprika, geschild en in fijne blokjes gesneden
• 1⁄4groene paprika, geschild en in fijne blokjes gesneden
• 1⁄2 sjalot, in fijne blokjes gesneden
• 1 lente-ui, versnipperd
• 8 kerstomaten, in fijne blokjes gesneden
• 1 el balsamicoazijn
• 1 el sushiazijn
• 1 el olijfolie
• zout
• peper

Voor de pesto van koriander:
• 50 g koriander
• 30 g basilicum
• 50 g parmezaan, fijngeraspt
• 1⁄2 knoflookteen
• 100 ml zonnebloemolie
• 1 tl zout
• 1 tl peper
• 30 g pijnboompitten
• 1 ijsblokje
• sap van 1⁄2 limoen
• 2 avocado’s

Voor de garnering:
• 100 g feta, in kleine blokje gesneden
• pijnboompitten, geroosterd en fijngehakt
• sesamzaad, geroosterd
• 10 korianderblaadjes, verscheurd
• 10 muntblaadjes, verscheurd
• limoenzeste
• fleur de sel

Optioneel: gepofte quinoa voor een lekkere crunch

Bereidingswijze

• Meng alle ingrediënten voor de salsa in een mengkom. Kruid naar smaak met peper en zout.
• Mix voor de pesto alle ingrediënten in een blender op een hoge stand of met een staafmixer. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
• Snijd de avocado’s in vieren. Verwijder de pit en de schil met behulp van een soeplepel. Gril één zijde van de avocado in een grillpan of op de barbecue op een heet vuur.
• Verdeel de gegrilde avocado over een schaal. Kruid ze met peper, fleur de sel en een scheutje olijfolie en besprenkel met de pesto. Verdeel er enkele lepels salsa over. Werk af met de feta, pijnboompitten, sesamzaad, limoenzeste, koriander en munt.

2. Linguine vongole

Benodigdheden voor 4 personen

• 20 kerstomaten in tros
• olijfolie
• peper
• zout
• 1 tl gedroogde oregano
• 400 g linguine
• 1 kg venusschelpen
• 40 g boter
• 60 g sobrasada of chorizo
• 4 tenen knoflook
• 4 el bladpeterselie, fijngesneden
• 2 rode chilipepers
• 2 lente-uien, fijngesneden
• 15 cl droge, witte wijn
• bieslook, fijngesneden

Bereidingswijze

• Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de tros kerstomaten in een ovenschotel en giet er een scheutje olijfolie over. Kruid met peper, zout en gedroogde oregano. Gaar 8 minuten in de oven. Zodra afgekoeld, knip je de tomaatjes van de takjes en ontvel je ze voorzichtig. Dit zou vlot moeten gaan als ze helemaal gaar zijn.
• Kook de linguine in gezouten water al dente en giet af.
• Spoel de venusschelpen enkele keren in gezouten water tot al het zand eruit is.
• Verwarm een scheutje olijfolie en de boter in een grote pan of wokpan op een heel hoog vuur. Voeg de sobrasada (of chorizo), knoflook, bladpeterselie en chili toe aan de pan en stoof 2 minuten aan.
• Voeg de venusschelpen, lente-ui en een grote snuf zout toe aan de hete pan en blus onmiddellijk met de witte wijn. Zet het deksel op de pan en kook 1 à 2 minuten op een hoog vuur. Schud af en toe om. Haal het deksel van de pan zodra de schelpjes open zijn. Meng de linguine onder de schelpjes. Laat eventueel nog 2 minuten rusten zodat de pasta nog meer smaak opneemt.
• Kruid met een snufje peper en gesneden bieslook en werk af met de ontvelde kerstomaatjes.

3. Brownie met pecannoten

Benodigdheden voor 4 personen

• 200 g pure chocolade
• 250 g boter
• 350 g suiker
• 4 eieren
• 75 g patisseriebloem
• 1 tl bakpoeder
• 40 g pecannoten, in stukjes gehakt

Bereidingswijze

• Verwarm de oven voor op 180 °C.
• Smelt de chocolade en de boter op een laag vuur. Blijf roeren, want chocolade brandt snel aan.
• Klop de suiker en de volledige eieren op met een keukenmachine of klopper tot een luchtig beslag (ruban).
• Voeg het gesmolten boter-chocolademengsel voorzichtig roerend toe aan de ruban.
• Voeg de bloem en het bakpoeder toe aan het beslag. Roer goed tot een homogeen mengsel.
• Leg een vel bakpapier in de ovenschaal.
• Giet het beslag uit in de ovenschaal. Strooi er de pecannoten over.
• Bak 30 à 35 minuten in de oven, zodat de binnenkant nog zacht blij . Dit zorgt voor een sappige smaak.
• Laat de brownie even afkoelen zodat hij kan opstijven en serveer lauw.

TIP
Verfrommel het bakpapier eerst, zodat het goed blijft liggen.

Lannoo, € 25,99

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…