Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Ovenschotels’ van Wim Ballieu te delen.
1. Ui-t de oven
Benodigdheden voor 4 personen
- 10 champignons
- olijfolie
- het sap van ½ citroen
- 125 ml Griekse yoghurt
- 1 eetlepel parmezaan, geraspt
- 10 jonge uien
- 50 g walnoten
- brood
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd de champignons in plakken en bak ze in de olijfolie. Blus ze met het citroensap.
- Mix de champignons in de blender met de yoghurt en de parmezaan.
- Pel de uien en halveer ze. Leg ze in een ovenschaal en verdeel er de champignongratin over. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Werk af met gehakte walnoten.
- Serveer de gegratineerde uien met brood of als lekker bijgerecht.
Tip: Griekse yoghurt kan soms erg dik zijn, bijna plattekaas. Als de saus te dik is, kan je wat melk of room toevoegen. Je moet de vloeistof gemakkelijk over de uien kunnen gieten zodat alle gaatjes gevuld worden.
2. Parmentier met wortel & pancetta
Benodigdheden voor 4 personen
- 750 g geschilde, loskokende aardappelen
- 750 g geschilde wortelen
- 1,5 ui
- olie
- peper
- zout
- tijm
- boter
- melk
- nootmuskaat
- 750 g kalfsgehakt
- gekruid paneermeel
- 8 plakjes pancetta
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
- Schil de wortelen en snijd ze in plakjes. Snipper de ui.
- Stoof de wortelen ongeveer 15 minuten met de ui in wat olie. Kruid met versgemalen peper, zout en verse tijm.
- Giet de aardappelen af en plet ze tot puree met een klontje boter en een scheutje melk. Kruid met versgemalen peper, zout en nootmuskaat.
- Bak het gehakt tot het helemaal uit elkaar valt. Kruid met peper en zout.
- Vet een ovenschaal in met boter. Doe er het gehakt in en leg er de wortelen over. Houd eventueel wat wortelen apart voor de afwerking.
- Schep er de aardappelpuree op. Strooi paneermeel over de puree en leg er de plakjes pancetta in krullen op.
- Verdeel een paar klontjes boter over de schaal. Zet de ovenschaal onder de hete ovengrill.
3. Camembert met portobello, prei & zuurdesem
Benodigdheden voor 4 personen
- 6 portobello’s (grote paddenstoelen)
- 250 g camembert (ongeveer 3 centimeter dik en met een diameter van 10 tot 11 centimeter)
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 stengels prei
- een handvol hazelnoten
- een lepel honing
- een lekker (zuurdesem-)brood
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Leg de camembert in het midden van een ronde ovenschaal. (Omdat sommige camemberts nogal vloeibaar worden als je ze verhit, kan je ze eventueel in het houten bakje laten of in een kleine ovenschaal doen.)
- Haal de steeltjes uit de portobello’s. Hak de steeltjes fijn.
- Sprenkel 2 eetlepels olijfolie over de portobello’s en kruid met versgemalen peper. Leg ze in de ovenschaal rond de camembert.
- Snijd de prei in dunne ringen en bak ze met de steeltjes van de paddenstoelen in wat olie.
- Hak de noten fijn en doe ze bij de prei. Vul de portobello’s met het preimengsel.
- Druppel wat honing over de portobello’s (of leg er stukjes honingraat op als je ze vindt).
- Zet 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.