Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Vegan pasta’ van Brianna Claxton + win 3 exemplaren

Lisa Piotti
9 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Vegan pasta’ van Brianna Claxton te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

1. Bolognesesaus

Benodigdheden voor acht tot tien porties

  • 80 ml olijfolie, plus 3 à 4 el
  • 450 g vegan gehakt
  • zout en zwarte peper, naar smaak
  • 3 middelgrote wortels, geschild
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 grote ui
  • 8 teentjes knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 8 takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 fles (750 ml) pinot noir
  • 800 g fijngesneden tomaten (polpa) uit blik
  • 55 g vegan boter
  • 30 g vegan Parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingswijze

  1. Verhit 3 of 4 eetlepels olijfolie in een grote pan met zware bodem en bak het gehakt rul. Bestrooi met zout en peper, schep op een bord en zet afgedekt tot gebruik apart.
  2. Voeg de wortels, de bleekselderij, de ui en de knoflook toe aan een keukenmachine. Hak op de hoogste snelheid heel fijn, bijna tot een pulp.
  3. Verhit 80 ml olijfolie in de pan, voeg het groentemengsel toe en breng op smaak met zout en peper. Bak ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur, tot de groenten zacht zijn.
  4. Voeg de tomatenpuree toe, roer erdoor en bak regelmatig roerend 2 tot 3 minuten.
  5. Bind de rozemarijn met de tijm en de laurierblaadjes met keukentouw vast tot een bundeltje.
  6. Voeg de inhoud van de fles pinot noir en het bundeltje kruiden toe en zet het vuur hoog. Breng aan de kook en laat 5 tot 10 minuten koken, tot de wijn met de helft is ingekookt.
  7. Voeg de tomaten toe en roer goed door. Zet het vuur laag en laat 2 uur met het deksel schuin op de pan pruttelen; roer regelmatig door.
  8. Voeg na 2 uur het gerulde gehakt toe, samen met de boter en de Parmezaanse kaas. Roer alles door elkaar.
  9. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper en serveer met je favoriete pasta.

2. Pasta Alfredo met doperwten en dragon

Benodigdheden voor vier porties

  • 130 g doperwten
  • 480 ml vegan Alfredosaus (zie pag. 31)
  • 1 el gehakte verse dragon, plus extra ter garnering
  • ½ tl chilivlokken
  • 450 g pasta naar keuze
  • 120 ml opgevangen pastakookvocht
  • zout en zwarte peper, naar smaak
  • 25 g walnoten, gehakt
  • geraspte vegan Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  1. Kook de doperwten 1 tot 2 minuten in een pan kokend gezouten water. Schep met een schuimspaan uit het water en voeg toe aan een blender, gevolgd door de Alfredosaus, de dragon en de chilivlokken. Pureer glad.
  2. Kook de pasta in een grote pan kokend gezouten water beetgaar, giet af en vang daarbij 240 ml pastakookvocht op.
  3. Meng de saus met de pasta en ongeveer 60 tot 120 ml pastakookvocht in een grote kom. Voeg indien nodig meer pastakookvocht toe. (Ik gebruik bijna nooit meer dan 120 ml.) Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  4. Schep de pasta in een serveerkom en garneer met de gehakte walnoten, de Parmezaanse kaas en extra dragon.

3. Agnolotti met zongedroogde tomaten, ricotta en een aspergesaus

Benodigdheden voor vier porties

  • 480 ml vegan Alfredosaus (zie pag. 31)
  • 1 el citroensap
  • 180 g groene asperges, geblancheerd en in stukjes
  • zeezout, naar smaak
  • 375 g vegan ricotta
  • 6-8 zongedroogde tomaten in olie
  • 1 el gehakte verse basilicum, plus extra ter garnering
  • 8 vellen vegan pastadeeg

Bereidingswijze

  1. Pureer voor de saus de Alfredosaus met het citroensap, de asperges en zeezout naar smaak in een keukenmachine. Voeg toe aan een grote koekenpan en verwarm op laag vuur.
  2. Voeg voor de vulling de ricotta met de zongedroogde tomaten, de basilicum en het zeezout naar smaak toe aan een keukenmachine en pureer glad. Schep in een spuitzak.
  3. Leg de vellen pastadeeg op het werkvlak en snijd in rechthoekjes van 2,5 x 5 cm. Spuit op elk rechthoekje ongeveer 2 theelepels vulling, vouw dubbel en maak goed dicht.
  4. Kook de agnolotti in een grote pan kokend gezouten water, tot ze boven komen drijven en schep met een schuimspaan rechtstreeks in de saus. Bestrooi met extra basilicum.

Win drie exemplaren van ‘Vegan pasta’

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Good Cook drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Vul hieronder je gegevens in en beantwoord de schiftingsvraag!

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…