Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘The Messy Chef 3’ + win 5 exemplaren

Sien Vanneste
7 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘The Messy Chef 3van Jelle Beeckman te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vijf exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

1. Kippensoep zonder lettertjes

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 volledige kippendijen
  • Peper en zout
  • 2 uien
  • Wit van 1 prei
  • 150 g selder
  • 2 wortels
  • 1 el boter of
  • een scheutje olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 el peperbolletjes
  • 2 teentjes look
  • 3 l water
  • Zout naar smaak
  • 1 bouillonblokje kip
  • 1 kleine wortel
  • 10 cm selder
  • 10 cm prei
  • 100 g pasta naar keuze
  • (bv. macaroni, kleine penne…)

Bereidingswijze

Kooktijd: 15 minuten + 60-75 minuten

Materiaal: 1 grote kookpot, zeef

  • Kruid de kippendijen met peper en zout (niet te veel). Snijd de groenten in grove stukken.
  • Neem een grote kookpot en smelt daarin de boter. Bak de kip mooi bruin langs beide kanten en haal uit de pot. Bak nu de groenten gedurende 5 minuten en voeg laurier, kruidnagel, peperbolletjes en 2 volledige tenen look toe.
  • Voeg de kip toe en zet alles onder water. Voeg het bouillonblokje toe. Laat 60-75 minuten pruttelen onder het deksel op een zacht vuurtje tot het vlees mooi loskomt. Schep met een schuimspaan of pollepel af en toe wat vet van de soep.
  • Haal de kip voorzichtig uit de pot en leg het vlees op een bord om af te koelen. Giet de soep door een fijne zeef. Snijd de overige groenten voor de afwerking in fijne blokjes.
  • Zet weer op het vuur. Kruid bij waar nodig en voeg in fijne blokjes gesneden wortel, selder en prei toe voor de afwerking. Laat de ongekookte pasta al dente garen in de soep en voeg dan (een deel van) het vlees van de kip toe.

2. Tortellini met champignons en spinazie in één pan

Ingrediënten voor 2-4 personen

  • 75 g champignons
  • 1 klontje bak- of hoeveboter
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 400 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 180 g tortellini (naar wens)
  • 20 g walnoten (of andere noten)
  • 50 ml room (light of vol)
  • 100 g spinazie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Kooktijd: 20 minuten

Materiaal: 1 kookpot

  • Snijd de champignons in partjes. Smelt de boter in een kookpot, voeg de olijfolie toe en bak de champignons gedurende 2 minuten op een middelhoog vuur.
  • Snijd de ui in fijne ringen en voeg samen met een fijngeperst/gesneden teentje look toe. Laat nog 5 minuten meebakken op een zacht vuurtje.
  • Voeg het water en het bouillonblokje toe.
  • Voeg, wanneer het water net niet kookt, de tortellini toe en zet het deksel op de pot. De gaartijd zal iets langer zijn dan wat beschreven staat op de verpakking.
  • Hak ondertussen de noten fijn.
  • Na 3 tot 4 minuten zijn de tortellini klaar. Haal er eentje uit de pot om te proeven.
  • Voeg de room en spinazie toe, roer alles goed onder mekaar en kruid bij met peper en zout.

3. Taco met geroosterde zoete aardappel en feta

Ingrediënten voor 4-6 kleine taco’s

Voor de tortilla’s

  • 1 zoete aardappel
  • 4-6 kleine tortilla’s
  • 1 tl gerooktepaprikapoeder
  • (of gewoon paprikapoeder)
  • 75 g feta (voor de afwerking)

Voor de chimichurri

  • 15 g platte peterselie
  • 15 g koriander (of bieslook, als jij vindt dat koriander naar zeep smaakt)
  • ½ rode ui
  • 3 el olijfolie
  • ½ tl grof zeezout
  • 1 el balsamicoazijn
  • Chilivlokken/verse chili (naar wens)

Bereidingswijze

Kooktijd: 10 minuten + 25 minuten in de oven

Materiaal: ovenschaal of bakplaat, 1 pan

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de zoete aardappel in partjes, je hoeft hem niet te schillen. Wentel de partjes in olijfolie, kruid met gerooktepaprikapoeder en een snufje zout. Zet 20 minuten in de oven (boven- en onderwarmte) en daarna nog 1 minuut onder de grill.
  • Snijd de peterselie en koriander fijn. Snijd de rode ui in fijne blokjes. Meng alles met olijfolie, zeezout, balsamicoazijn en chili.
  • Bak de tortilla’s even in een grillpan of gewone pan of leg ze kort in de oven.
  • Beleg de warme tortilla’s met de zoete aardappel en de chimichurri en werk af met wat feta.

Win 5 exemplaren

Heb jij grote honger gekregen van deze recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts vijf exemplaren wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in je boekenkast te mogen plaatsen? Je leest het hier.

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…